AsiaPolitik

PM Baharu Jepun Komited Dalam Meneruskan Legasi Shinzo Abe

Yoshihide Suga menjawat jawatan sebagai perdana menteri baru pertama Jepun dalam tempoh hampir lapan tahun pada hari Rabu lalu, membentuk kabinet dengan wajah-wajah yang tidak asing lagi untuk meneruskan agenda mantan Perdana Menteri Shinzo Abe.

Abe, perdana menteri paling lama berkhidmat di Jepun, bulan lalu mengumumkan bahawa beliau akan mengundurkan diri kerana masalah kesihatan.

 

Suga Dipilih Oleh Parlimen

Suga, 71, menggantikan Abe pada saat Jepun sedang bergelut dengan ekonomi yang dilanda coronavirus, sementara cabaran jangka panjang termasuk kadar kelahiran negara yang jatuh dan ketegangan yang meruncing dengan jiran Asia.

“Semasa krisis nasional seperti itu, kekosongan politik harus dihindari,” kata Suga pada sidang media pertamanya sebagai perdana menteri.

“Saya akan meneruskan dan memajukan dasar pemerintahan Abe agar semua orang dapat memulihkan kedamaian dalam hidup mereka. Saya menyedari bahawa itu adalah misi yang diberikan kepada saya.”

Suga, yang dipilih oleh parlimen setelah menjadi ketua Parti Demokrat Liberal yang berkuasa dua hari lalu, berjanji untuk mencegah peningkatan jangkitan Covid-19 dengan meneruskan aktiviti ekonomi dan sosial serta mengatakan bahawa sangat penting untuk terus menjalankan perniagaan dan melindungi pekerjaan.

Suga mengatakan wabak COVID-19 telah menunjukkan perlunya kerajaan menggunakan teknologi digital dengan lebih efisien, dan agensi baru akan dibentuk untuk memimpin tugas tersebut.

 

Merupakan Anak Seorang Petani Yang Gigih

Merupakan anak seorang petani yang tidak seperti Abe dan banyak anggota parlimen lain di Jepun yang merupakan keturunan ahli politik, Suga berjanji akan terus maju dengan reformasi pentadbiran “untuk menghapuskan kekejaman birokrasi, kepentingan peribadi dan kegiatan buruk” yang menghalang kemajuan kerajaan.

Suga mengatakan beliau berkomitmen untuk meneruskan agenda Abe termasuk “Abenomics,” campuran pelonggaran monetari, rangsangan fiskal dan reformasi struktur yang bertujuan untuk melawan deflasi dan meletakkan ekonomi ketiga terbesar di dunia pada jalur pertumbuhan.

Pada usia 71 tahun dan 9 bulan, Suga adalah perdana menteri tertua yang memegang jawatan sejak Kiichi Miyazawa pada tahun 1991. Suga mengatakan bahawa beliau tetap cergas dengan berjalan kaki selama 40 minit dan melakukan senaman setiap pagi.

 

Perkara-Perkara Yang Perlu Dilakukan Beliau

Selain mengatasi kerosakan ekonomi jangka pendek yang disebabkan oleh virus Covid-19, Suga akan ditugaskan untuk membendung penurunan kadar kelahiran negara itu dan meningkatkan kesihatan fiskalnya yang suram.

Cukai penggunaan juga perlu dinaikkan dari 10 peratus untuk menampung kos keselamatan sosial, kata Suga minggu lalu, walaupun beliau kemudian menolak komen tersebut dengan mengatakan kenaikan tidak akan diperlukan dalam dekad berikutnya.

Dalam sidang media pada hari Rabu, Suga menegaskan janjinya untuk menjadikan rawatan kesuburan layak untuk dilindungi oleh insurans kesihatan nasional dan untuk mengambil langkah-langkah untuk menghidupkan kembali ekonomi daerah yang telah menyusut seiring dengan populasi yang semakin tua.

Perikatan keselamatan Jepun dengan Amerika Syarikat akan tetap menjadi landasan dasar luarnya, katanya, sambil juga berusaha untuk mengekalkan “hubungan stabil” dengan negara-negara jiran termasuk China dan Rusia, yang keduanya mempunyai perselisihan wilayah dengan Tokyo.

Pemimpin baru itu juga memperbaharui tekadnya untuk terus berusaha untuk menjamin kepulangan warganegara Jepun yang diculik oleh Korea Utara pada tahun 1970-an dan 1980-an.

Show More

Related Articles

Back to top button