AntarabangsaIsu Semasa

AS Tidak Akan Sertai Kerjasama Global Dalam Pencarian Vaksin COVID-19

Pentadbiran Presiden Donald Trump telah mengatakan bahawa Amerika Syarikat tidak akan bekerjasama dengan usaha antarabangsa untuk mengembangkan dan mengedarkan vaksin COVID-19, kerana tidak mahu dikekang oleh kumpulan pelbagai hala seperti Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Keputusan untuk melakukannya sendiri, pertama kali dilaporkan oleh The Washington Post, mengikuti keputusan Rumah Putih pada awal bulan Julai untuk menarik AS keluar dari WHO. Trump mendakwa WHO sangat memerlukan reformasi dan sangat dipengaruhi oleh China.

Beberapa negara telah bekerja secara langsung untuk mendapatkan bekalan vaksin, tetapi yang lain berusaha untuk memastikan kejayaan melawan penyakit yang tidak memiliki batas geografi itu. Lebih daripada 150 negara menubuhkan COVID-19 Vaccines Global Access Facility, atau COVAX.

Usaha kerjasama itu, yang dihubungkan dengan WHO, akan memungkinkan negara-negara memanfaatkan portfolio vaksin yang berpotensi untuk memastikan warganya dilindungi dengan cepat oleh mana-mana vaksin yang dianggap berkesan.

WHO mengatakan bahawa mana-mana negara yang membuat perjanjian dengan pembuat vaksin individu akan mendapat manfaat daripada bergabung dengan COVAX kerana ia akan memberikan vaksin cadangan sekiranya vaksin yang dibuat melalui perjanjian dua hala dengan pengeluar tidak berjaya.

“Amerika Syarikat akan terus melibatkan rakan antarabangsa kami untuk memastikan kami mengalahkan virus ini, tetapi kami tidak akan dikekang oleh organisasi multilateral yang dipengaruhi oleh Organisasi Kesihatan Sedunia dan China yang korup,” kata jurucakap Rumah Putih Judd Deere pada hari Selasa.

Setakat ini, tidak ada vaksin coronavirus di mana pun di dunia yang telah dipersetujui untuk digunakan sepenuhnya.

Fasa ketiga pembangunan

Syarikat bioteknologi yang berpangkalan di AS Moderna sedang dalam percubaan fasa ketiga untuk vaksinnya, yang bermaksud vaksin tersebut telah diluluskan untuk penggunaan awal atau terhad – langkah terakhir sebelum tersedia di pasaran.

Percubaan terakhir vaksin yang dibiayai oleh kerajaan akan melibatkan kira-kira 30,000 individu, tetapi tidak jelas bila fasa itu akan disiapkan.

AstraZeneca, sebuah syarikat yang berpangkalan di United Kingdom, juga mengatakan bahawa calon vaksinnya telah memasuki peringkat ujian akhir di AS. Vaksin lain sedang dikembangkan bersama oleh syarikat AS Pfizer Inc dan BioNTech Jerman.

Negara-negara lain termasuk Rusia, China dan Australia mengatakan bahawa vaksin mereka juga dalam fasa ketiga pembangunan.

AS mencatatkan jumlah kes COVID-19 tertinggi, berjumlah lebih daripada enam juta, dan juga kematian hampir 185,000.

Trump berulang kali mengatakan bahawa AS boleh mempunyai vaksin coronavirus sebelum pilihan raya presiden 3 November, walaupun tidak ada vaksin yang dikembangkan di AS yang telah menyelesaikan fasa percubaan, yang sangat penting dalam menentukan keberkesanan.

Pada awal bulan Ogos, Dr Anthony Fauci, pakar penyakit berjangkit AS, mengatakan bahawa kajian mengenai vaksin Moderna dapat menghasilkan data pasti pada bulan November atau Disember tahun ini.

Tetapi Fauci mengatakan bahawa vaksin COVID-19 yang diluluskan akhirnya akan berkesan hanya 50 hingga 60 peratus pada masa itu.

Fauci menambah bahawa kemungkinan vaksin menjadi 98 peratus berkesan adalah “tidak tinggi.”

Show More

Related Articles

Back to top button