Isu SemasaPolitikTempatan

69 Peratus Rakyat Malaysia Berpuas Hati Dengan Prestasi Muhyiddin Yassin

69 peratus pengundi Malaysia berpuas hati dengan prestasi Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri, menurut tinjauan Pusat Penyelidikan Pendapat Merdeka yang diselesaikan pada 10 Ogos.

“Tinjauan mendapati beberapa perbezaan etnik yang ketara, di mana sembilan daripada 10 orang Melayu dan Bumiputera dari Sabah dan Sarawak memberi sokongan kepada PM, sementara 65 peratus orang India dan hanya 33 peratus orang Cina berpuas hati dengannya.

“Peringkat penerimaan perdana menteri terus berada di tahap yang selesa dan positif memandangkan beliau telah memegang jawatan itu sejak Mac 2020. Kecenderungan serupa juga dijumpai dalam penilaian awam kerajaan persekutuan.

“58 peratus pengundi gembira dengan prestasi kerajaan Perikatan Nasional yang dipimpin oleh PM sementara 28 peratus tidak berpuas hati dan marah,” kata pengasas dan pengarah program Merdeka Center, Ibrahim Suffian dalam satu kenyataan hari ini.

Menariknya, katanya, jurang pendapatan adalah salah satu petunjuk untuk membezakan siapa yang setuju atau tidak setuju dengan prestasi kerajaan.

Katanya, kira-kira tiga perempat responden yang pendapatan isi rumahnya kurang dari RM2,000 sebulan menyatakan pandangan positif terhadap kerajaan persekutuan tetapi hanya 40 peratus positif di antara mereka yang pendapatan isi rumahnya lebih tinggi daripada RM7,000 sebulan.

Pada masa yang sama, 51 peratus responden merasakan negara ini menuju ke arah yang betul. Jumlahnya sedikit lebih rendah daripada Mei tahun ini, tetapi jumlahnya jauh lebih tinggi daripada enam bulan terakhir, katanya.

“Antara bulan Julai 2019 hingga Februari 2020, hanya seperempat rakyat Malaysia yang menyangka negara bergerak di landasan yang benar. Bagi mereka yang menjawab negara ke arah yang benar, 26 peratus dari mereka mengaitkannya dengan kerajaan yang baik, sementara 21 peratus berpuas hati dengan kepimpinan itu.

“Sementara itu, 34 peratus responden merasa bahwa negara berada di landasan yang salah. Hampir satu pertiga (31 peratus) merasa kecewa kerana ketidakstabilan politik yang dirasakan, dan 17 peratus mengadu tentang masalah ekonomi seperti pengangguran dan perniagaan yang tidak baik.”

Sementara itu, sehubungan dengan masalah terbesar yang dihadapi oleh rakyat Malaysia biasa, tinjauan menunjukkan isu pekerjaan menjadi tumpuan di antara mereka, dengan enam daripada 10 responden bimbang terhadap ekonomi.

“Terpengaruh dengan pandemic Covid-19, kesihatan dan kesejahteraan adalah isu kedua terbesar yang dikhuatiri oleh pengundi (10.1 peratus).

“Hanya 3.5 peratus dan 2.6 peratus berpendapat hubungan kaum dan isu politik masing-masing adalah masalah utama negara.”

Tinjauan juga mendapati bahawa 93 peratus responden berpuas hati dengan bagaimana kerajaan menguruskan wabak Covid-19.

Selain itu, 68 peratus dan 61 peratus juga setuju kerajaan telah membantu mereka yang memerlukan dan mengurus ekonomi dengan baik.

Pada saat yang sama, persepsi terhadap prestasi kerajaan dalam memerangi rasuah turun 5 peratus dalam jangka waktu tiga bulan, dari 43 menjadi 38 persen.

Tinjauan itu juga menilai persetujuan masyarakat terhadap prestasi kerajaan pada bulan Mei dan Ogos dalam beberapa bidang, iaitu, menguruskan pandemik Covid-19 (yang menyaksikan peningkatan dua peratus pada bulan Ogos dari 91 peratus pada bulan Mei), membantu mereka yang memerlukan (penurunan tiga peratus dari 71 peratus hingga 68 peratus), mengurus ekonomi (penurunan tiga peratus dari 64 peratus menjadi 61 peratus), kedaulatan undnag-undang (53 peratus pada bulan Mei, sementara angka bulan Ogos tidak tersedia), mewujudkan peluang pekerjaan ( penurunan satu peratus dari 42% menjadi 41%), memerangi rasuah (lima peratus turun dari 43% menjadi 38%).

Penemuan untuk persetujuan orang ramai, kata Ibrahim, berdasarkan tinjauan pendapat terhadap responden, dilakukan dari bulan Julai hingga Ogos 2020.

Merdeka Center juga menyatakan Perikatan Nasional “menikmati persepsi positif tertinggi dari para pengundi hari ini” di antara gabungan dan parti politik kontemporari di Malaysia.

Lebih daripada separuh atau 51 peratus responden melihatnya secara positif dan hanya 27 peratus yang merasa negatif.

“Sebaliknya, pandangan positif Muafakat Nasional (MN) hanya 37 peratus, dan jumlahnya sedikit lebih rendah daripada parti komponennya – BN (40 peratus) dan Pas (39 peratus).

“Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), yang telah menyatakan bergabung dengan MN baru-baru ini, hanya memperoleh pandangan positif 28 peratus dan negatif 39 peratus.”

Tinjauan itu mendapati bahawa Pakatan Harapan memperoleh penilaian negatif tertinggi iaitu 52 peratus, dan hanya 25 peratus responden berpuas hati dengan gabungan yang terdiri daripada PKR, DAP, dan Amanah.

Tinjauan itu juga mendapati bahawa 60 peratus pengundi Melayu menyokong keputusan Bersatu untuk bergabung dengan Muafakat Nasional, yang merupakan gabungan yang dibentuk oleh Umno dan Pas tahun lalu.

Sementara itu, 65 peratus pengundi Melayu lebih suka Umno berada di Perikatan Nasional tetapi 25 peratus yang lain tidak setuju.

“Begitu juga, 68 peratus pengundi Melayu lebih suka Pas menjadi sebahagian daripada gabungan Perikatan Nasional.”

Berikutan keputusan bersalah bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak kerana menyalahgunakan kuasa dan pengubahan wang haram di Mahkamah Tinggi pada 28 Julai, 61 peratus responden dalam tinjauan ini setuju dengan keputusan mahkamah sementara hanya 18 peratus yang menjawab sebaliknya.

Ia juga menyatakan bahawa 57 peratus pengundi Melayu juga setuju dengan keputusan mahkamah.

“Penemuan tinjauan menggambarkan keutamaan dan persetujuan yang kuat terutama di kalangan pengundi Melayu terhadap kerajaan gabungan yang sekarang diketuai oleh Muhyiddin,” kata Ibrahim.

Ibrahim mengatakan tinjauan itu dilakukan oleh firma itu antara 15 Julai dan 10 Ogos untuk mengukur persepsi pengundi terhadap ekonomi, kepemimpinan dan isu semasa.

Katanya, sejumlah 3,415 pengundi berdaftar terdiri daripada 52 peratus Melayu, 29 peratus Cina, 7 peratus India, enam peratus Bumiputera Muslim, enam peratus Bumiputera bukan Islam, (dari Sabah dan Sarawak), yang mencerminkan profil pilihan raya nasional, mengambil bahagian dalam tinjauan dan ditemu ramah melalui talian tetap dan telefon bimbit.

Katanya, responden dipilih berdasarkan persampelan berstrata secara rawak dengan kumpulan umur, etnik, jantina dan kawasan pilihan raya negeri berbeza.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close