AntarabangsaIsu Semasa

Somalia Bentang RUU Untuk Benarkan Perkahwinan Bawah Umur

Hafsa dinikahkan pada usia 13 tahun oleh ayahnya dengan seorang lelaki dengan bayaran $100. Dia dan ibunya mengatakan bahawa dia dipukul dan diperkosa selama dua tahun sebelum mereka meyakinkan lelaki itu untuk menceraikannya.

“Lelaki itu hanya tidur dengan saya dan selalu memukul saya,” kata Hafsa sambil duduk di sebelah ibunya, yang memegang erat anak perempuannya. “Saya menyesal saya dilahirkan.”

Tidak ada undang-undang yang mewajibkan usia minimum untuk berkahwin di Somalia. RUU yang diperkenalkan di parlimen bulan ini oleh sekutu presiden menimbulkan kritikan dari anggota parlimen ketika mereka menyedari bahawa RUU itu akan membenarkan perkahwinan pada usia baligh, seawal 10 tahun untuk sesetengah gadis.

Data dari tinjauan kerajaan tahun ini menunjukkan bahawa hampir satu pertiga daripada gadis Somalia telah berkahwin sebelum berusia 18 tahun dan sebahagian daripadanya berumur 15 tahun.

“Sesetengah keluarga mengahwinkan anak perempuan mereka untuk mengurangkan beban ekonomi atau memperoleh pendapatan. Yang lain mungkin melakukannya kerana mereka percaya ia akan menjamin masa depan anak perempuan mereka atau melindungi mereka,” kata Dheepa Pandian, seorang jurucakap UNICEF, Tabung Kanak-kanak PBB .

Pergolakan politik di Somalia – perdana menteri dipecat bulan lalu dan pemilihan yang dijadualkan tahun ini kemungkinan akan ditangguhkan – bererti tidak jelas bila parlimen mungkin akan memuktamadkan RUU tersebut. Negara benua Afrika itu juga memerangi pemberontakan Islamis.

Banyak penggubal undang-undang, seperti legislator dan aktivis hak asasi manusia Sahra Omar Malin, menolak rang undang-undang itu.

“Perlembagaan kita berlandaskan Islam. Ia mengatakan bahawa usia matang adalah 18, ini adalah usia yang tepat untuk mengundi atau untuk seorang gadis berkahwin,” katanya.

Wakil penceramah Abdiweli Mudeey, yang menyampaikan rang undang-undang itu, tidak membalas panggilan untuk meminta komen tetapi memberitahu penggubal undang-undang bahawa ia telah dikaji oleh ulama dan “rang undang-undang ini … adalah yang benar berdasarkan Islam.”

Nadifa Hussein, yang menjalankan tiga kem di ibu negara untuk keluarga yang melarikan diri dari keganasan, melindungi banyak pengantin kanak-kanak yang dianiaya dan ditinggalkan.

“Sebilangan besar wanita di sini telah berkahwin pada usia 13 tahun dan bercerai pada usia 20 tahun,” kata Hussein. “Tidak ada yang memberi mereka makan.”

Antaranya ialah Sirad, seorang gadis berusia 16 tahun dengan dua orang anak. Suaminya telah meninggalkannya tetapi jika dia kembali Sirad mesti menyambutnya, katanya dengan sedih.

“Siapa lagi yang mahukan saya?” dia bertanya, menutup wajahnya. “Jika anda dilemparkan ke dalam perigi dan tidak dapat keluar, satu-satunya pilihan adalah dengan berenang.”

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close