Isu SemasaTempatan

Kumpulan Khas Penasihat Anak Muda Sebagai Medium Suara Belia

Seperti rakyat Malaysia yang lebih berusia, orang muda juga suka mempengaruhi dan meluahkan perasaan tentang keputusan yang mempengaruhi kehidupan mereka.

Apabila kerajaan bersetuju dengan cadangan Majlis Belia Malaysia untuk membentuk kumpulan penasihat belia bagi menasihati perdana menteri mengenai semua perkara berkaitan belia, ia sudah pasti menjadi berita baik buat kira-kira 10 juta rakyat Malaysia yang berusia antara 15 dan 30 tahun.

Seorang senator muda juga sedang dicari bagi mewakili suara belia. Terdapat sekurang-kurangnya dua sebab mengapa kebimbangan orang-orang muda perlu sampai ke telinga pusat kekuasaan.

Pertama, 10 juta orang muda adalah segmen yang cukup besar dari jumlah penduduk di Malaysia.

Kedua, mereka akan menjadi masa depan negara ini. Mungkin ini akan menjadikan mereka pembuat keputusan dan pemimpin yang lebih baik.

Benar, kumpulan penasihat belia mungkin bukan satu-satunya cara untuk menyalurkan suara golongan muda ke pusat kuasa.

Terdapat 193 negara di dunia dan mungkin terdapat pelbagai cara untuk para pemuda mempengaruhi keputusan yang dibuat oleh mereka tetapi apa yang penting adalah untuk mengatasi masalah yang sedang dihadapi.

Kumpulan penasihat pemuda mungkin perlu membangkitkan sekurang-kurangnya tiga masalah.

Salah satunya adalah pengangguran.

Kehilangan pekerjaan adalah satu kebimbangan akibat pasca Covid-19 . Akibat pandemik tersebut, ia bukan sahaja telah menjejaskan ekonomi dunia tetapi juga menyebabkan masalah pengangguran menjadi lebih serius.

Laporan oleh Bank Negara Malaysia (BNM), Institut Kajian Khazanah (KRI) dan lain-lain telah menjelaskan ketidakseimbangan di antara jumlah graduan baru yang memasuki pasaran kerja dan jumlah pekerjaan yang memerlukan kelayakan pengajian tinggi tersebut.

Walaupun ekonomi kita cenderung menuju ke arah kemahiran rendah, universiti di Malaysia dengan 21 universiti awam dan 38 swasta, terus menghasilkan graduan.

Universiti di seluruh negara menghasilkan 51,000 siswazah setiap tahun, lebih separuh daripadanya kekal “menganggur” selama setahun.

Malangnya, statistik tidak membezakan antara “pengangguran” dan “pekerja di bawah potensi”. Terdapat perbezaan yang ketara antara kedua-duanya dan sering dilupakan oleh pembuat dasar.

Kisah graduan dengan ijazah sarjana muda yang mendaftar untuk melanjutkan pelajaran mengambil ijazah sarjana semasa mencari pekerjaan bukanlah perkara biasa.

Ada juga yang menyelesaikan PhD mereka, bergabung dengan 5,000 dari jumlah yang sedia ada setiap tahun. Dalam tiga tahun, kita akan mempunyai 60,000 pemegang PhD dan tidak banyak universiti atau institusi penyelidikan untuk mengambil mereka bekerja.

Sekiranya graduan berjaya mendapatkan pekerjaan, mereka menghadapi masalah kedua: gaji rendah dan tidak stabil.

KRI dalam “Survei Dari Sekolah-ke-Kerja” 2018 menjelaskan masalah ini.

BNM juga menekankan isu ini dalam Laporan Tahunan 2018: “Pekerja Malaysia dibayar lebih rendah daripada pekerja di ekonomi penanda aras walaupun setelah mengambil kira perbezaan dalam produktiviti.”

Namun, majikan serta Persekutuan Majikan Malaysia, tetap tidak yakin.

Suka atau tidak, Malaysia perlu memikirkan semula dasar buruh yang menggaji graduan dengan murah.

Akhirnya, wujudnya kumpulan pemberontak muda tanpa tujuan penting seperti Mat Rempit. Mereka ini dikatakan berjumlah sekitar 200,000 di seluruh negara dan jumlah ini dikatakan mungkin meningkat. Jika dibiarkan begitu sahaja, masalah ini bakal menjadi masalah negara.

Tidak ada jalan penyelesaian yang mudah. Sekiranya ada, masalah ini pastinya sudah lama hilang.

Walau bagaimanapun, Iceland mungkin memiliki jawapan yang baik terhadap permasalahan seperti ini. Ini kerana mereka telah berjaya membuat remaja untuk mengatakan tidak kepada dadah.

Ketiga-tiga isu ini mungkin sudah dalam makluman perdana menteri tetapi kumpulan penasihat pemuda akan berusaha sebaiknya membangkitkan masalah ini dengan lebih tegas dan ia mesti ditangani.

Show More

Related Articles

Back to top button