Isu SemasaTempatan

Menghormati Perjanjian Malaysia 1963 Satu Keperluan

Ketika kita memperingati 57 tahun pembentukan Malaysia, kita perlu menghidupkan kembali semangat para pemimpin ketika Perjanjian Malaysia dibuat pada tahun 1963.

Kerajaan Persekutuan dan pemimpin Sabah dan Sarawak mesti mengabdikan diri pada perjanjian masa lalu.

Mengimbau peristiwa penting ketika pembentukan Persekutuan Malaysia dapat memberikan perspektif yang lebih baik mengenai rasa tidak puas hati yang berlaku di Sabah dan Sarawak.

Detik-Detik Sejarah Tahun 1963 Pembentukan Malaysia

Sepanjang tahun 1962 dan 1963, resolusi diluluskan oleh Jawatankuasa Perundingan Solidariti Malaysia dan Majlis Perundangan Borneo Utara (Sabah) untuk meneruskan cadangan Malaysia tetapi dengan syarat hak-hak khas Negara-negara Borneo dilindungi.

Manifesto 20 Perkara Perikatan Sabah dan Perjanjian 18 Perkara yang serupa di Sarawak telah dirangka.

Suruhanjaya Siasatan British-Malayan (Cobbold) melaporkan bahawa persekutuan baru akan menjadi kepentingan terbaik Borneo Utara dan Sarawak.

Akibatnya, Jawatankuasa Antara Kerajaan (Lord Lansdowne) (IGC) ditugaskan untuk menyusun pengaturan perlembagaan masa depan termasuk perlindungan untuk kepentingan khas Borneo Utara dan Sarawak untuk merangkumi perkara-perkara seperti kebebasan beragama, pendidikan, perwakilan di Persekutuan Parlimen, kedudukan istimewa kaum pribumi, kawalan imigresen, kewarganegaraan dan perlembagaan negara. Pemimpin Borneo Utara dan Sarawak diwakili dalam IGC.

Pilihan raya diadakan di Borneo Utara pada tahun 1962 dan di Sarawak pada tahun 1963 di mana salah satu masalahnya ialah pembentukan Malaysia.

 

Proses Sempat Mendapat Bantahan Dua Negara

Namun, proses penentuan nasib sendiri ini ditolak oleh pemerintah Filipina dan Indonesia.

Oleh itu, sidang kemuncak tiga pihak diadakan di Manila pada tahun 1963. Setiausaha Jeneral PBB melantik Misi ke Negara-negara Borneo untuk melakukan tinjauan mengenai apakah cadangan Malaysia mendapat sokongan rakyat Borneo.

Keputusan Misi menunjukkan sokongan untuk pembentukan Malaysia, walaupun hari ini ia seolah-olah ditentang.

Perjanjian Malaysia ditandatangani pada 9 Julai 1963. Selepas itu, pindaan monumental terhadap Perlembagaan Persekutuan dalam bentuk Akta Malaysia (No. 26 tahun 1963) diluluskan di Parlimen Persekutuan berkuat kuasa pada 16 September 1963.

Pindaan tersebut memberi kesan kepada sebahagian besar, tetapi tidak semua, tuntutan serta penyelesaian yang dirundingkan.

 

Perlembagaan Merdeka Digubal Bagi Menjamin Hak Autonomi Sabah & Sarawak

Undang-Undang Malaysia menulis semula Perlembagaan Merdeka untuk menampung realiti sebuah negara baru, yang diperbesar dan sangat pelbagai.

Lapan puluh tujuh dari 181 Artikel dan 10 dari 13 Jadual Perlembagaan Persekutuan telah dipinda. Tiga puluh lima artikel baru disisipkan untuk memberikan Sabah dan Sarawak jaminan autonomi dan kedudukan istimewa mereka.

Kedudukan istimewa ini dibenarkan kerana banyak sebab. Perjanjian 1963 antara Persekutuan Tanah Melayu, kerajaan Inggeris, Borneo Utara (Sabah), Sarawak dan Singapura digubal setelah proses rundingan yang panjang.

Para perwakilan dari Sabah dan Sarawak menjelaskan kepada IGC bahawa autonomi khas adalah pra-syarat untuk membentuk Malaysia.

Di banyak negara seperti Inggeris, Kanada dan Australia, dokumen pra-perlembagaan dan asas sering digunakan untuk menafsirkan Perlembagaan dan undang-undang domestik yang lain. Kita juga harus menunjukkan penghargaan terhadap pakatan masa lalu ini.

 

Terciptanya Perjanjian MA63 Tetapi Dipinda Pada 1976

Bertitik tolak daripada Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) itulah diwujudkan Akta Malaysia yang kini sebahagian daripada Perlembagaan Persekutuan.

MA63 pernah dipinda dalam Perlembagaan Persekutuan pada 1976 menyebabkan status rakan sekutu bertukar kepada negeri menyebabkan kedua-dua wilayah yang pernah bergelar negara itu sama status dengan negeri lain di Semenanjung.

Perlindungan khas untuk Sabah dan Sarawak perlu dibenarkan kerana kekhususan budaya dan agama mereka, dan masalah teruk kemiskinan dan pembangunan yang teruk.

Kita juga harus perhatikan bahawa Sabah dan Sarawak menyumbang wilayah dan sumber daya yang besar kepada persekutuan.

Kawasan gabungan mereka adalah 198,069 km persegi, melebihi 131,681 km persegi Semenanjung Malaysia. Garis pantai mereka sejauh 2,607 km berbanding dengan 2,068 km di Semenanjung.

 

Autonomi Khas Sabah & Sarawak Menyebabkan Kemunduran Perlu Ditangani Segera!

Juga perlu diperhatikan bahawa autonomi khas untuk beberapa negeri atau wilayah adalah biasa di banyak negara di dunia untuk menjaga kesatuan dalam kepelbagaian.

Kashmir di India (hingga Ogos 2019), Quebec dan Nunavut di Kanada, Ireland Utara di UK, The Corsicans di Perancis, Mindanao di Filipina dan Aceh di Indonesia menikmati pengaturan yang tidak simetri.

Bagaimanapun, 57 tahun setelah pembentukan Malaysia, hubungan negeri Borneo dan Kerajaan Persekutuan seperti tergantung.

Di banyak kawasan, autonomi Sabah dan Sarawak mengalami kemunduran yang serius kerana perkembangan perlembagaan, politik, budaya dan agama di semenanjung.

Banyak yang dapat dilakukan dan sedang dicuba untuk menghilangkan konflik. Pemimpin Kerajaan Persekutuan kini menyedari bahawa kemarahan rakyat Sabah dan Sarawak adalah nyata dan mesti ditangani.

Isu-isu tersebut bukan hanya mengenai keadilan dan kecekapan dalam hubungan kewangan antara kerajaan tetapi juga meliputi gangguan yang dirasakan dengan keunikan budaya, etnik dan agama Sabah dan Sarawak.

Ketika kita memperingati Hari Malaysia hari ini, semangat rundingan 1963 perlu dihidupkan kembali, perjanjian masa lalu perlu dihormati, rungutan perlu didengari dan penyelesaian perlu dibuat agar persekutuan kita terus menjadi lebih kuat dan lebih bersatu.

Show More

Related Articles

Back to top button