AntarabangsaIsu SemasaTempatan

China Jumpa Malaysia Berkaitan Konflik Laut China Selatan

Ahli Majlis Mesyuarat Negara China dan Menteri Pertahanan Wei Fenghe pada hari Isnin bertemu dengan Perdana Menteri Malaysia Muhyiddin Yassin dan kedua-dua pihak membincangkan kerjasama dua hala antara kedua-dua negara.

Wei memberitahu Muhyiddin bahawa China bersedia bekerjasama dengan negara-negara Asean, termasuk Malaysia, “untuk mencari titik tengah” bagi menjaga keamanan di Laut China Selatan. Wei menambah bahawa menjaga kestabilan di perairan yang dipertikaikan itu adalah tanggungjawab bersama China dan Malaysia.

Wei, yang juga bertemu dengan Menteri Pertahanan Malaysia, Ismail Sabri Yaakob, mengatakan China komited untuk memperkukuh kerjasama pertahanan antara kedua-dua negara dan untuk terus meningkatkan hubungan ketenteraan. Muhyiddin berkata, Malaysia juga bersedia bekerjasama dengan China untuk memperkukuh kerjasama dua hala dalam semua bidang termasuk pertahanan, pendidikan, ekonomi dan perdagangan.

Kunjungan Wei ke Malaysia tidak mengejutkan kerana China telah meningkatkan diplomasi pertahanannya di seluruh dunia dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kata Zachary Abuza, seorang profesor yang pakar dalam masalah keselamatan Asia Tenggara di National War College yang berpusat di Washington.

“Malaysia adalah negara penting bagi China, kerana ia merupakan penerima dana [Inisiatif Jalur dan Jalan] dan pelaburan China yang lain,” katanya, merujuk kepada rancangan Beijing untuk mengembangkan perdagangan global.

“Kunjungan itu dilakukan beberapa hari sebelum persidangan Kemuncak Asean ke-53, di mana terdapat ketidakpuasan yang semakin meningkat terhadap China dalam beberapa isu: isu sungai Mekong, Laut China Selatan dan diplomasi yang semakin memaksa.”

Malaysia adalah dari empat negara Asia Tenggara yang menentang tuntutan luas Beijing di Laut China Selatan, yang melaluinya perdagangan pelayaran antarabangsa bernilai AS$3.4 trilion setiap tahun. Tetapi tidak seperti Vietnam dan Filipina, Malaysia telah membuat sedikit pernyataan umum mengenai masalah ini, bahkan ketika Beijing membangunkan pulau buatan dan mengirim kapal pengawal pantai dan penyelidikan ke kawasan yang kaya dengan sumber daya untuk memperkuat tuntutannya.

Malaysia cenderung untuk tidak mengkritik China secara terbuka atau menyoal tindakan China di Laut China Selatan kerana “itu bukan gaya diplomatik Malaysia”, kata Abuza.

“Malaysia lebih memilih untuk berbicara melalui pengajuan undang-undang di badan-badan PBB. Dan jika anda membaca fail terbaru mereka, Malaysia jelas sangat mengkritik China dan tuntutannya,” kata Abuza sambil menambah bahawa Malaysia terlalu kecil untuk menghadapi China sehingga ia berusaha menggunakan undang-undang antarabangsa untuk menentang tuntutannya.

“Masalah sebenar Malaysia di Laut China Selatan adalah Filipina, yang terus menuntut Sabah. Ini telah menyebabkan Asean tidak dapat mencari jalan bersama untuk menentang China,” kata Abuza. Kedua-dua negara telah bertukar kata-kata tajam dalam beberapa minggu terakhir setelah Menteri Luar Filipina Teddy Locsin Jnr menulis di media sosial pada bulan Julai bahawa Sabah “tidak berada di Malaysia”.

Walaupun kapal perang dan nelayan China menyerang zon ekonomi eksklusif Malaysia, hubungan pertahanan antara Malaysia dan China tetap “sangat mesra”, kata penganalisis politik Azmi Hassan dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kapal selam China telah berlabuh di pelabuhan laut Sepanggar di negeri Sabah untuk mengisi minyak, dan ini diharapkan akan berlanjutan, kata Azmi.

“Bukan rahsia lagi bahawa Malaysia menjadi tuan rumah kapal perang dan kapal selam China ini secara berkala, kecuali media tempatan jarang menyiarkan berita kerana ia adalah isu sensitif.”

Azmi mengatakan kapal perang itu berkaitan dengan misi Laut China Selatan dan alasan mereka dibenarkan berlabuh adalah “menunjukkan bahawa Malaysia tidak menganggap orang China sebagai musuh” dan bahawa isu Laut China Selatan dapat diselesaikan “secara damai”.

Azmi berkata Malaysia “bukan sahaja menjadi tuan rumah kapal perang China tetapi juga AS dan baru-baru ini kapal perang China telah berlabuh di kemudahan tentera laut negara.

Namun, sejak dua tahun kebelakangan ini, hanya sedikit kapal China atau AS yang berlabuh di Malaysia, dan tidak ada kapal dari China yang berlabuh pada tahun 2020, menurut sumber.

“China akan selalu menjadi rakan yang lebih dipercayai bukan hanya dalam perdagangan tetapi semua sektor lain dibandingkan dengan AS … kerana hubungan itu berdasarkan kepercayaan dan keuntungan bersama.”

Azmi mengatakan AS “kurang dipercayai” oleh Malaysia kerana Presiden Donald Trump yang dilihat terlibat dalam perselisihan Laut China Selatan sebagai usaha untuk menyerang Presiden China Xi Jinping, dan bukannya kerana keinginan untuk melindungi Malaysia.

“Malaysia sangat berwaspada dalam hal ini. Mungkin saya sangat berat sebelah terhadap China, tetapi saya rasa inilah realiti di mana Malaysia perlu lebih pragmatik kerana kita adalah negara kecil,” kata Azmi.

Show More

Related Articles

Back to top button