MalaysiaPolitik

Bersatu Sertai Muafakat Nasional, Bentuk Gugusan ‘Melayu Raya’

Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan menyatakan sokongannya yang padu untuk keahlian Bersatu dalam pakatan Muafakat Nasional.

Beliau berkata, gabungan tiga parti Melayu di bawah payung tunggal akan memungkinkan pakatan tidak rasmi itu untuk memperhebat usahanya dalam hal-hal yang berkaitan dengan Islam, masyarakat Melayu dan Bumiputera dan topik yang umumnya penting bagi negara.

“PAS juga yakin gabungan Umno, PAS, dan Bersatu tidak hanya akan mewujudkan gugusan ‘Melayu Raya’, tetapi juga memperkuat struktur komuniti Malaysia sebagai sebuah negara yang berbilang kaum, pelbagai agama, dan multibudaya seperti yang ditetapkan oleh undang-undang, sejarah, dan pengalaman biasa,” katanya dalam satu kenyataan.

Takiyuddin terus mengatakan bahawa kepemimpinan MN yang terdiri daripada presiden Umno, PAS, dan Bersatu adalah kerjasama terbaik untuk memimpin kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Pada hari Sabtu, Muhyiddin mengumumkan bahawa pihaknya telah bersetuju untuk bergabung dengan MN. Semalam, Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN) Tan Sri Annuar Musa mengatakan kemasukan Bersatu ke dalam pakatan MN telah dipersetujui sementara.

MN adalah perjanjian antara Umno dan PAS berdasarkan kerjasama mereka dalam hal-hal yang berkaitan dengan Islam dan masyarakat Melayu secara terang-terangan tanpa mengetepikan isu-isu lain yang menjadi perhatian nasional; ia disokong secara nominal oleh BN.

Walau bagaimanapun, dari ketiga kumpulan tersebut – MN, PN, dan BN – hanya BN sahaja entiti yang didaftarkan secara rasmi sementara dua yang lain adalah pakatan yang longgar.

MN sepatutnya untuk diformalkan pada bulan Mei tahun ini, tetapi ia ditunda  oleh pandemik Covid-19.

Umno sebelum ini mengumumkan bahawa ia tidak akan memasuki PN sekiranya diformalkan, dengan mengatakan bahawa ia lebih suka memberi tumpuan untuk mengembangkan MN.

Kerajaan persekutuan di bawah Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang merupakan presiden Bersatu, terus dipanggil pentadbiran PN.

MCA juga mengalu-alukan penyertaan Bersatu dalam MN yang mana Presiden parti, Datuk Seri Wee Ka Siong mengatakan akan memperkukuh kerjasama.

“Semalam (Sabtu) kami mendapat berita baik dari Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa partinya akan bergabung dengan Muafakat Nasional. Keputusan ini dapat membawa kita semua lebih dekat antara satu sama lain,” katanya.

Ahli Parlimen Ayer Hitam itu menafikan kemasukan Bersatu ke dalam MN akan menimbulkan rusuhan dalam pakatan tersebut.

“Tidak akan ada masalah, dan selama ini dalam konteks MN, atau Barisan Nasional, dan bahkan semasa pilihan raya kecil Tanjung Piai, kita sudah membincangkan dan membicarakan bersama-sama menyokong MN walaupun belum menjadi pakatan atau gabungan formal. “

Show More

Related Articles

Back to top button