MalaysiaPolitik

Siapa Pemenang Sebenar Dalam PRK Slim?

Siapa pemenang sebenar dalam pilihan raya kecil Slim di Perak: Umno atau Barisan Nasional atau Muafakat Nasional atau Perikatan Nasional?

Hasil pilihan raya kecil ini tidak jelas, menurut Profesor Madya Dr Abd Hamidin Abd Hamid, seorang penganalisis politik Universiti Malaya dan rakan kumpulan penyelidikan bebas Ilham Center.

“Umno bertanding di bawah simbol Barisan tetapi berkempen di bawah Muafakat yang berada di bawah pemerintahan Perikatan,” katanya.

Pada pilihan raya kecil Slim 29 Ogos di Perak, Mohd Zaidi Aziz dari Barisan Nasional memperoleh 13,060 undi; calon parti Pejuang yang belum didaftarkan Amir Khusyairi Mohamad Tanusi memperoleh 2,115 undi; dan calon bebas Dr S. Santhara-sekaran mendapat 276 undi. Mohd Zaidi, yang merupakan pemangku ketua bahagian Umno Tanjung Malim, menang dengan majoriti 10,945.

Oleh itu, parti mana yang memenangi pilihan raya Slim?

Menurut Prof Madya Abd Hamidin, PRK itu dimenangi oleh Muafakat Nasional – pakatan perpaduan Melayu yang terdiri daripada Umno, PAS dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia yang baru-baru ini dijemput. Kemenangan itu lebih merupakan suara keyakinan untuk kerjasama Umno dan PAS dan tidak begitu banyak mengenai Bersatu.

“Ini jelas bukan undi untuk Barisan atau Perikatan. Dan walaupun Muafakat menang, ini mengenai PAS dan Umno dan bukan Bersatu, ”katanya.

Pihak yang kalah besar adalah Bersatu, kata Abd Hamidin. Walaupun telah diundang untuk bergabung dengan Muafakat untuk pilihan raya kecil, Bersatu tidak muncul dalam kempen atau jentera pilihan raya yang dipimpin oleh Umno dan PAS.

“Naratif semasa berkempen adalah mengenai kerjasama PAS dan Umno dan bukan mengenai kerjasama PAS, Umno dan Bersatu,” katanya.

Abd Hamidin memberi amaran bahawa Muafakat mungkin “laku” di kalangan pengundi Melayu tetapi tidak cukup baik. Jumlah pengundi 68% di Slim menunjukkan bahawa jenama Muafakat tidak berjaya menarik lebih banyak pengundi ke tempat mengundi: “Maksudnya, orang suka mendengar tentang perpaduan Melayu tetapi ia berhenti di situ,” katanya.

Umno menang di Slim, kata Abd Hamidin. Tetapi kemenangan itu dapat dilihat sebagai kekalahan, kerana parti itu tidak memperoleh banyak undi dari pengundi bukan Umno dan bukan PAS.

“Hasilnya menunjukkan bahawa undi PAS adalah untuk Umno. Tetapi Umno sendiri tidak berjaya mendapat banyak undi dari mereka yang memilih Bersatu pada PRU14,” katanya, merujuk pada Pilihan Raya Umum 2018.

Itu bukan satu-satunya trend yang membimbangkan bagi Umno, kata Abd Hamidin. Apa yang perlu dibimbangkan oleh parti ialah ketiadaan kepimpinan, katanya.

“Kempen pilihan raya kecil Slim berpusat pada (bekas presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak). Najib adalah bintang yang menggunakan ‘Bossku’. Anda dapat melihat betapa terhadnya sokongan yang ditarik oleh pemimpin Umno yang lain,” katanya.

Pengundinya juga memberi amaran bahawa margin kemenangan besar di Slim dapat mendorong Umno untuk kembali ke mod sombong sebelumnya.

Walaupun calon bebas dari Pejuang tewas, Abd Hamidin mengatakan parti Melayu Tun Dr Mahathir Mohamad menang.

“Calon tidak kehilangan depositnya. Ini bermaksud Pejuang, yang mendapat sepertiga undi Bersatu yang diterima pada PRU14, boleh mendapat sokongan pengundi Bersatu, ”katanya.

“Beberapa pakar mengatakan keputusan di Slim adalah pengakhiran Dr Mahathir kerana ia menunjukkan beliau tidak mempunyai sokongan atau pengaruh. Saya meraguinya. Terdapat tempat untuk Pejuang dalam masyarakat Melayu. Mungkin sukar untuk menang di kawasan luar bandar yang dikuasai oleh Umno dan PAS, tetapi boleh menang di kawasan separa bandar atau bandar. “

Barisan bukan pemenang di Slim, kata Abd Hamidin.

“Barsian kalah. Kempen itu bukan mengenai Barisan. Kempen tersebut adalah mengenai perpaduan Melayu dan Muafakat. Tiketnya adalah Barisan tetapi platformnya adalah Muafakat, ”katanya.

Ketua kumpulan penyelidik politik dan tadbir urus Universiti Teknologi Malaysia, Dr Mazlan Ali berkata, keputusan pilihan raya kecil menunjukkan bahawa Umno telah pulih dari musibah pilihan raya pada 2018.

“Apabila anda melihat suara yang diterima pada pilihan raya kecil dan membandingkannya dengan keputusan PRU14, terdapat peningkatan undi dari PAS, dan pengundi yang memilih Pakatan kembali kepada Umno,” katanya.

Mazlan menyatakan bahawa Umno akan menjadi kekuatan yang harus diperhitungkan pada PRU15 kerana sokongan dari pengundi tradisionalnya nampaknya kembali dan sokongan untuk Pakatan Harapan rendah.

Mazlan meramalkan bahawa kemenangan besar Umno dalam pilihan raya kecil itu boleh merumitkan hubungannya dengan Bersatu. Parti itu, katanya, mungkin memandang Muafakat dengan PAS lebih relevan tanpa Bersatu yang akan bersaing dengan Umno untuk kerusi yang sama.

Dengan kemenangan Slim yang besar, Umno yang yakin akan terus menekan Perdana Menteri dan Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk meminta persetujuan untuk membubarkan Parlimen, kata Mazlan.

Penganalisis politik itu memperhatikan bahawa Dr Mahathir, tanpa sokongan Pakatan, tidak dapat melangkah jauh dalam politik hari ini. Dari hasil pilihan raya kecil, Mazlan berpendapat bahawa penyokong Pakatan tidak lagi bersama Dr Mahathir.

Menurut perhitungan Mazlan, daripada 6,144 orang yang memilih Bersatu pada PRU14, kira-kira 4,000 pengundi tidak keluar mengundi Slim atau mereka memilih Barisan.

“2,115 suara yang diterima calon bebas Pejuang adalah dari pengundi Bersatu,” Katanya, menunjukkan pertembungan antara Dr Mahathir dan Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai alasan untuk ini.

Siapa yang mendapat undi Cina dan India?

Mazlan berkata kedua-dua komuniti itu menyokong Barisan kerana dasar Muhyiddin semasa pandemik Covid-19. Presiden Bersatu adalah faktor Barisan mendapat undi orang Cina dan India, tetapi penganalisis politik itu mengatakan bahawa sumbangan Muhyiddin mungkin tidak memikatnya kepada Umno.

“Nampaknya kejayaan Umno di Slim mungkin menjadi halangan bagi Muhyiddin, kerana parti itu (Umno) berpendapat telah mendapat sokongannya,” katanya.

Walau bagaimanapun, Abd Hamidin mengingatkan bahawa mungkin pengundian taktik di kalangan orang Cina. Komuniti tahu ia harus bersama pemenang dan Barisan akan menang, katanya.

“Oleh kerana Slim mempunyai 10% pengundi Cina dan PAS dan Umno kuat di kerusi itu, mereka mengikut arus. Tetapi ketika menjelang PRU15, masyarakat Cina mungkin akan sebaliknya,” katanya.

Oleh itu, siapa pemenang sebenar PRK Slim? – Jelas ia adalah kemenangan Muafakat tetapi tanpa Bersatu.

 

Show More

Related Articles

Back to top button