AntarabangsaIsu Semasa

Kes Awam Pertama Covid-19, Gaza Laksanakan Sekatan Pergerakan

Sekatan pergerakan dilaksanakan di Gaza pada hari Selasa setelah pengesahan kes pertama COVID-19 di kawasan penempatan awam   kerana sekatan sempadannya.

Pihak berkuasa kesihatan di wilayah Hamas dengan dua juta penduduk, bimbang terhadap keadaan kemiskinan, kem pelarian berpenduduk padat dan kemudahan hospital yang terhad dalam menangani wabak.

Jurucakap kerajaan mengatakan empat kes coronavirus disahkan dalam satu keluarga di sebuah kem pelarian, yang pertama di Gaza yang tidak melibatkan individu yang dikuarantin di pusat kuarantin setelah menyeberang dari Mesir dan Israel.

Memetik masalah keselamatan, kedua-dua Mesir dan Israel mengekalkan sekatan ketat di sempadan Gaza, menyebabkan orang-orang Gaza tidak mempunyai akses ke dunia luar selama bertahun-tahun.

Dengan perniagaan, sekolah dan masjid yang ditutup pada hari Isnin selama sekurang-kurangnya 48 jam, jalan-jalan di Gaza sepi. Tetapi sebilangan orang berusaha mencari barang keperluan di kedai runcit dan kedai roti di mana sebilangan kecil di antaranya dibiarkan dibuka.

Kenderaan polis menggunakan pembesar suara untuk mendesak warga Gaza untuk mematuhi arahan sekatan.

Krisis kesihatan itu muncul di tengah ketegangan yang meningkat di sepanjang sempadan Israel-Gaza, di mana penduduk Palestin melancarkan serangan roket sporadis dan balon pembakar yang membakar ladang di selatan Israel.

Israel telah bertindak balas dengan serangan udara terhadap kedudukan Hamas.

“Rakyat Palestin tidak pernah dikenakan sekatan ketika perang tetapi virus lemah ini telah mengurung dua juta orang di Semenanjung Gaza,” tulis Freih Abu Middain, mantan menteri keadilan yang berpusat di Gaza, di media sosial. “Semua F-16 Israel, peluru berpandu dan kereta kebal tidak dapat melakukan itu.”

Kementerian kesihatan Gaza mengatakan empat kes COVID-19 terbongkar setelah seorang wanita pergi ke Tebing Barat, di mana dia disahkan positif. Dikatakan pihaknya melakukan penjejakan kontak untuk membendung penyebaran jangkitan.

Kementerian mengatakan terdapat 110 kes koronavirus di dalam kemudahan kuarantin sempadan dan satu kematian sejak wabak dunia bermula.

Bulan lalu, pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia di Gaza, Abdelnaser Soboh, mengatakan bahawa sistem kesihatan wilayah ini dapat menangani hanya 500 kes positif dalam satu masa.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close