MalaysiaPolitik

Dakwa Ada Majoriti, Siapakah Yang Berpihak Kepada Anwar?

Tuntutan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa mereka mempunyai majoriti untuk membentuk kerajaan baru dan menggantikan Perikatan Nasional yang dipimpin oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menimbulkan spekulasi mengenai ahli parlimen mana yang menyokongnya.

 

DAP Sokong Anwar Atau Tidak?

Secara rasmi, hanya sekutu Pakatan Harapan, Parti Amanah Negara yang mengesahkan ahli parlimennya – kesemuanya 11 – menyokong Anwar dalam hal ini.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng mengulangi bahawa 42 ahli parlimen partinya akan menyokong pengambilalihan Anwar hanya jika beliau mempunyai majoriti untuk melakukannya.

Malay Mail bercakap dengan ahli parlimen lain mengenai kedudukan mereka. Walaupun pihak-pihak yang bersaing telah menafikan menyokong Anwar, perlu diperhatikan bahawa beliau menekankan semasa pengumumannya bahawa mendapat sokongan perundangan individu dan bukannya parti.

Dengan andaian semua PH menyokongnya, Anwar akan memiliki 91 kerusi untuk 112 yang diperlukan.

 

Parti-Parti Yang Mungkin Menyokong Anwar Ibrahim

Ahli parlimen Pembangkang lain yang boleh diambilnya berasal dari Parti Pejuang Tanah Air dari Tun Dr Mahathir Mohamad (lima), Parti Warisan Sabah (sembilan) Datuk Seri Shafie Apdal, Upko (satu), Parti Sarawak Baru (dua), dan satu kerusi dari Perikatan Bersatu Demokratik Malaysia (Muda) Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Secara keseluruhan, Anwar masih memerlukan sekurang-kurangnya tiga penggubal undang-undang dari pihak kerajan sebelum dapat memperoleh majoriti sederhana. Anwar mengaku memiliki majoriti besar sebelumnya.

Namun, tidak pasti bahawa parti Dr Mahathir dan Shafie akan menyokong Anwar kerana kedua-dua lelaki itu menolaknya untuk jawatan perdana menteri berikutan krisis politik Februari.

Sumber PKR mendakwa bahawa perbincangan dengan pihak lain termasuk Bersatu dan Umno telah berlangsung selama berbulan-bulan.

“Pengumuman hari ini adalah puncak kerja selama berbulan-bulan, setelah pemerintah Pakatan Harapan (PH) runtuh pada bulan Februari.

“Kami mensasarkan sekurang-kurangnya 20 anggota Parlimen untuk menyeberang buat masa ini,” kata orang itu tanpa mendedahkan dari mana pihak ini.

“Secara matematik, jika semuanya berjalan lancar, Anwar dapat memperoleh setidaknya 129 dari 222 anggota parlemen untuk saat ini dengan kemungkinan mendapat 138,” tambah sumber itu.

PN dan pihak-pihak yang bersekutu mengeluarkan kenyataan malam semalam yang menegaskan sokongan berterusan untuk Muhyiddin kekal sebagai perdana menteri.

 

Barisan Nasional dan Umno

Pengerusi BN dan Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengeluarkan kenyataan untuk mengatakan bahawa beliau diberitahu bahawa beberapa ahli parlimennya menyokong Anwar dan mereka tidak akan dihalang.

Satu sumber Umno mengesahkan bahawa ahli parlimen parti itu telah bertemu dengan Anwar.

“Ya, sudah ada pertemuan sejak beberapa bulan yang lalu dengan Anwar. Tetapi masalah itu tidak ditangani di Dewan Tertinggi,” kata sumber itu.

Sumber itu juga mengatakan bahawa kenyataan Zahid mengejutkan parti itu kerana banyak di dewan tertinggi tidak menyedari perkara ini.

“Hanya dua atau tiga dari mereka yang mengetahui pernyataan itu (dari Zahid). Dengan banyak pemimpin di Sabah berkempen, ini mungkin menimbulkan ketegangan,” kata sumber itu.

Terdahulu, Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hasan mengatakan parti itu tetap menyokong Muhyiddin.

Umno ketika ini mempunyai 39 Ahli Parlimen kerana kehilangan beberapa daripada Bersatu.

 

Gabungan Parti Sarawak

Walaupun ketua GPS, Datuk Patinggi Abang Johari Openg menolak Anwar, sumber pakatan itu memberitahu Malay Mail sebelumnya bahawa ada rasa tidak senang dengan kerajaan persekutuan Muhyiddin.

Satu sumber memberitahu Malay Mail bahawa hanya segelintir daripada 18 MP di GPS yang masih memilih PN secara peribadi.

“Saat ini mereka yang yakin ingin mempertahankan kerajaan hanyalah segelintir. Kami mempunyai (Datuk Seri) Wan Junaidi (Tuanku Jaafar) dan (Datuk) Alexander Nanta Linggi. Kedua-dua menteri Kabinet.

“Tetapi saya rasa semua orang sedang menunggu yang terbaik untuk Sarawak,” kata orang itu tanpa mengulas lanjut.

 

Kronologi Pintas Politik Malaysia

Pengumuman Anwar semalam adalah yang terbaru dalam krisis politik yang dipicu oleh mesyuarat dewan presiden PH 21 Februari di mana beliau didakwa merancang untuk memberi Dr Mahathir ultimatum untuk menyerahkan kekuasaan.

Dua hari kemudian, Muhyiddin dan timbalan presiden PKR ketika itu, Datuk Seri Azmin Ali memimpin beberapa anggota parlimen dari PH pada waktu itu untuk berkumpul dengan ahli politik saingan di Sheraton Hotel di Petaling Jaya dalam apa yang dipanggil “Sheraton Move”.

Sehari kemudian, Dr Mahathir meletak jawatan sebagai perdana menteri tetapi dilantik sebagai PM sementara oleh Yang di-Pertuan Agong.

Setelah bertemu secara peribadi dengan semua penggubal undang-undang persekutuan yang terpilih, Al-Sultan Abdullah Ri’Ayatuddin Al Mustafa Billah Shah menyimpulkan bahawa Muhyiddin memerintahkan sokongan majoriti di Parlimen dan menamakannya sebagai PM walaupun usaha Dr Mahathir untuk dilantik semula.

Pada 8 Mei, Speaker Parlimen ketika itu, Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof menerima usul tidak percaya Dr Mahathir terhadap Muhyiddin tetapi perkara ini tidak dibahaskan kerana pertemuan itu dipendekkan hanya untuk satu sidang kerana Covid-19.

Ketika Parlimen bersidang semula pada bulan Julai, PN berjaya menyingkirkan Ariff dengan hanya dua suara, yang tetap menjadi satu-satunya indikasi kelebihan nombor Muhyiddin di kalangan anggota parlimen.

Show More

Related Articles

Back to top button