AntarabangsaIsu Semasa

China Lancar Peluru Berpandu di Laut China Selatan

Jabatan Pertahanan AS mengatakan pada hari Khamis (27 Ogos) bahawa ujian pelancaran peluru berpandu balistik China di Laut China Selatan mengancam keamanan dan keselamatan di rantau ini.

Menurut South China Morning Post, China melancarkan empat peluru berpandu ke Laut China Selatan, dengan salah satu peluru berpandu itu, DF-26B, ditembak dari provinsi Qinghai dan yang lainnya, DF-21D, dari provinsi Zhejiang.

Ia berlaku hanya sehari setelah pesawat pengintip AS, U-2, memasuki zon larangan terbang tanpa izin sementara anggota tentera China melakukan latihan tentera laut di Laut Bohai di pesisir pantai utara China.

China launch ballistic missiles into South China Sea in 'warning to US' after 'unprecedented' war games near Taiwan

Mengesahkan laporan bahawa pasukan Beijing melancarkan sebanyak empat peluru berpandu balistik semasa latihan ketenteraan di sekitar Kepulauan Paracel, Pentagon mengatakan langkah itu membatalkan komitmen China tahun 2002 untuk menghindari kegiatan provokatif.

“Tindakan China, termasuk ujian peluru berpandu, semakin memburukkan keadaan di Laut China Selatan,” kata Pentagon dalam satu kenyataan.

“Latihan seperti itu juga melanggar komitmen PRC di bawah Deklarasi 2002 tentang Tingkah Laku Pihak di Laut China Selatan untuk mengelakkan aktiviti yang akan menyulitkan atau meningkatkan perselisihan dan mempengaruhi keamanan dan kestabilan,” katanya, merujuk kepada China dengan singkatan dari nama rasminya , Republik Rakyat China.

Selama satu dekad yang lalu, China telah membangunkan pangkalan tentera di kawasan Laut China Selatan untuk menegaskan kedaulatannya di perairan yang menjadi rebutan oleh Vietnam, Filipina, Malaysia, Taiwan dan Indonesia.

Pentagon mengatakan latihan ketenteraan China 23-29 Ogos berhampiran Paracels – yang disebutnya Xisha – adalah “yang terbaru dalam rentetan panjang tindakan PRC untuk menegaskan tuntutan maritim yang tidak sah dan merugikan negara jirannya di Asia Tenggara”.

Pentagon mengatakan Amerika Syarikat telah mendesak China pada bulan Julai untuk mengurangkan aktiviti kententeraan dan tuntutan mendesak mereka di wilayah tersebut.

Sebaliknya, “PRC memilih untuk meningkatkan kegiatan latihannya dengan menembak peluru berpandu balistik”, katanya.

Pada hari Khamis, Beijing mengecam Washington kerana menyenarai hitam dua dozen syarikat milik negara China yang terlibat dalam pembinaan dan pembekalan pangkalan Laut China Selatan China.

“Tindakan AS sangat mengganggu urusan dalaman China … itu adalah logik dan politik kuasa yang zalim,” kata jurucakap kementerian luar negeri Zhao Lijian.

“China akan mengambil langkah tegas untuk menegakkan hak dan kepentingan sah syarikat dan individu China,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close