Hiburan

Jelitawan Sarawak Dinobat Sebagai Miss Universe Malaysia 2020

Francisca Luhong James yang dilahirkan di Kuching membanggakan Borneo khususnya Sarawak setelah dinobatkan sebagai Miss Universe Malaysia tahun ini, mengalahkan 17 finalis lain.

Peserta Orang Ulu yang berusia 25 tahun itu dinobatkan sebagai pemenang Miss Universe Malaysia 2020 setelah dinilai oleh pelakon-pengarah-penerbit Datuk Hans Isaac, pemenang Miss Universe Malaysia 2011 Deborah Henry dan pereka fesyen Carven Ong.

Mengenakan gaun berwarna merah jambu rekaan pereka fesyen terkenal, Rizman Ruzaini, gadis berdarah Kayan, Kenyah dan Iban ini berjaya mengetepikan saingan hebat tiga orang peringkat akhir akhir Neha Verma, Serene Chai dan Charissa Chong.

Naib juara pertama dimenangi oleh Charissa Chong, diikuti naib juara kedua Serene Chai dan naib juara ketiga Neha Verma.

Jatuh Dua Kali, Bangkit Berkali-Kali. Francisca Luhong Lambang Erti Tak Mudah Mengalah. - REMAJA

Malam final disiarkan secara langsung dalam talian pada 5 September di laman web rasmi Miss Universe Malaysia Organization untuk mereka yang telah membeli tiket menonton.

Acara ini menyaksikan para finalis melalui beberapa peringkat penilaian, termasuk pertunjukan gaun malam, pakaian renang dan sesi soal jawab dengan MC.

Francisca, yang bekerja di bidang perhubungan awam dan pemasaran di Kuala Lumpur, adalah naib juara ketiga dalam pertandingan ratu cantik pertamanya, Miss World Malaysia 2016, dan berada di kedudukan lima teratas Miss World Malaysia 2018, yang dimenangi oleh rakan dari Sarawak, Larissa Ping.

Ayahnya, James Bungan berketurunan Orang Ulu dari Ulu Sungai Asap, sementara ibunya Pauline Japok adalah orang Iban dari Kanowit.

Kuching lass Francisca Luhong James wins Miss Universe Malaysia title | Borneo Post Online

Fransisca berkata jika dia menang, dia ingin bertemu dengan idolanya, selebriti dan dermawan Oprah Winfrey dan bekas Wanita Pertama Amerika Syarikat, Michelle Obama.

“Saya ingin tahu apa yang ada di fikiran mereka, bagaimana rasanya berbicara dengan wanita yang memberi inspirasi. Saya telah menonton banyak rancangan Oprah Winfrey. Saya bahkan menangis sambil menonton Christmas kindness show.

“Saya juga ingin membuat kanak-kanak tersenyum dan menangis dengan gembira. Untuk melihat mereka membesar menjadi orang yang berjaya dan membuat keluarga mereka tersenyum, melihat mereka pergi ke sekolah dan mendapatkan pendidikan yang selayaknya.

“Ini adalah perasaan yang memuaskan yang tidak pernah dapat saya gambarkan. Ia tidak dapat dilupakan. Menakjubkan bagaimana wanita dapat membuat keajaiban seperti itu,” kata Francisca.

Francisca bukan Orang Ulu pertama yang menyertai Miss Universe Malaysia – Genevie Wan Anyie adalah finalis Miss Universe Malaysia 2012. Kali terakhir acara ini dimenangi anak Bumi Kenyalang adalah pada 2007 oleh Adelaine Chin Ai Nee.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close