AntarabangsaIsu Semasa

Covid-19 Kembalikan Semula Kezaliman Sistem Kasta di India?

Berjuta-juta pekerja migran membuat perjalanan untuk pulang ke kampung mereka setelah India mengenakan perintah sekatan pergerakan terbesar di dunia pada bulan Mac. Kembali ke kawasan pedalaman, banyak yang mengatakan bahawa diskriminasi kasta mula kembali.

Di desa Aston, di negeri Madhya Pradesh, Raju Banskar, 33, mengatakan stigma terhadap kasta yang lebih rendah dan pengalamannya melakukan perjalanan dari New Delhi di mana coronavirus merebak menjadikannya mustahil untuk mencari pekerjaan.

Tapak pembinaan di New Delhi ditutup ketika Perdana Menteri Narendra Modi melaksanakan sekatan pergerakan di seluruh negara untuk menahan virus tersebut. Pulang ke kampung, Banskar mengatakan kerja yang dibuat melalui program pekerjaan kerajaan kebanyakannya diperuntukkan oleh ketua kampung kepada pekerja kasta tinggi.

Sembilan migran yang diwawancarai oleh Bloomberg News di beberapa negeri India mempunyai kisah yang serupa dengan Banskar, yang menunjukkan bagaimana pandemik itu melebarkan salah satu diskriminasi paling teruk di negara itu, hierarki sosial yang ditentukan oleh sistem kasta kuno India, yang sering menentukan segalanya dari interaksi sosial hingga peluang ekonomi.

“Saya tidak mempunyai tanah, jadi saya meninggalkan kampung saya sekitar 12 tahun yang lalu untuk mencari pekerjaan dan melepaskan diri dari sistem ini,” kata Banskar melalui telefon. “Saya telah kembali ke situasi yang sama seperti yang saya tinggalkan, malah lebih buruk.”

Mengikut sistem kasta, orang-orang dari kasta rendah tidak dibenarkan menyentuh mereka dari kasta yang lebih tinggi, dan Banskar mengatakan banyak amalan ini tetap ada di kampungnya.

Chandrasen Singh, ketua pegawai eksekutif Zila Panchayat, atau badan pemerintah daerah, daerah Tikamgarh yang menguruskan desa Banskar, mengatakan program pekerjaan di wilayah ini sangat aktif dan dia belum menerima aduan mengenai diskriminasi kasta.

“Semua tuduhan ini tidak ada asasnya. Sebilangan orang menolak pekerjaan kerana gaji di bawah program pekerjaan kerajaan lebih rendah daripada yang mereka perolehi di luar, dan pekerjaan di kampung mungkin tidak memerlukan banyak tenaga kerja,” kata Singh.

Dalam beberapa bulan terakhir, kerajaan India telah meningkatkan pengeluaran untuk menghidupkan kembali ekonomi, melancarkan skema pekerjaan bagi mereka yang kembali ke desa, dan membahagikan lebih banyak dana untuk program pekerjaan di luar bandar.

Manfaatnya tidak selalu dinikmati oleh kasta terendah, kata penduduk kampung di Madhya Pradesh, Bihar, Gujarat dan Uttar Pradesh dalam wawancara. Jurucakap kementerian pembangunan desa yang menguruskan program pekerjaan tidak menjawab panggilan yang dibuat ke telefon bimbitnya.

Manish Kumar, 24, yang kembali ke kampung Tevar, di daerah timur Varanasi mengatakan diskriminasi berdasarkan kasta bermula semula ketika dia memasuki pusat kuarantin di desanya, di mana kasta atas memisahkan diri dari Dalit, sebuah kumpulan yang dianggap berada di bahagian bawah piramid kasta dan merangkumi lebih daripada 200 juta orang di seluruh negara.

Kumar mengatakan dia belum menerima pekerjaan apa pun di bawah skema pekerjaan kerajaan atau menerima bantuan makanan percuma walaupun dia memiliki dokumen yang diperlukan.

“Ketika saya pergi membeli-belah, penjaga kedai meminta orang-orang dari kasta saya menunggu, mereka terlebih dahulu melayani orang-orang kasta atasan,” katanya. Ketua kampungnya tidak dapat dihubungi.

Diskriminasi yang dijelaskan oleh migran tersebut bukanlah perkara baru. Menurut kajian 2010 mengenai diskriminasi sosial oleh Oxfam India, sebuah NGO yang berpusat di New Delhi, Dalit, kumpulan suku, dan umat Islam sangat kurang diwakili dalam pekerjaan yang bergaji tinggi dan berstatus lebih tinggi. Itulah daerah yang paling parah terkena wabak ini, menjadikan mereka dari kasta rendah cenderung jatuh ke kemiskinan yang teruk.

Sunil Kumar Chaurasia, pegawai program, dengan Sahbhagi Shikshan Kendra, sebuah organisasi tanpa keuntungan yang beribu pejabat di negeri utara Uttar Pradesh mengatakan bahawa kebanyakan orang Dalit menderita kerana mereka tidak mempunyai hubungan yang dimiliki oleh orang kasta atasan. Dalit kebanyakannya tidak berpendidikan dan tidak menyedari hak atau skim kerajaan dan oleh itu tidak dapat mengakses kemudahan, katanya.

Wanita sangat terpukul kerana mereka sering bertanggungjawab untuk mengambil makanan dan air, dan beberapa migran yang kembali mengatakan mereka menunggu berjam-jam di paip kampung kerana keluarga kasta tinggi mendapat akses terlebih dahulu.

Di kampung Aston, Krishna Ahirwar, 22, kembali dari New Delhi bersama suami dan anak kecilnya dan tinggal di kawasan yang terpisah di mana golongan Dalit tinggal sejak sekian lama.

Tanpa tanah, tanpa kad catuan – dokumen kerajaan yang diperlukan untuk mendapatkan bantuan makanan – dia sukar menapat makanan. “Kami sedang memikirkan untuk kembali ke bandar,” kata Ahirwar.

Tetapi kembali ke bandar tidaklah mudah. India telah melaporkan 2.8 juta kes koronavirus, menjadikan risiko penularan sangat tinggi di kota-kota yang sesak dan peluang pekerjaan tidak banyak walaupun di bandar.

Show More

Related Articles

Back to top button