MalaysiaPolitik

Parti Orang Muda vs Parti Orang Tua

Adakah politik Malaysia dikuasai oleh orang tua?

Mengikut respon negatif oleh Tun Dr Mahathir Mohamad yang berusia 95 tahun mengenai cadangan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman untuk menubuhkan parti politik baru yang berpusat pada belia, politik Malaysia jelas dikuasai oleh orang tua kata Philip Golingai di rencana penulisannya yang diterbitkan di TheStar.

Pengasas Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) memberitahu ahli politik berusia 28 tahun itu yang juga bekas anak didiknya di Parti Pribumi Bersatu Malaysia, bahawa beliau tidak yakin parti pimpinan Pemuda Muar yang dirancang akan berjaya dalam pilihan raya umum.

Bekas perdana menteri itu berkata, walaupun parti yang belum disebutkan namanya atau dibentuk mungkin mendapat sokongan besar dari para belia, kemungkinan besar tidak cukup untuk menang. Sokongan pengundi lama, sepertinya berdasarkan logik Dr Mahathir, diperlukan untuk memenangi pilihan raya.

Pendapat Ahli Parlimen Langkawi yang meremehkan parti Syed Saddiq, dikritik oleh saintis politik Bridget Welsh mengatakan Dr Mahathir berumur 95 tahun dan beliau tidak memahami golongan muda.

“Ini menunjukkan bagaimana pemikiran Dr Mahathir terhadap belia. Dan kenyataannya adalah perwakilan dan kepemimpinan belia adalah bidang di mana Dr Mahathir tidak menunjukkan prestasi yang baik,” kata Welsh, penyelidik kehormat Universiti Nottingham, Institut Penyelidikan Asia Malaysia (Unari) yang berpusat di Kuala Lumpur.

Mengenai sama ada parti yang dipimpin pemuda dapat menarik pengundi lama, Welsh berpendapat bahawa Dr Mahathir betul. Namun, Welsh mengatakan ada yang akan berminat, bergantung kepada haluan yang akan dibawa oleh parti baharu Saddiq. Dia juga menyatakan bahawa terdapat banyak pengundi atas pagar di Malaysia.

Welsh menunjukkan bahawa parti Syed Saddiq sudah memberikan kesan kerana ia menggerakkan orang muda. “Ini membuat mereka berfikir tentang politik. Ini memberi mereka jalan untuk terlibat dalam isu-isu dan membawa perhatian kepada isu-isu pemuda yang penting kerana belia meliputi 40% pengundi,” katanya, sambil menambah bahawa dengan Undi18 jumlahnya akan meningkat hingga 50%.

“Ini memberi kesan kerana orang-orang sudah muak dengan parti-parti politik yang ada sekarang. Dan di dalam parti politik ini, pemuda tidak mendapat perwakilan yang memadai. Oleh itu, dari satu segi, suara pemuda telah dikecualikan,” katanya.

Penganalisis politik Universiti Malaya, Dr Muhammad Asri Mohd Ali, bagaimanapun, berkongsi pandangan Dr Mahathir.

Muhammad Asri percaya bahawa parti pimpinan pemuda yang dicadangkan tidak dapat menarik pengundi baru. Antara sebabnya ialah:

1) Semua parti yang dominan di Malaysia adalah berdasarkan etnik. Contohnya, DAP di Pulau Pinang, PAS di kawasan Melayu dan PKR di Selangor. Asri mengatakan sukar untuk menembusi kawasan-kawasan ini.

2) Syed Saddiq tidak ada propaganda lain selain daripada isu pemuda. “Apa yang berlaku jika dia bertambah tua? Dan hampir setiap parti politik mempunyai sayap pemuda,” katanya.

Syed Saddiq bersikap sopan dalam membalas pandangan mentornya, menulis tweet “Terima kasih, Tun. Kami menerima kritikan dengan hati terbuka. Ini adalah parti yang dipimpin oleh para belia untuk seluruh rakyat Malaysia.

“Majoriti mereka yang akan memimpin akan terdiri daripada teknokrat muda, profesional, usahawan, petani moden, pemimpin masyarakat sivil dan lain-lain.

“Kami mungkin masih muda, tetapi kami sayang Malaysia,” katanya dengan fikiran terbuka.

Show More

Related Articles

Back to top button