Bisnes & Ekonomi

Jeff Bezos Jadi Individu Pertama Peroleh Kekayaan Melepasi $200 Bilion

Forbes melaporkan bahawa pengasas dan CEO Amazon, Jeff Bezos kini bernilai sekitar $204.68 bilion sekaligus menjadikannya individu pertama mencapai jumlah kekayaan $200 bilion.

Forbes telah mengesan kekayaan individu selama empat dekad dan percaya ini adalah rekod terbaru walaupun dengan inflasi.

Kekayaannya sama dengan 3.02 peratus daripada jumlah kekayaan 500 orang terkaya di dunia, menurut Bloomberg Billionaires Index.

Saham Amazon telah meningkat 81% pada tahun 2020. Bezos mendapat 90% kekayaan bersihnya yang dijejaki dari 11% sahamnya dalam saham Amazon. Bezos juga memiliki The Washington Post dan Blue Origin.

Tahun lalu, kes perceraian Bezos adalah antara kes penyelesaian perceraian terbesar dalam sejarah ketika berpisah dengan isteri MacKenzie Scott. Bezos memberikan 25% saham AMZNnya kepada Scott. Kepentingan itu kini bernilai $63 bilion. Scott telah memberikan $1.7 bilion sahamnya, tetapi tetap menjadi wanita terkaya kedua di dunia dan orang terkaya ke-14.

Pada masa yang sama, kenaikan saham Tesla telah mendorong kekayaan CEO Elon Musk melebihi $100 bilion. Musk diikuti oleh jutawan Perancis Bernard Arnault, Ketua Pegawai Eksekutif Berkshire Hathaway, Warren Buffett dan Pengerusi Reliance Industries Mukesh Ambani.

Peningkatan kekayaan jelas terlihat di hujung atas indeks dan sebahagian besarnya didorong oleh kenaikan stok teknologi, kerana coronavirus mendorong pengguna untuk melakukan lebih banyak pembelian dalam talian.

Pengasas Facebook, Mark Zuckerberg misalnya, juga melihat kekayaan bersihnya melebihi $100 bilion bulan ini.

Bezos, yang memulakan Amazon pada tahun 1994, telah menjadi orang terkaya di planet ini sejak 2017.

Pengasas Microsoft Bill Gates adalah orang terkaya kedua di dunia, setelah mengumpulkan kekayaan peribadi kini bernilai $124 bilion.

CEO Apple, Tim Cook baru-baru ini menjadi jutawan kerana harga pasaran syarikatnya yang paling berharga di planet ini, melonjak menjadi $2 trilion. Nilai bersih Cook bahkan tidak seperempat dari jumlah kekayaan orang yang paling bawah di senarai Bloomberg, pengusaha perindustrian India Vikram Lal, yang kekayaan peribadinya dianggarkan bernilai $4.5 bilion.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close