AntarabangsaIsu Semasa

UAE Formalkan Hubungan Dengan Israel Untuk Selamatkan Palestin?

Pengumuman mengejutkan bahawa UAE dan Israel merasmikan hubungan mereka telah dipuji oleh sekutu dan disanjung oleh saingannya, tetapi bagi kebanyakan negara Teluk ada kegelisahan yang mendalam atas tindakan itu.

Pemimpin Palestin menyifatkan kesepakatan itu sebagai “pengkhianatan”, pandangan yang dikongsi oleh banyak orang di ibu kota wilayah yang kaya dengan minyak itu.

Setelah menjadi negara Teluk pertama yang menjalin hubungan dengan negara Yahudi, Emiriah Arab Bersatu digambarkan di media tempatan sebagai juara perdamaian di wilayah yang berpecah belah yang perlu bergabung untuk menentang Iran.

“Saya sudah merancang perjalanan ke Tel Aviv,” kata seorang rakyat UAE muda yang bekerja dalam pemasaran. “Berapa lama kita akan hidup dalam konflik? Dunia sudah cukup berpecah, jadi mari kita bertenang,” katanya kepada AFP.

“Saya mempercayai strategi dan kebijaksanaan pemimpin. Apa yang dilakukan UAE adalah untuk rakyat Palestin,” katanya kepada AFP, di sebuah negara di mana kritikan politik lebih jarang berlaku berbanding ribut petir.

Pada hari Khamis, UAE mengatakan kesepakatan itu termasuk perjanjian untuk menghentikan semua pengilhakan wilayah Palestin, tetapi Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dengan cepat menegaskan beliau hanya setuju untuk menunda, bukan untuk membatalkan rancangan tersebut.

Di lima negara lain Majlis Kerjasama Teluk – Arab Saudi, Qatar, Bahrain, Kuwait dan Oman – rakyat tidak yakin dengan keputusan UAE.

Walaupun hubungan diplomatik dan perniagaan dengan Israel semakin meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, di arena umum idea hubungan rasmi tetap sesuatu yang sensitif.

Di rangkaian sosial, hashtag “Normalization is Treason” telah menjadi trend di rantau itu dalam beberapa hari terakhir, terutama di kalangan aktivis muda Arab Saudi.

Riyadh, kuasa Arab terkemuka dan penjaga laman suci Islam, belum membuat sebarang komen mengenai tindakan UAE, sekutunya yang rapat.

Walaupun semua mata tertuju pada reaksi rasmi Saudi, para penganalisis mengatakan bahawa negara itu secara diam-diam sudah rapat dengan Israel dalam beberapa tahun terakhir.

Bahrain adalah negara Teluk pertama yang menyambut kesepakatan yang dibantu oleh Amerika Syarikat itu tetapi beberapa pihak pembangkang mengeluarkan pernyataan bersama yang menolak “sebarang normalisasi dengan entiti Zionis.”

Bahrain, sekutu AS yang kuat di rantau itu dan seperti Israel dan UAE yang memusuhi Iran, dilihat sebagai calon yang mungkin akan menjalin hubungan dengan negara Yahudi.

“Sayangnya, saya tidak akan dapat melakukan apa-apa kecuali melakukan protes di rangkaian sosial media kerana keadaan keselamatan,” kata seorang lelaki Bahrain, merujuk kepada tindakan keras pihak berkuasa terhadap suara kritikan.

“Ini adalah pengkhianatan, tikaman di belakang saudara-saudara Palestin,” katanya kepada AFP, meminta agar tidak dikenali.

Qatar, yang tidak memberi reaksi terhadap pengumuman pada hari Khamis itu, sejak 2017 keluar dari hubungan diplomatik dengan UAE, Arab Saudi, Bahrain dan Mesir, yang menuduhnya menyokong gerakan Islamis dan bersekutu dengan Iran.

Doha, yang pada masa yang sama tetap dekat dengan AS, menafikan tuduhan tersebut. Ia mempunyai hubungan kompleks dengan Israel, menjadi tuan rumah pejabat kepentingan ekonomi Israel dari tahun 1996 hingga 2000.

Ia juga terlibat dalam misi keamanan di Gaza, mengurus dan membiayai pembayaran kesejahteraan kepada rakyat wilayah miskin di Palestin dengan izin Israel.

“Saya tidak percaya Israel adalah negara yang nyata,” kata seorang pelajar Qatar yang marah kepada AFP, sambil menambah bahawa sementara itu, rakyat Palestin “berjuang untuk tanah mereka dengan batu melawan kereta kebal.”

Kuwait, sekutu dekat AS yang lain, juga membisu mengenai perjanjian Israel. Negara Emiriah yang kaya itu adalah satu-satunya negara di Teluk dengan kehidupan politik dan parlimen yang tulen, dan membenarkan perbahasan awam yang kadang kala meriah.

“Saya tidak melihat ada masalah dengan hubungan rasmi kedua-dua negara kerana hubungan rahsia tetap wujud dan setiap negara memiliki kepentingan politiknya sendiri. Tetapi pada waktu yang sama ia tidak terasa normal,” kata Ibrahim Chihab, seorang pesara Kuwait.

Show More

Related Articles

Back to top button