AntarabangsaIsu Semasa

Rumah Putih Arah Hentikan Ujian Saringan COVID-19 Di Lapangan Terbang

Kerajaan Amerika Syarikat pada hari Isnin depan akan berhenti melakukan pemeriksaan saringan COVID-19 untuk penerbangan antarabangsa di lapangan terbang terpilih, Yahoo News melaporkan.

Operasi pemeriksaan dilakukan di lapangan terbang terpilih sejak Januari, ketika kes pertama penyakit ini mulai muncul dari Wuhan, China. Sejak Mac, penerbangan antarabangsa masuk dari negara-negara berisiko tinggi terpilih, termasuk sebahagian besar Eropah, China dan Iran, telah dijalankan saringankan melalui 15 lapangan terbang yang ditentukan di Amerika Syarikat.

Bagaimanapun, bermula Isnin depan, penerbangan antarabangsa tidak lagi akan disalurkan ke lapangan terbang terpilih untuk tujuan pemeriksaan dan semua penyaringan akan dihentikan, menurut komunikasi dan sumber. Semua ujian saringan dan pengubahsuaian penerbangan antarabangsa terpilih akan berhenti tepat jam 12:01 pagi pada hari Isnin, 14 September.

Pada masa ini, pelancong yang tiba di Amerika Syarikat dihantar ke pusat pemeriksaan kesihatan yang mengambil suhu dan melakukan pemeriksaan kesihatan asas dengan pertanyaan mengenai gejala khas COVID-19. Setelah pemeriksaan kesihatan, penumpang meneruskan kawalan pasport dan kastam.

Salah satu aspek penyaringan adalah bahawa pelancong memberikan informasi kontak, yang dapat digunakan untuk melakukan penelusuran kontak untuk jangkitan. Tanpa maklumat tersebut, tidak mungkin untuk menghubungi penumpang dalam penerbangan yang berpotensi terdedah kepada seseorang yang dijangkiti COVID-19.

Perintah untuk menghentikan operasi pemeriksaan awal datang dari Rumah Putih, dengan perintah tegas untuk merahsiakan maklumat sehingga pengumuman umum dibuat. Sementara itu, di sebalik tabir, pelbagai agensi dan kontraktor yang terlibat dalam operasi penyaringan lapangan terbang berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk mempersiapkan penutupan.

Terdapat beberapa agensi yang terlibat dalam aspek pemeriksaan, termasuk Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit, Perlindungan Kastam dan Sempadan dan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri. Sebilangan besar pemeriksaan dijalankan di lapangan terbang oleh AMR, kontraktor Dallas.

Perintah Rumah Putih untuk menutup pemeriksaan lapangan terbang untuk penumpang antarabangsa yang masuk, dijalankan di tengah-tengah peningkatan jumlah kes COVID-19 dan jumlah kematian dan ketika para pakar memberi amaran tentang kemungkinan gelombang kedua wabak pada musim luruh ini.

Rumah Putih, CDC, Jabatan Keselamatan Dalam Negeri, Perlindungan Sempadan dan Kastam serta AMR tidak menjawab permintaan Yahoo News untuk memberi komen.

Seorang pegawai kerajaan memberitahu Yahoo News bahawa Pentadbiran Keselamatan Pengangkutan, yang tidak terlibat secara langsung dalam pemeriksaan, telah diberi penerangan mengenai perubahan yang akan datang.

Perubahan pemeriksaan lapangan terbang datang tidak lama setelah berita akhir bulan lalu bahawa majikan melepaskan lebih dari 100,000 pekerjaan, dengan syarikat penerbangan menjadi pemacu utama pemotongan tersebut.

Ini juga bukan pertama kali Rumah Putih bergelut dengan persoalan penyaringan COVID-19 di lapangan terbang. Jawatankuasa kecil pengawasan untuk ekonomi dan dasar pengguna sebelumnya telah mengkritik Rumah Putih untuk apa yang dianggapnya sebagai pemeriksaan kesihatan penumpang antarabangsa yang lemah, dan menyatakan kebimbangan bahawa rancangan untuk memperluas pemeriksaan tersebut kepada pelancong domestik.

Pada akhir April dan awal Mei, Rumah Putih dilaporkan bertengkar dengan CDC mengenai cadangan untuk menyaring penumpang syarikat penerbangan domestik untuk tanda-tanda COVID-19. “Kami juga menyiapkan sistem di mana kami melakukan beberapa pengujian, dan kami bekerja dengan syarikat penerbangan untuk itu,” kata Trump pada 28 April.

Pada akhirnya, tidak ada rancangan nasional untuk penyaringan COVID-19 domestik di lapangan terbang yang pernah diumumkan.

Show More

Related Articles

Back to top button