MalaysiaPolitik

Kenapa Terlalu Ramai Yang Bertanding Dalam PRN Sabah?

Ini adalah pilihan raya Sabah ke-16 yang penuh sesak dan huru-hara yang menyaksikan 447 calon mengemukakan kertas pencalonan pada hari Sabtu.

Rahezzal Shah, yang memberi kuliah sains politik di UiTM Sabah, mengatakan bahawa tidak mudah untuk menjelaskan mengapa begitu banyak calon dari 16 parti yang dikenali dan tidak dikenali serta bebas menyertai pemilihan untuk memenangi salah satu daripada 73 kerusi DUN.

“Salah satu cara untuk menjelaskan mengapa terdapat begitu banyak calon ialah kebanyakan orang bosan dengan parti dominan yang ada.

“Tetapi itu saja tidak cukup untuk menjelaskan mengapa ia begitu sesak. Kesan STAR adalah faktor utama ramai yang bertanding,” kata Rahezzal.

Kesan STAR bermaksud bahawa ramai yang berharap untuk menjadi “kingmaker” seperti STAR Sabah, parti yang memenangi dua kerusi DUN, menjadikannya kingmaker dalam pembentukan kerajaan negeri setelah Barisan Nasional dan Warisan Plus masing-masing memenangi 29 kerusi dalam 60 kerusi DUN pada PRU14.

“Selepas pilihan raya 2018 – lebih khusus lagi, setelah kerajaan tergantung – sangat jelas bahawa hari-hari di mana satu parti mempunyai dominasi yang jelas telah berakhir.

“Dengan hanya dua kerusi, STAR menjadi kingmaker pada tahun 2018,” katanya.

STAR, yang diketuai oleh Datuk Dr Jeffrey Kitingan, menyokong Tan Sri Musa Aman dari Barisan. Tetapi kerajaan gabungan berlangsung selama dua hari berikutan pembelotan enam ADUN Umno dan Upko.

Pilihan raya negeri kali ini mempunyai 73 kerusi dengan penambahan 13 kawasan baru.

Rahezzal percaya bahawa sebahagian besar parti politik yang tidak dikenali, terutama pemimpin utamanya, berharap dapat memenangi beberapa kerusi sehingga dapat berada di meja rundingan sekiranya berlaku kerajaan tergantung pada 26 September kelak.

“Dalam pilihan raya ini, kemungkinan DUN digantung cukup tinggi. Walaupun beberapa parti pembangkang telah membentuk pakatan dan Warisan dan sekutunya, tidak ada jaminan pakatan ini akan tetap utuh setelah keputusan pilihan raya diumumkan.

“Inilah sebabnya mengapa parti-parti yang lebih kecil, yang tidak aktif selama bertahun-tahun, kini mencuba nasib dengan harapan mereka dapat memenangi satu atau dua kerusi, kerana satu kerusi dapat membantu sebuah persekutuan mendapatkan majoriti,” tambahnya.

Rahezzal mengatakan bahawa tidak ada cara lain yang realistik untuk menjelaskan mengapa terdapat begitu banyak parti dan calon dalam pilihan raya negeri Sabah kali ini.

Penganalisis politik Universiti Malaya Dr Awang Azman Awang Pawi berkata sebilangan besar calon dalam pilihan raya negeri menunjukkan bahawa rakyat Sabah berani meraikan pelbagai suara dalam politik.

“Ini harus diraikan dalam demokrasi Sabah,” katanya.

Tetapi pertarungan sebenarnya masih berlaku antara Gerakan Rakyat Sabah (yang terdiri daripada Barisan Nasional, Perikatan Nasional dan PBS) menentang kerajaan negeri pimpinan Warisan Plus, katanya.

Warisan Plus bertanding di semua 73 kerusi – dengan Warisan bertanding 46 kerusi, Upko (12), DAP dan PKR (masing-masing tujuh) dan Amanah (satu) kerana gabungan itu berharap dapat memperkuat pegangannya terhadap kerajaan negeri setelah ia runtuh pada akhir bulan Julai berikutan pembelotan ADUN yang bekerjasama dengan Musa.

Gabungan pembangkang kelihatan tidak kemas setelah pencalonan ditutup dengan Barisan Sabah (Umno, Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) dan MCA) mendapati diri mereka dalam pertandingan “mesra” dengan Parti Bersatu Sabah (PBS) dan STAR dari Perikatan.

Tetapi tidak ada pertindihan kerusi antara Barisan dan Bersatu dan Parti Progresif Sabah (SAPP).

Kejutan bagi pemerhati datang dari Parti Cinta Sabah, yang dipimpin oleh bekas menteri luar negeri Datuk Seri Anifah Aman, yang meletakkan calon di 73 kerusi, menjadi parti dengan jumlah calon terbanyak.

Calon Parti Liberal Demokratik (LDP) menyaksikan mantan pemimpinnya Tan Sri Chong Kah Kiat membuat kemunculan semula dengan bertanding di kerusi Inanam, yang merupakan antara 46 kerusi di mana parti itu meletakkan calon.

Turut membuat kemunculan semula adalah bekas speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia, yang telah menjadi pemimpin de facto Usno dan bertanding di kerusi baru Pintasan.

Parti-parti lain yang tidak dikenali dan 54 orang bebas juga turut mengambil bahagian dalam pemilihan yangs sengit ini.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close