MalaysiaPolitik

PRN Sabah: Parti Mana Yang Mempunyai Kelebihan Untuk Menang

Sejak hari penamaan calon pada 12 September lalu, 447 calon untuk 73 kerusi DUN turun ke jalanan, desa, pulau dan hutan, menyebarkan khabar tentang rancangan mereka dalam memenangi hati rakyat sempena Pilihan Raya Negeri Sabah yang akan dijalankan paa 26 September depan.

Ini juga merangkumi kempen mereka di Internet, media sosial dan paling tidak, melalui pesanan teks.

Calon dijangka akan bekerja lebih keras pada minggu depan walaupun ada had kerana protokol kesihatan yang ketat kerana wabak Covid-19.

Parti manakah yang mempunyai kelebihan untuk memenangi PRN itu nanti?

WARISAN-PLUS

Sebagai kegemaran awal dalam perlumbaan itu, gabungan Parti Warisan Sabah-Pakatan Harapan-United Progressive Kinabalu Organisation (Warisan-PH-Upko), mereka bergerak lebih awal dengan pemimpin Datuk Seri Shafie Apdal menjelajah negeri ini.

Warisan-Plus mengumpulkan masyarakat dengan tema perpaduan, penekanan untuk melindungi kepentingan Sabah dan bahawa ia akan mempertahankan hak-hak rakyat.

Presiden Warisan telah mempesona dengan kemampuan pidato, kerendahan hati dan disokong oleh pasukan kempen yang berpegang pada templat yang sama yang membantu gabungan dalam pilihan raya 2018.

Parti itu gagal memenangi PRU14 tetapi mendapat sedikit pertolongan daripada Upko yang membolehkan mereka mengambil alih negeri Sabah dalam beberapa hari.

Namun kali ini, perbezaan besar dalam kempen Warisan-Plus adalah mereka merupakan kerajaan negeri tetapi telah menunjukkan kekurangan mereka dalam mentadbir Sabah.

Ketua pemuliharaan WWF-Malaysia Sabah, Dr Robecca Jumin mengatakan terdapat kebimbangan terhadap beberapa projek yang sedang berjalan, seperti Pembangunan Tanjung Aru Eco, projek Dam Papar, penebangan hutan Kalabakan dan perlombongan silika Balambangan.

Ini berdasarkan tinjauan yang dilakukan terhadap 1,239 responden bulan lalu oleh WWF untuk melihat apakah mandat dari rakyat akan dipengaruhi oleh isu-isu yang berkaitan dengan alam sekitar.

Pihak-pihak yang menentang juga telah menimbulkan isu-isu seperti pendatang tanpa izin, pelantikan politik pegawai di agensi dan jabatan yang berkaitan dengan pemerintah, dan juga keputusan u-turn mengenai isu lesen perjudian.

Terdapat juga kerisauan yang jelas mengenai perwakilan rakan PH yang lebih kecil, Parti Keadilan Rakyat, tetapi orang dalam mengatakan bahawa ketua PKR Sabah, Datuk Christina Liew, “dicairkan” oleh nasihat ketua majlis penasihat parti, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk terus bersama pakatan itu.

 

GABUNGAN RAKYAT SABAH

Walaupun bukan gabungan rasmi namun, gabungan ini adalah janji yang akan dilaksanakan jika Perikatan Nasional-BN-Bersatu Sabah diberi mandat dalam pemilihan kali ini.

Dengan sokongan persekutuan yang diketuai oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin serta pemimpin-pemimpin “yang serupa”, agenda Gabungan Rakyat Sabah (GRS) disampaikan dengan baik di seluruh negeri.

“Dokumen GRS diberikan kepada saya sebagai perdana menteri adalah kerana beberapa janji itu melibatkan kerajaan pusat, sementara yang lain, kerajaan negeri.

“Ini adalah sesuatu yang perlu kita lakukan kerana majoriti rakyat Sabah masih dahagakan kemajuan dan pembangunan,” kata Muhyiddin ketika melancarkan GRS.

 

PARTI CINTA SABAH

Parti Cinta Sabah dipimpin oleh bekas menteri luar negeri, Datuk Seri Anifah Aman.

Walaupun hampir sama dalam kempennya dalam memberi keutamaan kepada isu-isu Sabah, parti itu mengaku berbeza daripada Warisan-Plus kerana ia tidak mempunyai hubungan dengan pihak dari Semenanjung Malaysia.

Anifah berkata, parti itu membuat rancangannya sendiri dan tidak melayani mana-mana pihak dari semenanjung.

 

PARTI DEMOKRATIK LIBERAL

Pada awal kempen, generasi muda bertanya mengenai bendera oren dengan lambang obor.

Namun, selama beberapa hari berikutnya, presiden parti, Tan Sri Chong Kah Kiat memberi peringatan akan perkara-perkara yang dapat dicapai oleh Sabah jika dipilih oleh rakyat.

Mereka juga telah menarik perhatian di daerah-daerah tertentu di negeri Sabah yang terbahagi kepada kawasan Bumiputera Muslim di pantai barat, pantai timur dan utara, kerusi Kadazandusun, Cina dan campuran di bandar.

 

BEBAS

Beberapa calon bebas telah memanfaatkan media sosial. Walau bagaimana, tindakan mereka di lapangan tetap diragui.

Setakat ini, ada yang bersatu, seperti Perikatan Calon Bebas yang diketuai oleh bekas pemimpin Parti Progresif Sabah, Datuk Melanie Chia.

Kemudian ada juga yang bertanding setelah diketepikan oleh parti mereka, seperti Datuk Aminah Ambrose dari Bersatu dan Datuk Jake Nointin dari Warisan.

Show More

Related Articles

Back to top button