AntarabangsaIsu Semasa

Protes Terbesar di Thailand Sejak Rampasan Kuasa, Apa Puncanya?

Lebih daripada 10,000 orang menyertai tunjuk perasaan terbesar di Thailand sejak kudeta 2014 untuk menuntut kerajaan mengundurkan diri dan membawa perlembagaan baru untuk pilihan raya baru.

Sebilangan penunjuk perasaan juga mendesak pembaharuan monarki yang merupakan perkara tabu di negara Gajah Putih itu.

BAGAIMANA PROTES BERMULA?

Tunjuk perasaan antikerajaan pertama kali muncul akhir tahun lalu setelah mahkamah mengharamkan Future Forward, parti paling lantang menentang pemerintahan bekas pemimpin junta Prayuth Chan-ocha dan yang mendapat sokongan kuat di kalangan pemuda Thailand.

Tunjuk perasaan tersebut sebahagian besarnya dilakukan secara dalam talian kerana pengekangan untuk menghentikan penyebaran coronavirus, tetapi muncul kembali pada pertengahan bulan Julai. Sejak itu, demonstrasi yang dianjurkan oleh kumpulan pelajar berlaku hampir setiap hari.

Terdapat perwakilan pelajar yang kuat dalam tunjuk perasaan pada hari Ahad lalu, tetapi terdapat ramai juga orang yang lebih tua yang hadir.

APAKAH PERMINTAAN PENUNJUK PERASAAN?

Ini adalah tiga tuntutan utama: Agar pemerintah Prayuth mengundur diri, perlembagaan baru disusun semula dan penghentian gangguan aktivis pembangkang.

Tetapi beberapa pelajar juga telah mengemukakan 10 tuntutan pembaharuan terhadap monarki Raja Maha Vajiralongkorn yang tidak pernah terjadi dalam sejarah Thailand.

Ini termasuk pembatasan kuasa perlembagaan serta kewibawaannya terhadap kekayaan istana dan angkatan bersenjata. Mereka juga ingin mengakhiri peranan raja dalam politik, tetapi menekankan bahawa mereka tidak berusaha untuk menghapuskannya.

APAKAH PUNCA PROTES?

Penentang Prayuth menuduhnya mempertahankan kuasa yang pertama kali dirampasnya dalam kudeta 2014 melalui pemilihan tahun lalu yang diadakan di bawah peraturan yang memihak kepadanya.

Faktor lain juga muncul, termasuk kemarahan atas tuduhan rasuah kerajaan dan perasaan bahawa golongan elit Thailand bertindak tanpa hukuman. Sementara itu, kemiskinan telah diperburuk oleh kejatuhan industri pelancongan akibat pandemik koronavirus.

Kehilangan seorang aktivis antikerajaan Thailand di Kemboja baru-baru ini – yang kesembilan hilang dalam beberapa tahun kebelakangan, juga telah mendorong ketidakpuasan masyarakat.

Banyak orang muda Thailand juga menyuarakan kekecewaan dengan sebuah organisasi yang menekankan kepatuhan kepada pihak berkuasa dan tradisi, dengan monarki yang digambarkan oleh perlembagaan sebagai “takhta yang layak disembah”.

BAGAIMANA TINDAK BALAS KERAJAAN?

Kerajaan telah mengatakan bahawa orang diizinkan untuk menunjukkan perbezaan pendapat dan Prayuth mengatakan bahawa beliau berusaha berdialog dengan para penunjuk perasaan.

Tetapi tiga pemimpin tunjuk perasaan pelajar telah ditangkap dan dibebaskan dengan jaminan atas tuduhan memprotes sebelumnya, dan polis mengatakan ada waran untuk penangkapan 12 orang lagi.

Prayuth mengatakan raja telah memintanya untuk tidak menggunakan undang-undang lese majeste yang memperuntukkan hukuman penjara hingga 15 tahun bagi sesiapa yang menghina monarki.

APA YANG BERLAKU SETERUSNYA?

Penunjuk perasaan telah berikrar untuk terus mengambil tindakan sehingga tuntutan mereka dipenuhi.

Protes, dan terutama kritikan terhadap monarki, telah berjaya menekan kerajaan.

Penganalisis politik mengatakan bahawa jika ia bertindak terlalu keras, ia berisiko menimbulkan reaksi yang akan mendorong sokongan terhadap protes tersebut. Sekiranya tidak mengambil tindakan tegas, para penunjuk perasaan mungkin akan semakin berani untuk melanggar pantang larang lama.

Show More

Related Articles

Back to top button