Bisnes & Ekonomi

Dulu Penjawat Awam, Kini Pengusaha Cendawan

Dia pernah menjadi pegawai kerajaan yang menjangkau masyarakat melalui program ekonomi sosial termasuk menubuhkan koperasi dan membantu Orang Asli menghasilkan produk eko-pelancongan untuk meningkatkan kehidupan mereka.

Tetapi kemudian Muhamad Saidan Sanib, 35, memutuskan untuk “mengotorkan tangannya” dengan menceburkan diri dalam pertanian cendawan.

Jadi, dua tahun yang lalu, Saidan berhenti dari pekerjaannya di Iskandar Regional Development Authority (IRDA) di mana dia telah bekerja selama 10 tahun.

 

Dari Pekerjaan Stabil Menjadi Usahawan

Kini, dia mengusahakan ladang cendawan kecil di sebidang tanah di rumah keluarganya di Kg Parit Selangor, Pontian, Johor.

Muhamad Saidan melihat bahawa pertanian cendawan semakin popular terutama di kalangan penduduk tempatan yang kehilangan pekerjaan di Singapura di tengah wabak Covid-19.

“Tetapi pertanian cendawan memerlukan banyak dedikasi,” katanya.

 

Perlu Bangun Sebelum Subuh

Saidan mengatakan dia perlu bangun seawal jam 4 pagi untuk menuai cendawan sehingga boleh dihantar ke pasar dan kedai alam keadaan segar setiap hari.

“Setiap hari, ladang saya menghasilkan sekitar 20kg hingga 30kg cendawan tiram segar,” katanya.

Kedua-dua rumah cendawannya dapat memuatkan hingga 20,000 bekas untuk menumbuhkan cendawan.

Muhamad Saidan mengatakan bahawa 1kg boleh dijual dengan harga borong sekitar RM15 hingga RM18.

Selain cendawan tiram, Saidan juga menanam variasi Cendawan Kukur, yang dijual dengan harga RM65 per kg.

“Spesies cendawan ini hanya dibiakkan apabila ada pesanan khusus biasanya sekurang-kurangnya sebulan sekali,” katanya.

Muhamad Saidan mengatakan bahawa dia memulakan pertanian cendawan sekitar beberapa tahun yang lalu setelah saudaranya mengusahakannya pada tahun 2014.

 

Cabaran Dalam Perniagaan Cendawan

Untuk menolongnya di ladang, Saidan mengupah beberapa pelajar untuk bekerja secara sambilan.

“Mereka membantu saya mengisi bekas yang digunakan untuk menanam cendawan di dua rumah cendawan saya,” katanya, sambil menambah bahawa setiap bekas mengambil masa sekitar 45 hingga 100 hari sebelum cendawan dapat dituai.

Dia mengatakan bahawa cendawan di negeri selatan seperti Johor mahal kerana bahan mentah untuk mengisi bekas untuk mengusahakannya sukar diperoleh, terutamanya habuk kayu getah.

Selain habuk, dia juga menambah sekam padi dan kapur bersama biji cendawan agar mereka bercambah.

Bagi mereka yang ingin menceburi bidang pertanian cendawan, dia mengatakan bahawa mereka dapat memasangnya di sebuah ruangan di rumah mereka sendiri.

“Pastikan tempat ini sedikit lembap untuk menggalakkan pertumbuhan cendawan,” katanya, sambil menambah bahawa dia merancang untuk mengadakan kursus atau ceramah untuk membuat orang berminat dalam pertanian cendawan.

Show More

Related Articles

Back to top button