AntarabangsaIsu Semasa

Kenapa Negara-Negara Teluk Mula Rasmikan Hubungan Dengan Israel

Sejak dibentuk sebagai negara Yahudi pada tahun 1948, Israel telah diasingkan oleh hampir setiap negara lain di Timur Tengah yang didominasi oleh orang Islam.

Sementara Mesir dan Jordan berdamai dengannya, negara-negara Arab lain mengatakan mereka akan menunggu pembentukan negara Palestin yang terpisah di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza, wilayah yang ditaklukkan oleh Israel dalam perang 1967. Prospek untuk negara Palestin semakin pudar dalam beberapa tahun kebelakangan.

Namun, Emiriah Arab Bersatu dan Bahrain, monarki Teluk Parsi, telah bersetuju untuk menjalin hubungan yang normal dengan Israel.

  1. Mengapa tawaran itu penting?

Mereka menyatakan bahawa konflik Israel dengan Palestin tidak lagi menjadi isu utama oleh jiran Arabnya kerana Iran adalah isu yang lebih berat.

Perjanjian itu mengukuhkan pakatan yang semakin meningkat antara Israel dan beberapa negara Arab untuk membendung Iran.

Walaupun penduduk Iran kebanyakannya adalah Islam Syiah, negara-negara Arab kebanyakannya mempunyai majoriti Islam Sunni; Bahrain mempunyai majoriti Syiah tetapi keluarga pemerintah adalah Sunni.

  1. Mengapa sekarang?

UAE mengatakan faktor utama di sebalik normalisasi adalah untuk menghalang Israel daripada terus menjajah bahagian Tebing Barat.

Penganalisis berpendapat bahawa kebimbangan mengenai Iran, terutama cita-cita serantau dan program nuklearnya, adalah faktor yang lebih kukuh.

UAE dan Bahrain berkongsi tujuan dengan Israel untuk menolak serangan politik Islam yang dilihat oleh monarki Teluk sebagai ancaman terhadap adat keturunan dan pengaruh yang tidak stabil berasal dari Iran, Qatar dan Turki.

  1. Apakah implikasi ekonomi?

Walaupun perdagangan antara Israel dan negara jirannya Jordan dan Mesir tidak pernah berkembang pesat dan Bahrain mempunyai ekonomi yang agak kecil, ia dijangka berbeza dengan UAE, sebuah persekutuan dengan tujuh emirat.

Dubai adalah pusat perniagaan di rantau ini dan Abu Dhabi ingin mengurangkan pergantungannya pada hidrokarbon.

Sebaik sahaja kesepakatan normalisasi terjalin pada 13 Ogos, para menteri dari UAE dan Israel akan membuka saluran telefon dan membuka sekatan akses internet, sementara syarikat-syarikat di kedua negara mengumumkan perjanjian baru.

  1. Apakah peranan A.S.?

Boleh dikatakan itu adalah usaha Presiden Donald Trump yang tidak berjaya untuk mendapatkan perjanjian damai antara Israel dan Palestin yang secara tidak langsung mempercepat perjanjian UAE-Israel.

Walaupun rakyat Palestin menolak cadangan A.S., Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu secara kontroversi berjanji untuk menjajah beberapa bahagian Tebing Barat yang dibayangkan oleh rancangan Trump untuk Israel.

Bimbang bahawa tindakan seperti itu akan memprovokasi protes untuk menyokong rakyat Palestin dan membahayakan hubungan dengan Israel, para pegawai UAE memulakan perbincangan rahsia dengan rakan-rakan Israel, dengan pentadbiran Trump bertindak sebagai jalan keluar.

Itu membawa kepada keputusan UAE untuk menjalin hubungan dengan Israel sebagai ganti Netanyahu menangguhkan penjajahan. Bahrain mengumumkan pada 11 September bahawa ia akan mengikut jejak UAE.

  1. Apa yang diperoleh oleh negara-negara Teluk?

Perjanjian UAE memungkinkannya untuk mengembangkan hubungan komersial, diplomatik dan keselamatan dengan Israel sambil membantu rakyat Palestin dengan membuat Israel menghentikan penguatkuasaan mereka.

Ini membantu UAE membersihkan imej yang tercemar di A.S. oleh peranannya dalam perang Yaman yang dahsyat.

Perjanjian tersebut dapat memberi negara-negara Teluk akses kepada persenjataan A.S. yang sebelumnya dilarang, sama seperti Mesir dapat memperoleh senjata Amerika yang lebih baik setelah perjanjian damai dengan Israel.

Namun, Israel secara terbuka membantah permintaan UAE untuk pesawat tempur F-35.

Ini memberi kedua negara Arab kesempatan untuk berkolaborasi dalam bidang teknologi dan perawatan kesihatan dengan Israel, pemimpin kedua negara, pada masa memerangi Covid-19 adalah perhatian utama setiap negara.

APEX National Investment yang berpangkalan di UAE mengatakan bahawa pihaknya bersetuju untuk melakukan penyelidikan mengenai coronavirus dengan TeraGroup Israel.

  1. Apa yang diperoleh oleh Israel?

Bagi Israel, menjalin hubungan diplomatik yang normal dengan negara-negara Arab telah lama menjadi tujuan strategik.

Ini menandakan penerimaan yang lebih besar di Timur Tengah dan potensi hubungan komersial yang lebih besar bagi sebuah negara yang hingga kini menjalankan sedikit perniagaannya di wilayahnya sendiri.

Ini boleh menyebabkan normalisasi tambahan. Dan ini adalah berita baik yang jarang berlaku bagi Netanyahu, yang secara politik ditentang oleh rakyatnya kerana kegagalan menangani wabak Covid-19 dan menghadapi banyak tuduhan rasuah.

  1. Apa kesan kepada Palestin?

Menolak hujah UAE bahawa ia membantu mereka, pemimpin Palestin telah mengecam normalisasi sebagai pengkhianatan.

Bagi banyak rakyat Palestin, perjanjian itu memberi Israel keuntungan damai tanpa mengharuskannya membayar harga atas tanah yang dirampas.

Mengakui bahawa ini “sangat benar”, Dennis Ross, mantan utusan perdamaian Timur Tengah untuk AS, menulis di Washington Post setelah langkah UAE tersebut bahawa ia “juga harus memberi isyarat kepada orang Palestin bahawa orang lain tidak akan menunggu mereka” untuk berdamai dengan Israel.

Show More

Related Articles

Back to top button