Bisnes & Ekonomi

Dividen Petronas Kepada Kerajaan Bergantung Pada ‘Kemampuan’

Petroliam Nasional Bhd (Petronas) mengatakan akan sangat sukar untuk membantu memenuhi keperluan kerajaan untuk membiayai pakej rangsangan ekonomi pasca Covid-19.

Pembayaran dividen Petronas kepada kerajaan pusat akan ditentukan oleh “kemampuan” kumpulan itu, kata presiden dan ketua pegawai eksekutif kumpulan Tengku Muhammad Taufik Tengku Aziz.

Petronas menyumbang sebahagian besar dari hasil kerajaan dalam bentuk dividen tahunan.

Taufik berkata, lembaga pengarah Petronas akan mempertimbangkan jumlah dividen selepas suku keempat tahunnya yang berakhir pada 31 Disember 2020.

Pada tahun kewangan terakhir, syarikat minyak nasional berkomitmen untuk membayar RM24 bilion sebagai dividen kepada kerajaan.

“Pembayaran dividen kami ditentukan oleh kemampuan kami dan perlu mengambil kira perniagaan kami sebagai capex biasa (perbelanjaan modal) dan kewajipan kewangan segera.

“Hasil akhir tahun kami akan menjadi panduan untuk ketetapan dividen. Dialog itu akan berlanjutan kerana industri ini tidak stabil dan, seperti syarikat minyak dan gas lain, pemegang saham cenderung tidak akan melihat pulangan yang banyak,” katanya pada taklimat keputusan tahunan.

Taufik berkata, kerajaan juga menghadapi situasi yang belum pernah terjadi sebelumnya kerana pandemik Covid-19.

Kerajaan harus memberikan pakej rangsangan dan perlu mencari sumber dana.

“Sudah tentu ia menginginkan pulangan (dari Petronas) dan kami harus mempertimbangkannya dan ini akan tertakluk kepada keputusan dewan dan kemampuan kami.”

Taufik mengatakan sehubungan dengan upaya pengoptimalan biaya untuk mengurangi kesan negatif terhadap keuntungan dan kecairannya, Petronas tidak akan memilih pemberhentian kakitangannya, tetapi akan melakukan pemotongan gaji secara keseluruhan.

Jumlah pemotongan gaji adalah dalam pertimbangan, katanya.

“Kami telah meneliti kemungkinan pilihan (untuk mengurangkan kos). Kami juga ingin menjadi pengurusan yang bertanggungjawab. Petronas selalu memperhatikan tanggungjawabnya kepada pekerjanya kerana mereka adalah aset kami yang paling berharga.

“Dengan demikian, kami tidak akan mengambil keputusan ini dengan ringan dan kami akan mempertimbangkan semua pilihan yang mungkin. Berkenaan dengan kedudukan sekarang, saya tidak mahu membuang pekerja. Kami harus berkongsi rasa sakit.”

Taufik mengatakan Petronas telah menetapkan sasaran penjanaan tenaga boleh diperbaharui sebanyak tiga gigawatt menjelang 2024.

Berdasarkan trend peralihan kuasa yang muncul ke arah tenaga bersih dan boleh diperbaharui, kumpulan itu akan memberi tumpuan kepada peluang di Asia Tenggara dan Asia Pasifik.

Hingga separuh pertama, perniagaan tenaga baru Petronas di Malaysia mempunyai lebih daripada 50 megawatt puncak (MWp) penyelesaian solar yang sedang dikembangkan, dengan fokus pada pelanggan komersial dan industri.

Ini termasuk projek yang menggunakan penyelesaian solar atap unggulan Petronas yang dilancarkan pada akhir tahun lalu, yang dikenal sebagai “M + oleh Petronas”.

Usaha komersial baru-baru ini melibatkan menjana 15 kedai Tesco di seluruh Malaysia dengan tenaga suria, perjanjian pembelian tenaga komersil solar terbesar seumpamanya di negara ini.

Di peringkat antarabangsa, syarikat tenaga diedarkan 100% milik Petronas, Amplus Energy Solutions, mempunyai kapasiti solar 660MWp yang sedang beroperasi dan dikembangkan di India dan Asia Tenggara, dengan jumlah kapasiti 448MWp yang ditugaskan dengan baki 212MWp projek yang sedang dibangunkan.

Show More

Related Articles

Back to top button