Gaya HidupPercutian

Kenderaan Rumah Bergerak Trend Pelancongan Terkini Era Covid-19

Setelah berbulan-bulan bekerja di barisan hadapan dalam pertempuran melawan Covid-19, jururawat Sepanyol Yone Alberich kini bersedia untuk bercuti, tetapi persoalannya adalah bagaimana?

Pergi bercuti biasanya bermaksud terbang ke luar negara – tetapi kerana virus masih ada di seluruh dunia, dia tidak mahu menaiki kapal terbang.

Alberich juga tidak mahu tinggal di hotel atau berada di sekitar orang ramai. Oleh itu, dia dan suaminya menyewa sebuah rumah bergerak.

“Ideanya adalah menjauhkan diri dari orang-orang agar tidak terjangkit,” kata Alberich, 32, yang memiliki seorang anak dan tinggal di kota pantai Castellon di Valencia di Sepanyol.

“Dan dengan Covid-19, melancong dengan membawa bersama rumah anda adalah jalan yang terbaik.”

Motorhome and campervan sellers' guide | Auto Trader UK

Dengan penjarakan fizikal menjadi norma baru di seluruh Eropah untuk menghindari wabak, ada perubahan dalam memikirkan cuti, dengan tinjauan baru-baru ini menunjukkan 90% orang Sepanyol lebih memilih untuk melancong di Sepanyol daripada ke luar negara.

Dan 83% merancang untuk menggunakan kereta mereka sendiri melalui pengangkutan awam.

Fabrizio Muzzati, yang mengendalikan agensi pelancongan pakar Sepanyol, Aquiestoy Caravaning, mengatakan bahawa banyak orang yang tidak pernah memikirkan percutian rumah bergerak, kini mempertimbangkannya.

Apabila sekatan perjalanan dikurangkan, penyewaan kenderaan rumah bergerak disambung semula “secara intensif”, kata persatuan kediaman Sepanyol Aseicar bulan lalu, menunjukkan bahawa ia mungkin menjadi “kunci untuk menghidupkan kembali pelancongan musim panas ini”.

Dan trend ini bukan hanya berlaku di Sepanyol.

“Sejak kekangan panemik, permintaan untuk kenderaan rumah bergerak semakin meningkat di mana-mana sahaja”, kata François Feuillet, presiden Persekutuan Motorhome Eropah (ECF).

“Bercuti dalam kenderaan rumah bergerak memberi kebebasan, penjimatan dan kehijauan. Sekarang kita boleh menambah kesihatan dan keselamatan dan bagi kita, itu adalah kebaikan.”

Di seluruh Eropah, terdapat minat yang semakin meningkat di sektor ini dan hari ini, terdapat lima juta pengguna dan dua juta kenderaan yang beredar, angka industri menunjukkan.

Di Jerman, pasaran utama Eropah, lebih daripada 10,000 kenderaan rumah bergerak baru didaftarkan pada bulan Mei, meningkat 32% tahun ke tahun, sementara Perancis menambah 3.529 pendaftaran baru, kenaikan hampir 2%.

Dan di Sepanyol, pasaran yang jauh lebih kecil tetapi di mana minatnya berkembang pesat, terdapat 1,208 kenderaan baru yang didaftarkan pada bulan Jun – meningkat 20% pada tahun lalu, menurut angka Aseicar.

Terdapat juga lonjakan permintaan di pasaran sewa.

Yescapa, platform penyewaan, mencatatkan lebih daripada 32,500 tempahan di seluruh Eropah pada bulan Jun, dengan permintaan untuk bulan Julai dan Ogos 60% lebih tinggi daripada pada tempoh yang sama tahun lalu.

Dari jumlah itu, hanya di bawah sepertiga – atau 9.435 – berada di Sepanyol.

Walaupun sempadan Eropah dibuka semula pada 15 Jun, kebanyakan orang enggan pergi ke luar negara, kata pengasas bersama Yescapa, Benoit Panel.

“Sejak Covid-19, hampir tidak ada penyewaan rumah bergerak antara sempada,” katanya, merujuk kepada pelancong yang membuat tempahan di luar negara asal mereka, yang biasanya merupakan 20% tempahan.

Adventurous Luxury Motorhomes : luxury motorhome

Penyewa pertama kali Jose Pascal Guiral, yang menjalankan perniagaan eksport seramik dan selalu bercuti ke luar negara, mengambil sebuah kenderaanrumah bergerak sebaik sahaja sekatan pergerakan berakhir, menghabiskan seminggu untuk meninjau jalan gunung yang indah di Pyrenees Sepanyol.

“Ini jauh lebih baik daripada pergi dengan kapal terbang atau hotel, ini memberi anda kebebasan yang nyata. Anda pergi selama seminggu dan anda berasa seperti anda telah bercuti selama sebulan,” katanya.

Julio Barrenengoa Gomez, pengarah Caravanas Holidays, mengatakan bahawa krisis telah meningkatkan minat terhadap pelancongan domestik.

“Orang cenderung menggunakan kenderaan rumah bergerak untuk bercuti di Eropah tetapi tahun ini, mereka hanya melancong secara domestic di Sepanyol,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close