EropahPolitik

Protes Besar-Besaran Belarus Gugat Kuasa Mutlak Lukashenko

Alexander Lukashenko, pemerintah Belarus yang paling bertahan lama di negara bekas Kesatuan Soviet itu, kini diperangi oleh rakyatnya sendiri.

Dalam 26 tahun sebagai presiden, Lukashenko telah mengubah Belarus menjadi negara yang penting secara strategik dan boleh dipercayai antara Rusia dan negara-negara demokrasi NATO seperti Poland.

Berdepan protes besar-besaran bulan ini, Lukashenko, mantan pengarah ladang khinzir kolektif Soviet, mungkin kelihatan seperti tokoh yang dilupakan dunia. Tetapi sebelum Vladimir V. Putin mengambil alih kuasa, bersumpah untuk “membersihkan” Rusia, Lukashenko membuat janji serupa dengan negaranya.

 

Diktaktor Sudah Tidak Diterima Di Zaman Moden?

Lukashenko bergurau tentang menjalankan pemerintahan diktator akan tetapi beliau membuat jeneralnya memberi hormat kepada puteranya yang masih muda.

Beliau memimpin perkhidmatan keselamatan yang kejam yang membuat orang hilang tanpa khabar berita. Dan ketika Covid-19 melanda, Lukashenko menyuruh rakyatnya bermain hoki, memandu traktor dan tidak perlu risau dengan risikonya.

Namun, sejak pilihan raya yang dipertikaikan pada 9 Ogos lalu, demonstrasi terbesar dalam sejarah negara itu telah menguji apakah Lukashenko dapat mempertahankan jawatannya setelah menang besar dalam pilihan raya yang secara meluas dilihat sebagai fiksyen.

Seramai 100,000 penunjuk perasaan berarak ke pusat bandar Minsk, ibu kota Belarus, penentangan yang kuat di sebuah negara dengan hanya 9.5 juta orang penduduk.

Mereka mahu presiden kejam itu mengundurkan diri selepas mencabul demokrasi politik. Pergolakan besar-besaran sejak itu telah menyebabkan sekurang-kurangnya empat orang terbunuh dan beratus-ratus cedera ketika pemerintah berusaha membantah kemaraan penunjuk perasaan.

 

Awal Pemerintahan Lukashenko – Penyelamat Negara

Lukashenko memerintah Belarus pada bulan Disember 1993 untuk melawan “kekacauan” dan “penjahat,” memanggil orang Belarus sebagai “tebusan sistem yang mengerikan, tidak bermoral dan tidak berprinsip yang memanipulasi dan menipu rakyat. “

Beliau sejak itu berubah daripada seorang yang tidak dikenali kepada penyelamat keadaan dan menjadi presiden terpilih pertama negara itu enam bulan kemudian dengan janji untuk memerangi golongan elit atas nama rakyat.

Ketika pelantikannya, Lukashenko memetik kata-kata Abraham Lincoln mengenai demokrasi sambil menyatakan bahawa “pengakhiran anarki telah tiba.”

Pada majlis sambutan selepas mengangkat sumpah, beliau memberitahu George Krol, diplomat kanan Amerika di Belarus pada masa itu, bahawa beliau mesra dengan Presiden Clinton kerana asal usul mereka yang rendah hati.

 

Setelah 26 Tahun, Adakah Beliau Masih Membela Rakyat?

Selepas 26 tahun dan lima pilihan raya yang tidak telus, Lukashenko masih lagi bergelar presiden, masih menampilkan dirinya sebagai pembela rakyat.

Sistem yang dicipta oleh Lukashenko memusatkan kuasa mutlak kepada Presiden. Penyokongnya memanggilnya “Batka,” istilah yang digelarkan kepada seorang ayah. Ekonomi dikuasai oleh era Soviet, kilang dan ladang milik negara, semua akhirnya dikendalikan oleh Lukashenko sendiri. Organisasi pemuda Soviet, Komsomol, telah dihidupkan kembali dan dikenali sebagai “Lukamol.”

“Tidak ada parti politik di Belarus. Tidak ada pangkalan kuasa bebas. Hanya Lukashenko,” kata Nigel Gould-Davies, bekas duta besar Britain ke Belarus.

Satu-satunya individu yang penting ialah anak lelaki Lukashenko, Nikolai, yang baru berusia 15 tahun, yang banyak orang anggap sebagai pewaris yang tidak diisytiharkan.

 

Lukashenko Berharap Moscow Boleh Membantunya

Mendakwa protes di seluruh negara terhadap pemilihannya sebagai komplot antara beberapa penduduk bandar di Minsk dengan orang asing yang licik, Lukashenko melakukan perjalanan ke barat negara itu untuk mengumpulkan pengaruhnya yang semakin berkurangan.

“Masih ada beberapa orang yang tidak puas hati di Minsk,” katanya kepada sekumpulan penyokong yang bersorak, “Tetapi anda tidak perlu risau. Itu masalah saya. Percayalah, kita akan berjaya dalam masa yang singkat. “

Tetapi itu juga bergantung pada Putin, “rakan” lama Lukashenko dan sekutunya yang berubah-ubah menjadi musuh. Selama bertahun-tahun berkuasa, Lukashenko, 65, telah menuduh Moscow merancang untuk menjatuhkannya.

Tetapi sekarang Lukashenko melihat Moscow sebagai harapan terbaiknya untuk menolak gelombang kritikan antarabangsa terhadap pilihan raya, yang dikecam oleh Eropah dan Amerika Syarikat sebagai kecurangan secara terang-terangan.

 

Belarus Sama Dengan Korea Utara?

Kerajaan Lukashenko telah mengganggu, memenjara dan bahkan menyiksa pengkritik, beberapa di antaranya telah hilang. Ia menangkap wartawan dan membanteras media bebas, dan secara brutal menekan protes perbezaan pendapat.

Belarus, Mr. Krol mengatakan, “bukan Korea Utara” dan “tidak hanya menarik orang dengan sengaja.” Tetapi jika anda melampaui Lukashenko, “anda akan diberi pengajaran yang mungkin tidak akan pulih.”

Seperti banyak pemimpin yang terlalu lama berkuasa, Lukashenko kehilangan hubungan dengan rakyatnya, menurut penulis biografinya, Karbalevich.

“Lukashenko kehilangan hubungannya dengan masyarakat. Beliau bukan lagi penyelamat yang memerangi golongan elit, tetapi dirinya sendiri adalah pemimpin elit itu,” kata Mr. Karbalevich.

Show More

Related Articles

Back to top button