MalaysiaPolitik

Tidak Sertai Pejuang, Syed Saddiq Tubuh Parti Baharu Berasaskan Belia

Bekas menteri belia dan sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman telah mengesahkan bahawa beliau akan membentuk parti politiknya yang memberi fokus pada belia dan berbilang kaum, menurut laporan media.

“Sekiranya di Thailand mereka dapat menubuhkan Future Forward, di Perancis mereka dapat menubuhkan En Marche di bawah Macron, saya rasa sudah tepat pada masanya di Malaysia untuk memulakan gerakan yang terdiri dari orang muda.

“Terdiri dari kalangan teknokrat muda, profesional, ahli politik muda dari berbagai latar belakang untuk berkumpul dan memastikan bahawa suara pemuda akan menguasai Parlimen dan di luar Parlimen, dan pada akhirnya, pemuda tidak akan pernah dipandang ringan.

“Sudah tiba masanya hari ini politik tidak akan dirantai oleh orang yang sama, dikendalikan dan dimonopoli oleh orang-orang tua yang sama,” katanya seperti dilaporkan oleh Channel News Asia ketika berkempen untuk Parti Pejuang di kawasan pilihan raya kecil Slim.

Minggu lalu, Syed Saddiq menunjukkan tanda bahawa beliau tidak akan bergabung dengan parti Dr Mahathir dan lebih suka memulakan gerakan pemuda apabila tidak menghadiri sidang media parti Pejuang.

Bekas perdana menteri Dr Mahathir mengumumkan di blognya Chedet pada pertengahan Ogos bahawa parti barunya yang berpusat kepada Melayu akan dipanggil Pejuang.

Dr Mahathir mendakwa bahawa Parti Pribumi Bersatu Malaysia telah dirampas untuk “menyelamatkan kleptokrat”.

Penubuhan parti baru itu disebabkan oleh keputusan Mahkamah Tinggi untuk membatalkan saman olehnya dan beberapa pihak lain atas pembatalan keanggotaan Bersatu mereka pada 7 Ogos.

Pengumuman itu mencetuskan gelombang pengunduran diri dari pemimpin dan anggota Bersatu di beberapa bahagian.

Minggu lalu, anggota pengasas Pejuang mengemukakan permohonan mereka kepada Pendaftar Pertubuhan (RoS) agar Pejuang didaftarkan secara rasmi.

Tujuh anggota pengasas Pejuang adalah Dr Mahathir, Datuk Seri Mukhriz Mahathir, Datuk Marzuki Yahya, Dr Maszlee Malik, Datuk Amiruddin Hamzah, Datuk Dr Shahruddin Mohd Salleh dan Datuk Mohamad Suhairi Rahmat.

Bersatu mencabut keahlian Dr Mahathir kerana bersekutu dengan Pembangkang dalam mesyuarat parlimen Mei. Bersatu adalah parti pemerintah.

Show More

Related Articles

Back to top button