MalaysiaPolitik

Bagaimana Shafie Tewas di Tangan Muhyiddin Dalam PRN Sabah

Beberapa hari sebelum hari pilihan raya negeri Sabah, Datuk Seri Anwar Ibrahim melancarkan “Meridien Move”, dengan mendakwa beliau mendapat sokongan majoriti di Dewan Rakyat.

Kuasa Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dicabar dan biasanya seorang PM yang tergugat seharusnya berada di Kuala Lumpur untuk menangani pencabarnya. Sebaliknya, Muhyiddin bergegas ke Sabah untuk pusingan terakhir berkempen.

Pada ketika itu, pilihan raya Sabah sangat penting bagi Muhyiddin. Nasibnya bergantung kepada Sabah.

Muhyiddin percaya Sabah adalah medan perangnya yang sebenar dan jika berjaya memenangi Sabah, beliau akan dapat melawan mereka yang berusaha menggulingkannya. Kemenangan di Sabah bermaksud memenangi keseluruhan pertempuran.

 

Pemerhati Politik Tidak Melihat Muhyiddin Bakal Menang PRNSabah 2020

Sama ada pemerhati politik atau dari orang ramai, banyak yang melihat peluang Muhyiddin di Sabah adalah tipis.

Perhimpunan politik yang dianjurkan oleh Parti Warisan Sabah penuh sesak walaupun takut akan wabak Covid-19.

Mohd Shafie Apdal adalah bintang yang bersinar sebagai ikon pilihan raya dan banyak yang meramalkan pemimpin itu akan menjadi “David” yang akan mengalahkan “Goliath.”

Beberapa tinjauan pendapat juga menunjukkan bahawa Warisan mendahului. Dari jumlah 73 kerusi, Warisan diramalkan akan memenangi sekurang-kurangnya 40 kerusi. Bahkan ada yang meramalkan Warisan akan menang lebih dari 50 kerusi.

Namun, politik penuh dengan ketidaktentuan. Muhyiddin berada dalam posisi yang kurang beruntung dan menjadi persoalan berapa banyak kerusi yang akan dimenanginya. Sebaliknya, keputusan PRN Sabah menunjukkan sebaliknya.

Gabungan Rakyat Sabah (Perikatan Nasional, Barisan Nasional dan PBS) yang dipimpin oleh Muhyiddin memberikan hasil yang lebih baik daripada ramalan.

Malah Parti Pribumi Bersatu di Sabah mencapai keputusan yang belum pernah terjadi sebelumnya. Ia mungkin tidak memenangi sebanyak kerusi Umno tetapi kadar kemenangannya melebihi Umno.

 

Orang mungkin bertanya, bagaimana Muhyiddin menang? Bagaimana Shafie kalah?

Populariti Muhyiddin adalah kunci untuk kemenangan GRS. Tinjauan yang dilakukan oleh Merdeka Center menunjukkan bahawa sokongan Muhyiddin di Sarawak dan Sabah melebihi 90% (69% di peringkat nasional).

Prestasi Muhyiddin dalam memerangi wabak dan strategi menghidupkan semula ekonomi telah mendapat pengiktirafan rakyat Sabah dan Sarawak. Populariti seperti itu telah ditukar menjadi suara dalam pilihan raya negeri.

Kesan Muhyiddin digunakan oleh GRS dalam pilihan raya Sabah. Ini juga telah menyelesaikan senario memalukan kerana tidak mempunyai calon Ketua Menteri Sabah.

Imej Muhyiddin dan kemampuannya untuk mendapatkan undi jauh lebih tinggi daripada Datuk Seri Bung Moktar Radin dalam BN atau Datuk Hajiji Mohd Noor, ketua Sabah Bersatu.

 

Stategi Memenangkan Orang Suluk & Bajau Tidak Berhasil?

Strategi Warisan tertumpu pada Shafie dan kedaulatan Sabah untuk mendapatkan kata sepakat dari pengundi Sabah mengenai pemilikan Sabah.

Tetapi ada had dari segi kesan yang dapat dihasilkan oleh Shafie dan Warisan. Sokongan utamanya terletak pada orang Sulu dan Bajau di pantai timur Sabah dan orang Cina di kawasan bandar.

Imej Shafie berpihak pada Suluk dan Bajau adalah seperti label yang terpasang di kepalanya. Klip video pemimpin itu berjanji untuk melantik Suluk dan Bajau untuk jawatan tinggi telah diedarkan semasa kempen tersebut, yang telah menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan orang Melayu dan Kadazan.

Orang-orang di kawasan terpencil dan pantai barat Sabah tidak senang dengan Shafie yang mengatakan semasa kempen di mana beliau mendakwa bahawa perbincangan harus diadakan dengan Filipina mengenai kedaulatan dan tuntutan oleh pemimpin Warisan, Mohamaddin Ketapi bahawa serangan Lahad Datu hanyalah “sandiwara”.

 

Orang Kadazan, Dusun & Murut Sudah Hilang Kepercayaan Pada Shafie

Upko yang mewakili kumpulan Kadazan, Dusun dan Murut mengalami kekalahan total. Ini menunjukkan bahawa ketidakpercayaan kumpulan itu terhadap Shafie dan menjauhkan diri dari Upko.

Pengundi kumpulan ini memilih PBS dan Star, sebuah parti baru yang ditubuhkan oleh “raja katak” Jeffery Kitingan.

Orang Cina di Sabah masih menjadi penyokong kuat DAP dan Warisan. Dari enam kerusi yang ditandingi oleh DAP di kawasan Cina, DAP hanya kehilangan satu kerusi di kawasan Kadazan, menunjukkan bahawa sejak pilihan raya kecil Parlimen Sandakan, kecenderungan politik orang Cina tetap sama.

Walau bagaimanapun, pengundi Cina adalah minoriti di Sabah dan mereka bukan “kingmaker”.

 

Muhyiddin Menang Besar PRNSabah2020

Ringkasnya, Muhyiddin adalah pemenang terbesar dalam pilihan raya Sabah manakala Shafie pula yang tewas teruk.

Muhyiddin bukan sahaja memenangi Sabah tetapi juga menyelesaikan tekanan yang meningkat dari Umno dan Anwar yang mendorongnya untuk turun.

Seperti yang dijangkakan, beberapa ahli parlimen Umno mungkin mempunyai alasan yang sah untuk meminta Muhyiddin berhenti jika beliau kehilangan Sabah dan meminta diadakan PRU.

Pada masa itu, Muhyiddin, yang tidak memiliki kekuatan rundingan untuk memperuntukkan kerusi untuk Umno, harus mematuhi.

Walaupun begitu, rancangannya sedang berjalan sekarang. Kemenangan Muhyiddin membuktikan bahawa beliau mampu mengumpulkan undi dan Bersatu juga mampu menarik undi.

Ini meningkatkan kekuatannya untuk memperjuangkan lebih banyak kerusi untuk Bersatu dan menggunakan jadualnya untuk menuntut pilihan raya umum.

 

Situasi Kabur Untuk Pakatan Harapan

Puak-puak Umno yang telah membuat perjanjian dengan Anwar untuk menjatuhkan Muhyiddin kini berada dalam Catch-22 dan mungkin ada beberapa perubahan.

Pakatan Harapan telah menaruh harapannya kepada Shafie untuk mengembalikan kedudukan pakatan yang lemah melalui kemenangan Warisan dan bahkan meningkatkan kedudukan Shafie untuk menjadi perdana menteri masa depan.

Harapan Pakatan Harapan telah kabur dan Shafie mengalami kemunduran besar. Beliau akan sukar membuat kemunculan semula, apalagi menyelamatkan Pakatan Harapan.

Pilihan raya negeri Sabah telah berakhir, dan agenda Muhyiddin berjaya. Persoalan yang tinggal sekarang adakah agenda itu dapat dikekalkan sehingga ke pilihan raya umum yang akan datang?

Show More

Related Articles

Back to top button