Bisnes & Ekonomi

Jutawan Kelima di Malaysia Dari Pandemik Covid-19

Malaysia telah lama menjadi tempat di mana kekayaan banyak dikumpulkan dari semasa ke semasa. Kuok, Teh dan Quek adalah nama yang tidak asing dalam industri sawit, hartanah dan perbankan yang wujud sejak beberapa dekad yang lalu.

Namun selepas kemunculan Covid-19, industri getah utama negara atau lebih tepatnya pembuatan sarung tangan, menjadi salah satu industri yang paling menguntungkan di dunia.

Wong Teek Son, yang bersama-sama mengasaskan Riverstone pada tahun 1980-an setelah bekerja sebagai ahli kimia penyelidikan, bulan lalu menjadi jutawan kelima di negara ini dari pembuatan sarung tangan.

Wong kini bernilai AS$1.2 bilion (RM5 bilion) kerana saham syarikatnya meningkat hampir enam kali ganda dari paras rendah pada bulan Mac, berkat permintaan produk perlindungan yang semakin meningkat semasa wabak koronavirus.

Wong Teek Son | EY Malaysia

Permintaan sarung tangan kini amat luar biasa tetapi ada tanda-tanda ia akan menurun semula terutama ketika penyelidikan untuk rawatan Covid-19 dan vaksin ditemukan.

Rusia pada minggu lalu mengatakan negaranya telah menghasilkan vaksin Covid-19 pertama di dunia untuk digunakan dan berita itu akan mempengaruhi industri sarung tangan. Riverstone merosot 13 peratus pada minggu terburuk sejak Mac dan merosot 2.2 peratus lagi pada 9:25 pagi di Singapura pada hari Isnin lalu.

Walaupun vaksin mungkin tidak menyebabkan permintaan sarung tangan manurun, pelabur dapat menjual sahamnya dengan harapan dapat mengurangkan jumlah, kata penganalisis RHB Research Institute, Alan Lim dalam laporan 13 Ogos.

MALAYSIA KUASAI INDUSTRI SARUNG TANGAN GETAH

Untuk pembuatan sarung tangan, Malaysia adalah raja: Negara ini menghasilkan sekitar 65 peratus bekalan dunia untuk sarung tangan getah, dan Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi menganggarkan eksport akan meningkat 45 peratus tahun ini.

Saingan Riverstone, Top Glove dan Hartalega kini merupakan antara lima syarikat paling berharga dalam indeks penanda aras ekuiti Malaysia. Saham mereka melonjak lebih daripada 192 peratus tahun ini, meningkatkan nilai bersih pengasas jutawan mereka, menurut Bloomberg Billionaires Index.

Kebangkitan industri sarung tangan terhadap dominasi global telah mewujudkan keperluan besar bagi pekerja asing, sehingga menimbulkan kontroversi mengenai layanan terhadap imigran. AS bulan lalu melarang import produk dari dua unit Top Glove kerana “bukti buruh paksa.”

Pengeluar sarung tangan terbesar di dunia mengatakan minggu lalu bahawa semasa meneruskan perbincangan dengan AS, permintaan meningkat di banyak negara lain di mana wabak itu muncul kembali.

Riverstone mempunyai kapasiti pengeluaran tahunan sekitar 9 bilion sarung tangan, menurut laporan tahunan terbarunya. Keuntungannya meningkat dua kali ganda kepada RM137.5 juta pada separuh pertama tahun ini.

Show More

Related Articles

Back to top button