Isu SemasaTempatan

COVID-19: Sabah Berpotensi Cetus “Tsunami” Penularan

Pakar kesihatan telah menyatakan kebimbangan terhadap situasi Covid-19 di Sabah, yang dikatakan berpotensi untuk menjadi “tsunami” jika tindakan segera tidak dilaksanakan.

Mereka bimbang munculnya kes dan kelompok baru di Sabah akan menjadikan negeri itu seperti Filipina atau Indonesia dari segi angka jangkitan.

 

Sabah Dalam Keadaan Bahaya COVID-19?

Presiden Persatuan Doktor Kesihatan Awam Malaysia, Datuk Dr Zainal Ariffin Omar berkata, Sabah bukan lagi bom masa yang menunggu untuk meletup, tetapi “rantaian bom masa tersembunyi yang telah meletup”, dengan kelompok baru dikesan oleh Kementerian Kesihatan.

“Berdasarkan laporan berita, Covid-19 sudah ada di komuniti di Sabah, menjangkiti orang ramai dan juga pekerja kesihatan.

“Beberapa elemen di Sabah menyumbang kepada peningkatan kes dan munculnya kelompok baru, seperti kehadiran kumpulan besar pendatang dan pendatang asing tanpa dokumen.

“Yang penting juga adalah pilihan raya negeri, yang menyebabkan mobilisasi besar (jentera pilihan raya) dan interaksi masyarakat, termasuk orang yang masuk dari luar negeri.

“Dari segi jumlah kes, Sabah telah menjadi versi mini Filipina dan Indonesia. Negeri ini berpotensi untuk melancarkan tsunami Covid-19.

“Nasib baik, ada sistem kesihatan dan sumber kesihatan yang sangat baik dan sokongan di peringkat negeri dan dari kerajaan pusat,” kata Dr Zainal.

Beliau mengulas peningkatan kes baru berikutan munculnya kelompok ketujuh Covid-19 di Sabah.

 

Kelompok Baharu Di Semporna

Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mengumumkan bahawa kelompok baharu telah dikesan di Semporna, yang digelar kelompok Bangau-Bangau, dengan lima kes.

Pada hari Isnin, Dr Noor Hisham mengumumkan bahawa kementerian telah mengesan kelompok Quarters yang melibatkan pekerja kesihatan dan kenalan rapat pekerja di Tongod, Sandakan.

Pakar epidemiologi dan biostatistik Universiti Putra Malaysia Profesor Madya Dr Malina Osman berkata pilihan raya Sabah mungkin telah menyumbang kepada peningkatan kes Covid-19.

Beliau mengatakan fakta bahawa Sabah saat ini dikelola oleh kerajaan sementara yang menyebabkan keutamaan lebih diberikan kepada PRN berbanding mengawal wabak.

 

Pengurusan Kawalan Wabak Terjejas Akibat PRN

“Pengurusan wabak mungkin tidak berjalan lancar. Kami tahu bahawa pengurusan wabak di peringkat yang lebih tinggi memerlukan kerjasama kohesif yang tidak dapat dipisahkan dari semua pihak berkepentingan dan agensi.”

Dr Zainal berkata, beliau berharap kerajaan akan menerapkan langkah-langkah yang lebih ketat untuk mencegah keadaan itu meningkat.

“Penangguhan PRN adalah ideal tetapi tidak mungkin kecuali keadaan darurat atau darurat kesihatan peringkat tinggi diisytiharkan.

“Ini adalah situasi Catch 22 dan keputusan politik yang sangat sukar.

“Saya ingin menyatakan simpati dan sokongan saya kepada kakitangan kementerian, anggota polis, angkatan bersenjata, Ikatan Relawan Rakyat dan Suruhanjaya Pilihan Raya yang berada di lapangan memantau keadaan.”

 

PKPB Mungkin Perlu Dilaksanakan Semula

Beliau mengatakan bahawa penting bagi semua pihak untuk mematuhi prosedur operasi standard di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan untuk mengurangkan risiko penularan virus dalam masyarakat.

“Dari aspek kesihatan masyarakat, sangat penting bagi kementerian dan Majlis Keselamatan Nasional untuk segera meningkatkan fasiliti dan kemuahan kesihatan untuk menghadapi kemungkinan peningkatan kes.”

Dr Malina mendesak kerajaan untuk mempertimbangkan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan yang Disasarkan secepat mungkin di daerah yang terlibat.

“Ini akan membolehkan pemeriksaan intensif untuk mencari mereka yang mungkin telah dijangkiti dan mencegah penyebaran lebih lanjut di masyarakat.

“Pemimpin atau organisasi masyarakat tempatan mesti meneruskan usaha sukarela untuk mencegah penyebaran jangkitan. Dalam situasi seperti di Sabah, masyarakat tidak mampu menunggu keputusan dari peringkat atasan. Setiap individu harus tampil untuk melindungi dan saling membantu.”

Show More

Related Articles

Back to top button