Hiburan

Penggambaran di Xinjiang, Filem Mulan Diboikot Lagi

Filem terbaharu Disney, “Mulan” sekali lagi menghadapi panggilan boikot setelah diketahui beberapa adegan difilemkan di Xinjiang China, di mana penindasan meluas terhadap penduduk Muslim di wilayah itu telah banyak didokumentasikan.

Filem mewah bernilai AS$200 juta (RM825 juta) mengenai seorang pejuang wanita legenda China sudah terjerat dalam kontroversi politik sebelum ini apabila bintang utamanya, Liu Yifei menyuarakan sokongan kepada polis Hong Kong ketika mereka menggunakan kekerasan untuk menghentikan demonstrasi jalanan tahun lalu.

Tetapi kegelisahan terbaru muncul kembali setelah filem itu mula ditayangkan di saluran Disney +. Penonton melihat bahawa Disney memasukkan “penghargaan khas” kepada lapan entiti kerajaan di Xinjiang – termasuk biro keselamatan awam di Turpan, sebuah bandar di timur Xinjiang di mana banyak kem tahanan telah didokumentasikan.

Satu lagi entiti yang diberi penghargaan adalah jabatan propaganda Parti Komunis China di Xinjiang.

Kumpulan hak asasi, akademik dan wartawan telah mendedahkan tindakan keras terhadap umat Islam Uighur dan Kazakh di Xinjiang, termasuk penahanan besar-besaran, penghapusan etnik, buruh paksa serta sekatan agama dan pergerakan yang kuat.

Isaac Stone Fish, rakan kanan di Asia Society, mengatakan filem itu kini “boleh dikatakan sebagai filem Disney yang paling bermasalah” sejak “Song of the South” dari tahun 1946 yang mengagungkan kehidupan perkebunan era praperang yang telah ditarik oleh syarikat itu.

“Disney telah mengucapkan terima kasih kepada empat jabatan propaganda dan sebuah biro keselamatan awam di Xinjiang, sebuah wilayah di barat laut China yang merupakan lokasi salah satu pelanggaran hak asasi manusia terburuk di dunia yang berlaku hari ini,” kata Isaac.

“Ini sangat bermasalah. Maksud saya, sudah jelas, kita memiliki semua bukti yang menunjukkan apa yang sedang terjadi di Xinjiang,” kata Badiucao, seorang seniman China yang tinggal di Melbourne.

Baduicao menuduh Disney “double standard” apabila mendukung gerakan keadilan sosial barat seperti MeToo dan Black Lives Matter tetapi menutup mata terhadap pelanggaran hak asasi di China.

Pembuatan semula aksi animasi klasik Disney tahun 1998, “Mulan” juga telah ditunda beberapa kali akibat Covid-19.

Filem itu sepatutnya untuk ditayangkan di teater global pada bulan Mac tetapi menjadi korban awal wabak coronavirus.

Sebagai gantinya, Disney menggegarkan industri dengan mengumumkan filem itu akan ditayangkan melalui platform penstriman bermula 4 September lalu.

Hollywood semakin dituduh hipokrit berhubung hubungannya dengan China. Pada bulan Ogos, kumpulan anti penapisan Pen America menerbitkan laporan yang mengatakan bahawa penulis skrip, penerbit dan pengarah sering menukar skrip, menghapus adegan dan mengubah kandungan untuk mengelakkan penapisan China.

Tindakan itu merangkumi dari menghapuskan bendera Taiwan dari jaket Tom Cruise dalam “Top Gun: Maverick,” hingga mengeluarkan China sebagai sumber virus zombie pada tahun 2013 “World War Z.”

Tetapi itu juga bermaksud mengelakkan sepenuhnya isu sensitif termasuk politik Tibet, Taiwan, Hong Kong, Xinjiang dan penggambaran watak LGBTQ, kata laporan itu.

Xinjiang adalah wilayah kaya sumber yang kebanyakannya orang Uighur Muslim berbahasa Turki dan menawarkan pemandangan padang pasir dan gunung yang menakjubkan.

Setelah pergolakan sektarian dan serangan oleh militan Uighur, Beijing menyelimutkan wilayah itu dalam tindakan keras dan membangunkan puluhan kem tahanan besar.

Pada mulanya, China menafikan kem tersebut wujud sebelum beralih untuk menggambarkannya sebagai pusat pendidikan semula sukarela.

Bahkan sebelum kontroversi Xinjiang terbaru, hashtag #BoycottMulan telah menjadi trend dalam beberapa minggu kebelakangan ini di Hong Kong, Thailand dan Taiwan.

Aktivis di ketiga-tiga tempat telah melancarkan banyak kempen dalam talian yang mengkritik autoritarianisme China.

Digelar “Milk Tea Alliance”, mereka mengkritik komen media sosial yang dibuat tahun lalu oleh pelakon Liu yang menyokong polis Hong Kong.

Mereka juga memfokuskan persamaan pelakon Tzi Ma, yang memegang watak sebagai ayah Mulan, dengan pemimpin China, Xi Jinping.

Selepas penangkapannya bulan lalu di bawah undang-undang keselamatan Beijing yang baru, pembangkang muda Hong Kong, Agnes Chow digelar “Mulan yang sebenar” oleh penyokong.

Show More

Related Articles

Back to top button