Bisnes & Ekonomi

Kekurangan Buruh Menjejaskan Hasil Tuaian Sawit

Masalah  kekurangan tenaga kerja yang wujud dalam industri perladangan domestik dijangka akan mengurangkan produktiviti dan penuaian pada akhir tahun.

Persatuan Minyak Sawit Malaysia mengatakan pekebun tempatan telah kehilangan hingga 25% potensi hasil sepanjang siri Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan PKP Pemulihan (PKPP) tanpa perkhidmatan kira-kira 37,000 pekerja asing yang telah dihantar pulang semasa puncak wabak Covid-19.

PKP, yang dimulakan pada bulan Mac, menyaksikan Malaysia menutup sempadan dan akan berterusan sehingga 31 Disember berikutan penambahan tempoh PKPP.

Industri ini dijangka menghadapi kekurangan 62,000 pekerja kerana banyak negara masih mengenakan sekatan perjalanan, sementara banyak pintu masuk antarabangsa tetap ditutup.

Menurut Malayan Agricultural Producers Association (MAPA), kekurangan yang teruk dianggarkan menelan belanja pekebun sekitar RM16 bilion setiap tahun.

Pakar industri MR Chandran mengatakan pengurangan jumlah pengumpul buah tidak hanya akan menjejaskan jumlah buah yang dituai, tetapi kualiti minyak yang diekstrak kerana jarak masa penuaian yang lebih lama.

Chandran mengatakan bahawa beberapa ladang telah memakan masa hingga 20 hari tanpa penuaian, berbanding jarak optimum 10 hingga 12 hari atau kira-kira tiga pusingan penuaian setiap bulan, yang seterusnya mempengaruhi harga penjualan minyak.

Chandran mengatakan tenaga kerja yang mencukupi adalah penting untuk menjaga tempoh waktu sekurang-kurangnya 12 hingga 15 hari untuk mengelakkan tanaman menjadi terlalu matang, yang akan mempengaruhi kualiti penuaian.

“Akibatnya, minyak akan dijual dengan harga potongan. Terdapat begitu banyak kesan sekiranya pekebun tidak menuai pada waktu yang tepat,” katanya kepada The Malaysian Reserve.

Industri perladangan Malaysia sangat bergantung pada pekerja asing, terutamanya untuk pekerjaan kasar yang diperlukan di ladang.

Dianggarkan bahawa buruh asing menyumbang 75% daripada tenaga kerja sektor ini.

Walaupun sebahagian besar proses penuaian telah dilakukan secara mekanikal, tenaga kerja diperlukan untuk tugas manual memotong buah kelapa sawit dan pelepah dari pokok dan jurutera tidak menemui penyelesaian automasi untuknya kerana kerumitan pekerjaan.

Untuk mempercepat prosesnya, Lembaga Minyak Sawit Malaysia telah mengembangkan pemotong bermotor, iaitu Cantas, yang dirancang khusus untuk menuai buah dan memotong pelepah untuk pokok dengan ketinggian kurang dari 4.5m.

Chandran mengatakan itu masih menjadi masalah kerana masih ada pohon kelapa sawit yang ditanam pada ketinggian di atas lima meter, dan kebiasaannya pekebun akan menghindari berurusan dengan pokok yang lebih tinggi walaupun mereka masih menghasilkan buah.

Beliau mengatakan bahawa ini adalah masalah yang lebih besar bagi penanam apabila pokok lebih dari enam meter kerana lebih banyak pekerja diperlukan untuk mengusahakannya.

“Kami biasa menjaga tanaman kami selama 25 tahun sebelum penanaman kembali. Sekarang, kerana kekurangan pekerja, syarikat akan menanam semula pada 20 hingga 22 tahun dan ini adalah satu kerugian kerana pokok masih berbuah,” katanya.

Oleh kerana negara ini masih ditutup dari perjalanan antarabangsa, usaha untuk merekrut penduduk tempatan untuk bekerja di ladang telah dipergiat.

Menurut Sime Darby Plantation Bhd, hanya 300 penduduk tempatan yang mendaftar untuk mengisi jawatan kosong di ladangnya dengan 2,000 kekosongan yang ditawarkan.

Penyelidikan ekuiti RHB Research Institute Sdn Bhd, Hoe Lee Leng berkata, sementara Malaysia bertujuan untuk mengurangkan pergantungannya kepada buruh asing, agak sukar untuk mengautomatisasi keseluruhan proses penuaian.

“Merekrut penduduk tempatan tidak semudah yang disangkakan. Kemudian, timbul persoalan mekanisasi yang merupakan sesuatu yang ingin dilaksanakan oleh pekebun.

“Penuaian adalah sesuatu yang tidak dapat dijalankan sepenuhnya secara automatik, terutama dalam memilih buah-buahan yang sudah matang untuk dipotong, dibandingkan dengan pembajaan benih dan proses lain,” katanya.

Para saintis pertanian telah menyempurnakan gen pembiakan pokok kelapa sawit kerdil yang diharapkan dapat mempercepat masa penuaian untuk setiap pohon dan pada masa yang sama, membantu mengatasi masalah kekurangan tenaga kerja.

Pokok kerdil yang lebih nipis dan pendek dikatakan kira-kira 30% lebih kecil daripada pokok kelapa sawit. Tingginya kira-kira lima meter berbanding rata-rata 7.5m pokok.

Pada masa ini, pokok kerdil telah ditanam di beberapa ladang, termasuk di Bukit Lawiang di selatan Johor.

Hoe menambah bahawa walaupun perubahan genetik pokok dapat mempercepat proses penuaian, ia juga akan memakan waktu bertahun-tahun sebelum pokok ditanam dan dapat dituai.

Show More

Related Articles

Back to top button