Hiburan

Netflix Mempromosikan Budaya Pedofilia Menerusi Filem Cuties?

Walaupun terdapat bantahan dari penonton terhadap filem terbaru Netflix yang berjudul Cuties kerana  didakwa mempamerkan kanak-kanak secara seksual, filem berbahasa Perancis tersebut tetap dilancarkan.

Menurut laporan berita baru-baru ini, Netflix telah menghadapi kritikan baru dari pelanggan dan pihak lain setelah tayangan filem terbabit dilancarkan di platform penstrimannya.

 

Filem Yang Menyebabkan #CancelNetflix Trending

Kritikan terhadap filem itu bermula ketika pihak pemasaran Netflix sendiri memaparkan poster yang dikecam oleh orang ramai kerana menggunakan imej kanak-kanak secara seksual.

Kandungan filem itu, yang banyak dianggap seperti mempromosikan budaya pedofilia bahkan telah mendorong orang ramai untuk memulakan kempen #CancelNetflix di media sosial.

Tetapi Netflix hanya bertindak balas dengan menulis di laman Twitter beberapa bulan lalu: “Kami sangat menyesal untuk poster yang tidak sesuai yang kami gunakan untuk Mignonnes / Cuties. Itu sesuatu yang kurang sensitif dan tidak menggambarkan jalan cerita Cuties yang memenangi anugerah di Sundance. Kami kini telah mengemas kini gambar dan keterangannya.”

Filem Cuties yang menggunakan judul Mignonnes di Perancis, memenangi anugerah arahan dari Sundance Institute pada bulan Februari.

 

Filem Ekspresi Diri Pengarahnya

Filem kontroversi ini mengisahkan seorang gadis berusia 11 tahun bernama Amy (dilakonkan oleh Fathia Youssouf) yang berusaha mencari dirinya yang sebenar ketika membesar di pinggir bandar Paris yang miskin.

Di rumah, Amy harus mematuhi gaya hidup keluarganya yang beragama Islam dari Senegal, tetapi dia akhirnya bertemu dengan sekumpulan rakan sebaya yang mempunyai kumpulan tarian mereka sendiri yang melanggar peraturan ketat keluarganya.

Maïmouna Doucouré, pengarah filem itu, dalam wawancara dengan Netflix mengatakan bahawa filem itu menggabungkan unsur-unsur masa kecilnya sendiri dalam menggambarkan perjuangan Amy untuk mencari jati diri dalam persekitaran yang dipengaruhi oleh nilai-nilai tradisional Senegal yang beragama Islam dan masyarakat Barat.

“Saya mencipta semula watak gadis kecil yang merupakan diri saya sendiri pada ketika itu. Membesar dalam dua budaya inilah yang memberi saya kekuatan dan nilai yang saya miliki hari ini,” katanya.

“Sebagai seorang kanak-kanak, persoalan bagaimana untuk menjadi wanita adalah obsesi saya,” tambahnya.

 

Netflix Kena Tempias Teruk Akibat Cuties

Berikutan kontroversi itu, Netflix menyaksikan lonjakan pembatalan langganan. Menurut data dari firma analitik Antenna, pembatalan langganan Netflix di AS meningkat lima kali ganda dari jumlah biasa sekitar waktu kontroversi filem terbabit.

Netflix pernah mengalami kenaikan pembatalan langganan sebelumnya, termasuk sekitar pelancaran perkhidmatan streaming saingan Disney +.

Show More

Related Articles

Back to top button