AntarabangsaIsu Semasa

Thailand Tangguhkan Pembelian Kapal Selam Dari China

Thailand telah menangguhkan pembelian dua kapal selam dari China bernilai 22.5 bilion baht selama setahun berikutan kritikan orang awam dan tekanan politik yang semakin meningkat terhadap perjanjian kontroversi itu.

Perdana Menteri Thailand Jeneral Prayut Chan-o-cha mengatakan kira-kira tiga bilion baht pembayaran ansuran untuk kapal selam telah ditangguhkan dan tentera laut akan mengadakan perbincangan lebih lanjut dengan China mengenai pembayaran lain yang termasuk dalam perjanjian itu.

Sebuah jawatankuasa kecil parlimen Thailand baru-baru ini telah meluluskan pembelian dua kapal selam S26T kelas Yuan dengan pembayaran selama tujuh tahun.

Cadangan itu diluluskan bulan lalu dengan margin paling kecil kerana jawatankuasa pada awalnya terikat pada 4 hingga 4, tetapi undian dari ketua telah memungkinkan perjanjian itu disetujui.

Namun, keputusan itu terbukti tidak disukai oleh pengkritik yang mengatakan bahawa wang itu dapat dibelanjakan dengan lebih baik untuk membantu ekonomi dalam pandemik Covid-19.

Ia malah menyebabkan hashtag #PeopleSayNoToSubs menjadi sohor kini dalam laman Twitter di Thailand.

Menurut Bangkok Post, Prayut mengatakan kerana kapal selam adalah bahagian penting dari perkembangan angkatan bersenjata, pembelian hanya akan ditunda dan tidak dibatalkan.

Prayut mengatakan tentera laut Thailand memerlukan senjata dan peralatan yang tepat untuk pertahanan maritim dan perlindungan sumber laut negara yang luas di dalam dan di luar perairan wilayahnya sejauh 200 batu nautika.

Prayut juga menambah bahawa tanpa kapal selam, angkatan laut perlu mengerahkan sejumlah besar tentera untuk melaksanakan tugas pertahanan dengan biaya tinggi.

Thailand telah memesan kapal selam dari China setelah anggarannya disetujui pada tahun 2017. Ia dijangka akan dihantar pada tahun 2024.

Jurucakap kerajaan, Anucha Burapachais mengatakan bahawa kerajaan juga akan mendedahkan perincian perbincangan angkatan laut dengan China mengenai keputusan untuk menangguhkan kontrak.

Yutthapong Jarassathian, timbalan ketua jawatankuasa kecil dari parti pembangkang Parti Pheu Thai, telah mengatakan walaupun angkatan laut menunjukkan Memorandum Persefahaman untuk pembelian kapal selam pertama, pihaknya tidak mengatakan bahawa Thailand wajib membeli dua kapal selam yang lain.

Yuththapong mengatakan MoU itu ditandatangani oleh Prayut dan menteri pertahanan China.

“Perdana menteri mesti memilih antara kapal selam dan kelangsungan ekonomi rakyat,” katanya.

Menurut Nikkei Asian Review, pembelian tersebut mendorong pembentukan kerajaan Thailand yang memilih bekas ketua tentera sebagai perdana menteri.

Hujah untuk pembelian yang dilakukan oleh angkatan laut dan perdana menteri nampaknya gagal meyakinkan Parti Demokrat, yang merupakan sekutu ketiga terbesar.

Timbalan jurucakap Demokrat Akkaradet Wongpitakrote telah mengatakan bahawa sekurang-kurangnya tujuh dari 13 anggota parlimennya akan memilih menentang perjanjian itu, dengan menyebut langkah ekonomi sebagai keutamaan yang lebih besar.

Produk domestik kasar Thailand menyusut 12.2 peratus pada suku kedua tahun ini, penguncupan terbesarnya sejak tahun 1998, ketika negara itu mengalami krisis kewangan Asia.

Kerajaan uga meramalkan penurunan 7.3 hingga 7.8 peratus untuk tahun ini, yang boleh menjadi kemerosotan terburuk dalam sejarah Thailand.

Pelancongan, yang menyumbang sekitar 20 peratus kepada ekonomi, adalah industri yang paling terjejas kerana negara ini telah menutup sempadannya kepada pelancong dan tampaknya tidak ada petunjuk yang jelas bila industri pelancongan akan pulih.

Kerajaan kini berusaha untuk memacu pelancongan domestik dengan pakej rangsangan yang disebut We Travel Together.

Ia telah menetapkan anggaran 22.4 juta baht untuk pakej itu, ukurannya hampir sama dengan dua kapal selam China.

Show More

Related Articles

Back to top button