Gaya HidupKecantikan

Ini Adalah Cara Solekan Yang Betul Ketika Memakai Pelitup Muka

Pemakaian pelitup muka yang awalnya hanya disarankan ketika pandemik Covid-19 merebak awal tahun ini, kini sudah pun diwajibkan.

Kesihatan dan keselamatan diri menjadi keutamaan dan ketika suku terakhir tahun 2020 semakin hampir, semua orang menyesuaikan diri dengan keadaan baru.

Keluar dengan mekap penuh mungkin sudah menjadi sejarah lalu, tetapi ini tidak bermakna anda tidak boleh menggunakan alat solek dengan cara kreatif.

Dua orang jurusolek bebas tempatan yang telah menjalankan perniagaan selama lebih dari satu dekad mempertimbangkan solekan di era Covid-19.

Penekanan pada mata

Rose Marie Thavaganam, 31, seorang jurusolek bebas, jurugambar fesyen dan pengarah kreatif, mengatakan bahawa ketika mengenakan mekap pada era Covid-19, seseorang harus memberi tumpuan kepada mata.

“Ini semua mengenai mata!” kata Rose, yang telah berkecimpung dalam dunia solekan selama 10 tahun. “Pasti ada penekanan baru dalam hal ini. Warna pelitup muka, pakaian, hijab, warna rambut dan warna kulit anda boleh dimasukkan ke dalam penampilan yang ingin anda buat untuk mata anda.

Dengan pelanggan mulai dari individu untuk rakaman peribadi hingga rancangan TV dan iklan, Rose mengesyorkan penggunaan eyeliner.

How To Match Your Mask with Your Makeup - News AKMI

“Eyeliner pensil coklat atau hitam bagus untuk dipakai setiap hari, dan versi cairnya bagus jika anda cukup yakin untuk memakainya,” dia menasihati.

“Tetap menarik. Lakukan mekap smokey eye pada siang hari jika anda merasa seperti itu, ”katanya, sambil menambah bahawa maskara adalah suatu kewajipan kerana ia memberikan perbezaan besar pada keseluruhan penampilan.

“Sekiranya anda lebih suka penampilan yang lebih dramatik, pilih bulu mata palsu,” tambahnya.

Jurusolek bebas Kenji Kim berpendapat bahawa selain daripada pembayang mata, seseorang harus menonjolkan alis mereka juga.

“Tumpukan lebih banyak pada alis anda, saya suka alis yang lebat tetapi itu bergantung pada keseluruhan penampilan anda. Untuk pembayang mata, cubalah palet warna-warni yang sangat berani dengan sedikit glamor untuk membantu anda menonjol, ”kata Kim, yang telah membuat solekan peribadi, pengantin, pentas, TV dan acara sejak 2004.

“Mata adalah bahagian wajah yang paling menonjol ketika memakai pelitup muka, jadi, maskara dan eyeliner sangat penting. Solekan mata yang bold sangat trending sekarang,” kata Kim yang juga mengadakan bengkel solekan

Solekan ringan pada wajah

Jika bahagian mata diberikan perhatian utama, apa yang berlaku pada bahagian wajah anda yang lain?

Dengan pelitup muka menutupi lebih dari separuh wajah anda, walaupun di dalam pendingin hawa paling sejuk, anda akan berpeluh dan berkemungkinan mengakibatkan “maskne” (jerawat pelitup muka).

Tambahkan pelembap, primer, foundation, concealer dan bedak untuk asas solekan yang ideal untuk keadaan kulit yang tertutup.

“Mengenai gincu, walaupun tidak ada yang dapat melihatnya di bawah topeng itu, anda boleh juga memakainya untuk menjadi penambah keyakinan!” kata Rose, yang mendorong penggunaan pelembap bibir berwarna.

Selamatkan kulit anda

Merawat kulit anda adalah rutin penting terutama dalam keadaan apabila anda memakai pelitup muka.

Penghidratan adalah kunci, maka ingatlah untuk meminum lebih banyak air ketika anda menjalani hari anda.

Cuci muka dengan lebih kerap dan gunakan pelembap wajah, kata Rose, dan jangan lupa pelindung matahari ketika anda keluar.

“Memakai pelitup muka dalam cuaca di Malaysia mungkin membuatkan kulit letih dan kusam. Saya sangat mengesyorkan face mist penghidratan agar kulit anda sentiasa segar dan lembap sepanjang hari,” jelas Rose.

“Bernafas dalam pelitup muka juga menciptakan lingkungan yang panas dan lembap yang menyebabkan peluh, minyak dan bakteria,” kata Kim. “Saya cadangkan untuk mendapatkan produk berasaskan air yang lebih ringan. Pelembap ringan juga boleh bertindak sebagai penghalang pelindung tambahan dan mencegah kerengsaan kulit. “

Secara kesimpulannya, mekap pada era Covid-19 bermakna fokuskan pada bahagian mata, solekan ringan pada wajah dan minum banyak air!

Show More

Related Articles

Back to top button