AntarabangsaIsu Semasa

Selepas UAE, Bahrain Pula Rasmikan Hubungan Dengan Israel

Dua puluh enam tahun selepas Bahrain menyambut delegasi Israel untuk pertama kalinya, negara Teluk itu minggu lalu menjadi negara Arab terbaru yang bersetuju untuk menormalkan hubungannya dengan Israel.

Ia tidak mengejutkan. Sejak Presiden AS Donald Trump mengumumkan pada 13 Ogos bahawa Emiriah Arab Bersatu dan Israel telah bersetuju untuk menjalin hubungan diplomatik, ada spekulasi yang kuat bahawa Bahrain akan menjadi yang berikutnya.

 

Bulan Lalu Mahu Wujudkan Negara Palestin, Kali Ini Apa Terjadi?

Walaupun Bahrain menyatakan bulan lalu bahawa ia berkomitmen untuk mewujudkan sebuah negara Palestin, negara pulau itu cenderung mengikut langkah UAE .

Merupakan rumah markas Angkatan Laut AS dan dihubungkan ke Arab Saudi melalui jalan tambak sejauh 25km, Bahrain dalam beberapa tahun kebelakangan ini nampaknya enggan mempublikasikan hubungannya dengan Israel.

Pada Februari 2017, Raja Hamad bin Isa Al Khalifa bertemu dengan pemimpin Yahudi di Amerika Syarikat dan dilaporkan menyatakan penolakan terhadap boikot Israel oleh negara-negara Arab.

 

Kunjungan Bahrain Ke Israel Mencetuskan Kemarahan Palestin

Pada akhir tahun itu, kumpulan multiagama Bahrain yang disokong oleh kerajaan mencetuskan kemarahan di kalangan rakyat Palestin ketika mereka mengunjungi Israel hanya beberapa hari setelah Trump mengumumkan keputusan kontroversinya untuk mengiktiraf Jerusalem sebagai ibu kota Israel dan memindahkan kedutaan AS ke sana.

Normalisasi Bahrain dengan Israel dibantah oleh rakyat Palestin dan dianggap sebagai pengkhianatan oleh negara Arab, yang semakin merosakkan usaha mereka untuk mencapai penentuan nasib sendiri dan membiarkan mereka terpencil di bawah kerangka baru untuk “perdamaian” wilayah yang ditentukan oleh pemerintahan Trump.

Kepimpinan Palestin menginginkan sebuah negara merdeka berdasarkan sempadan de facto sebelum perang 1967, di mana Israel menduduki Tebing Barat dan Semenanjung Gaza. Negara-negara Arab telah lama menuntut Israel untuk menarik diri dari tanah yang sudah diduduki secara haram, jalan keluar yang adil bagi pelarian Palestin dan penyelesaian yang membawa kepada penubuhan sebuah negara Palestin yang berdikari dan bebas sebagai pertukaran untuk menjalin hubungan dengannya.

 

‘Pengaruh Arab Saudi’

Walaupun Arab Saudi setakat ini memberi isyarat bahawa tidak bersedia untuk mengambil langkah yang sama, penganalisis mengatakan bahawa perjanjian Bahrain tidak akan berlaku tanpa sokongannya.

Agenda politik Bahrain “banyak ditentukan oleh Arab Saudi”, menurut Marwa Fatafta, seorang anggota dasar dengan rangkaian dasar Palestin Al-Shabaka.

Pada akhir 2018, Arab Saudi, UAE dan Kuwait berjanji menyimbang $10 bilion sebagai sokongan kewangan untuk Bahrain untuk menstabilkan kewangannya.

Selain “bergantung secara kewangan pada negara jirannya”, pakatan baru Bahrain dengan Israel dapat menolongnya memperkuat kekuasaannya dan “menghancurkan sebarang perlawanan terhadap autoritarianisme atau usaha menuju kebebasan dan demokrasi,” kata Fatafta.

Pada tahun 2011, semasa bermulanya pemberontakan Arab Spring, Arab Saudi menghantar tentera ke Bahrain untuk menekan protes anti-kerajaan. Sebilangan besar dari mereka yang melakukan demonstrasi menentang raja Bahrain adalah dari penduduk Syiah yang merupakan majoriti negara itu yang telah lama mengadu penindasan.

Oleh itu, bergabung dengan negara yang dipimpin oleh AS juga dapat memberikan monarki Bahrain “perlindungan berterusan terhadap rakyatnya sendiri”, kata Mouin Rabbani, pengarang bersama penerbitan Jadaliyya.

Dalam menormalkan hubungan dengan Israel, Bahrain memastikan telah memperoleh sekutu yang “sama-sama berkomitmen untuk menjaga status quo dan mencegah kejayaan pemberontakan yang popular”, katanya.

Pada hari Ahad, pemimpin Syiah Bahrain, Ayatollah Sheikh Isa Qassim, yang tinggal di luar negeri, menolak perjanjian normalisasi baru-baru ini dengan Israel dan menggesa orang-orang di wilayah itu untuk menentang.

Bahrain adalah negara monarki di Teluk yang “paling bertentangan dengan rakyatnya sendiri”, kata Rabbani.

 

‘Kepentingan geopolitik sama’

Memperkukuhkan status quo juga bermaksud menyingkirkan pemain utama lain di rantau itu seperti negara Syiah Iran, dan bahkan Turki, menurut penganalisis.

“AS dan Israel telah melancarkan kempen komprehensif untuk menghapus persoalan Palestin dari bukan hanya agenda antarabangsa tetapi juga wilayah, dan untuk menggantikan konflik Arab-Israel dengan konflik Arab-Iran,” kata Rabbani.

Pada saat pergolakan wilayah, negara-negara Teluk ini didorong oleh keinginan untuk “memperkuat hubungan mereka dengan Washington,” tambahnya.

Bahrain lebih peduli untuk “menyenangkan Washington”, tetapi juga menyatakan bahawa permusuhan bersama terhadap Iran adalah bahagian penting dari persekutuan baru itu.

Fatafta juga percaya bahawa kerjasama itu dilengkapi dengan “kepentingan geopolitik bersama”.

 

Bersama Boleh Lawan Iran?

“Negara Arab mendapati Israel adalah sekutu kuat melawan musuh nombor satu mereka: Iran,” katanya.

Bagi beberapa negara ini, “ancaman” Iran telah berkembang dalam beberapa tahun terakhir, mungkin terlalu cepat di negara jiran Yaman, serta di Syria dan Lebanon yang bersempadan dengan Israel.

Di Yaman, Arab Saudi masih menemui jalan buntu dalam perang sejak Mac 2015 terhadap pemberontak Houthi yang berpihak kepada Iran, sementara di Syria, kumpulan Syiah Lebanon Hizbullah bertempur untuk menyokong kerajaan Presiden Syria Bashar al-Assad yang merupakan sekutu kuat Iran.

Arab Saudi, yang mengatakan awal bulan ini akan membenarkan semua penerbangan antara UAE dan Israel melintasi ruang udaranya, terus menjadi kunci dalam menentukan negara mana yang dapat mengikuti jejak Bahrain dan UAE.

“Qatar dan Kuwait tidak mungkin mengikut UAE. Kuncinya adalah Arab Saudi yang telah mengulangi komitmennya terhadap Inisiatif Perdamaian Arab. Tetapi kedudukan itu mungkin berubah di masa depan,” kata Fatafta.

Show More

Related Articles

Back to top button