Isu SemasaTempatan

Kenapa Menteri Pilih Untuk ‘Membuli’ Veveonah?

Pada 13 Jun, pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) berusia 18 tahun, Veveonah Mosibin memuat naik video ke YouTube yang memperincikan bagaimana dia harus memanjat pokok untuk mendapatkan sambungan Internet yang cukup kuat untuk menduduki peperiksaan dalam taliannya.

Dia kemudian dengan pantas menjadi sensasi di media sosial dan ikon jurang digital yang semakin meningkat antara penduduk bandar dan luar bandar di Malaysia, terutama mereka yang tinggal di kawasan penempatan yang jauh di Sabah dan Sarawak.

Ada banyak sokongan untuk wanita muda yang ceria itu, termasuk dari beberapa orang dalam kerajaan. Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin memilihnya ketika berbicara mengenai cabaran pembangunan di Malaysia dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia berjanji untuk meningkatkan hubungan di kampungnya.

Sabah student 'hurt and sad' over claims she made video to get more YouTube views | Free Malaysia Today

Tetapi itu dulu. Naratif kisah Veveonah bagaimanapun timbul kembali dan menimbulkan kemarahan rakyat.

Ketika ditanya mengenai jurang digital di Dewan Negara pada hari Jumat lalu (4 Sept), Wakil Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Zahidi Zainul Abidin mengatakan beliau telah “diberi maklumat” bahawa itu semua palsu dan Veveonah tidak mempunyai ujian dalam talian pada masa itu.

“Dalam kes ini, kita harus lebih berhati-hati supaya kita tidak mudah tertipu oleh YouTuber atau orang yang cuba menimbulkan masalah,” katanya.

Reaksi itu dengan pantas tular dan mengundang kritikan awam. Wakil Menteri dicerca kerana membuli seorang pelajar berusia 18 tahun, sementara beberapa rakan gadis itu tampil membuktikan kebenaran di pihak Veveonah.

Menghadapi masalah seperti itu, Zahidi dengan cepat mengemukakan permintaan maaf di Facebook, dengan mengatakan bahawa beliau akan memberitahu Dewan Negara pada hari Isnin (4 Sept) bahawa telah melakukan kesalahan. Ramai yang mengharapkan Zahid juga meminta maaf secara rasmi kepada Veveonah.

Namun, Zahid hanya menghangatkan lagi isu dan memetik Timbalan Menteri Kewangan dan Ahli Parlimen Kudat, Datuk Abdul Rahim Bakri sebagai sumbernya. Rahim tidak bertindak balas terhadap permintaan media melainkan menyiarkan kenyataan di Facebook.

Nampaknya, Timbalan Menteri ini juga pantas meminta salah seorang pegawai khasnya melakukan pemeriksaan latar belakang terhadap Veveonah dan keluarganya, tanpa alasan yang nyata. Beliau turut menyebut ketua kampung dan pensyarah UMS mengatakan bahawa tidak ada peperiksaan dalam talian pada masa itu, hanya kuliah dalam talian, seolah-olah usaha untuk mendapat akses ke kuliah dalam talian itu tidak menjadi masalah.

Rakyat bagaimanapun berada di pihak Veveonah dengan gelombang yang meminta agar Zahid meletak jawatan.

Mengapa kedua-dua Timbalan Menteri ini memilih untuk menyelami latar belakang wanita muda itu? Apa yang dimiliki mereka? Apa yang mereka harapkan dapat diperoleh dengan membuli seorang belia? Untuk mengelakkan kemungkinan kritikan di masa depan bahawa mereka tidak melakukan apa-apa mengenai jurang digital?

Dan jika ternyata bahawa Veveonah tidak menduduki peperiksaan dalam talian pada masa itu sekalipun, bukankah masalahnya berkaitan dengan sambungan Internet luar bandar itu adalah isu utama dalam keseluruhan naratif ini?

Tidak ada jalan keluar di sini, tidak kira apa kebenarannya. Semua yang dilakukan oleh kedua-dua lelaki ini kelihatan sebagai pembuli yang bersedia menggunakan kedudukan mereka dalam kerajaan untuk mengaibkan seorang wanita muda dan keluarganya.

Sementara itu, organisasi bukan kerajaan menggelar mereka yang mengkritik Veveonah kerana memanjat pokok untuk mendapatkan sambungan Internet yang stabil untuk menduduki peperiksaan dalam talian sebagai naif.

WOMEN:girls Organisation and Women’s Aid Organisation (WAO) mengatakan, Veveonah sebenarnya telah berjaya menonjolkan jurang digital di era teknologi maklumat.

Pengarah eksekutif WAO, Izza Izelan berkata, gadis berusia 18 tahun itu harus dipuji dan bukan dicemuh.

Pengarah pengembangan kapasiti WAO Melissa Akhir berkata Veveonah tidak boleh dikritik kerana menonjolkan keadaannya.

“Sudah waktunya MP dan kementerian mengambil tindakan untuk memastikan pendidikan yang inklusif dan saksama dan mempromosikan peluang pembelajaran sepanjang hayat untuk semua,” katanya.

Mantan menteri pendidikan Maszlee Malik menggunakan twitter untuk mengkritik kebisuan Kementerian Pendidikan Tinggi dan Kementerian Pendidikan mengenai perkara itu.

“Di manakah KPT dan KPM ketika seorang pelajar dibuli oleh timbalan menteri atau rakan anda?” Tulis Maszlee dalam satu tweet.

Begitu juga, bekas timbalan menteri wanita, Hannah Yeoh yang menyifatkan kenyataan oleh Zahidi dan Abdul Rahim sebagai “buli siber”. Sementara itu, Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman meminta kedua-dua timbalan menteri itu untuk memperluas jaringan Internet di Sabah dan berhenti membuli orang muda.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close