AntarabangsaIsu Semasa

Perogol Di Nigeria Bakal Berdepan Hukuman Kembiri Dan Bunuh

Undang-undang baru yang akan menghukum pemerkosa kanak-kanak dengan pengembirian dan hukuman mati akan berkuat kuasa di sebuah negeri di Nigeria.

Lelaki yang disabitkan dengan kesalahan merogol kanak-kanak di bawah umur 14 tahun akan dibuang testis sebelum dihukum mati, berdasarkan undang-undang yang ditandatangani oleh gabenor negeri Kaduna minggu lalu. Wanita pula akan dipotong tiub fallopio mereka.

 

Ia Perlu Untuk Lindungi Kanak-kanak

Banyak warga Nigeria yang menuntut tindakan dalam menghadapi krisis pemerkosaan di seluruh negara telah menyambut undang-undang baru itu dengan penuh semangat, tetapi pengkritik mengatakan ia adalah tindakan populis yang tidak sesuai dengan Perlembagaan negara. Mereka meramalkan akan menyebabkan lebih sedikit kes pemerkosaan akan dilaporkan.

Gabenor Kaduna, Nasir el-Rufai, mengatakan langkah-langkah baru itu “diperlukan untuk membantu melindungi kanak-kanak dari kejahatan serius.” Alasan mengapa perogol akan dikembiri sebelum mereka kemudian dihukum mati tidak jelas.

Mereka yang disabitkan kesalahan merogol orang yang berusia lebih dari 14 tahun juga menghadapi pengembirian, diikuti hukuman penjara seumur hidup di bawah undang-undang baru.

 

Satu-Satunya Negeri Afrika Barat Untuk Melakukan Hukuman Ini

Pemerintah negeri Kaduna adalah satu-satunya di negara Afrika Barat yang menjatuhkan hukuman yang berat untuk pemerkosaan, tetapi pengembirian telah dilaksanakan di tempat lain.

Republik Czech menjalankan hukuman pengembirian pembedahan secara sukarela kepada pelaku seks yang ganas.

Dan beberapa negara Amerika mempunyai peruntukan undang-undang untuk pengembirian kimia, yang menggunakan ubat untuk mengurangkan kadar testosteron dan tidak kekal.

Indonesia membenarkan pengembirian kimia pada tahun 2016.

Pakistan Bakal Melakukan Hal Sama?

Awal minggu ini, presiden Pakistan mencadangkan agar pemerkosa dan penganiaya kanak-kanak dikebiri; pada mulanya mengatakan mereka harus digantung, tetapi kemudian bimbang ini akan mempengaruhi hubungan perdagangan negara dengan Kesatuan Eropah.

Di Nigeria, menteri hal ehwal wanita mengatakan pada Disember lalu bahawa dua juta wanita dan gadis diperkosa di negara itu setiap tahun. Kemudian pada bulan Jun, jumlah pemerkosaan meningkat menjadi tiga kali ganda dari biasa kerana wanita dan anak perempuan dikurung bersama perogol semasa pandemik coronavirus.

Pada bulan yang sama, gabenor Nigeria menyatakan bahawa tahap keganasan berdasarkan seksual dan gender terhadap wanita dan gadis merupakan keadaan darurat.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, wanita Nigeria semakin berani untuk tampil dengan tuduhan rogol. Tahun lalu, dakwaan pemerkosaan seorang kanak-kanak berusia 7 tahun di Kaduna menimbulkan kemarahan yang meluas.

 

Betuk Ke Kalau Suda Dikembiri Mereka Tidak Akan Mengulangi Kesalahan?

Sebilangan kajian menunjukkan bahawa pelaku seks yang dikembiri secara pembedahan tidak mungkin mengulangi kesalahannya.

Tetapi seorang peguam dan aktivis Nigeria, Chidi Odinkalu, mengatakan undang-undang itu mungkin menjadikannya lebih sukar untuk mengurangkan serangan seksual di negaranya.

Banyak pemerkosaan di Nigeria, seperti di tempat lain, berlaku dalam perkahwinan. Dari segi sosial, Encik Odinkalu mengatakan, wanita dan anak perempuan akan disisih dalam keluarga dan komuniti mereka jika mereka melaporkan suami mereka melakukan kejahatan yang membawa hukuman pengebirian, dan oleh itu mereka cenderung untuk tidak membuat laporan.

“Laporan kes pemerkosaan dan kekerasan seksual akan berkurang,” katanya dan bertanya, “Apa yang salah dengan penjara seumur hidup?”

Odinkalu menggambarkan undang-undang baru itu sebagai “sadisme perundangan.”

Dengan 3.5 juta pengantin kanak-kanak, Nigeria mempunyai salah satu kadar perkahwinan kanak-kanak tertinggi di dunia dan tidak jelas bagaimana undang-undang itu akan diterapkan dalam kes perkahwinan bawah umur yang sangat umum berlaku di seluruh bahagian utara Nigeria.

Show More

Related Articles

Back to top button