FesyenGaya Hidup

Fesyen Inovatif Dari Idea Kitar Tinggi Bahan Buangan

“Sampah seseorang adalah harta orang lain.” Begitulah kata simpulan bahasa yang kini menjadi latar belakang dalam trend popular guna semula bahan buangan dalam industri fesyen.

Trend menghasilkan pakaian dari bahan terpakai atau dikenali sebagai kitar tinggi, semakin mendapat tempat di Malaysia, di mana banyak jenama telah mengeluarkan koleksi fesyen yang berasal dari sisa makanan yang dibuang.

Fugeelah, sebuah syarikat sosial tempatan yang dibuat untuk kanak-kanak dan remaja, baru-baru ini mengeluarkan pelbagai beg edisi terhad. Setiap reka bentuk dibuat dari kain yang mungkin berada di tempat pembuangan sampah jika tidak digunakan.

Inisiatif ini adalah perkongsian dengan couturier Khoon Hooi. Tujuannya adalah untuk mendorong orang ramai membuat pilihan yang bermakna dengan pembelian mereka – atau seperti prinsip yang dipegang Fugeelah, “untuk menjadikannya penting dan untuk membuat perubahan.”

Fugeelah by Khoon Hooi — Fugeelah

Setelah mendapat pulangan modal, kolaborasi tersebut menghasilkan 100% keuntungannya untuk membayar peperiksaan IGCSE untuk pelajar di Fugee School, sebuah organisasi tanpa keuntungan yang memberikan pendidikan dan sokongan masyarakat percuma kepada mereka yang sedang transit.

Pada masa lalu, jenama lain juga telah berusaha menyebarkan mesej mengenai fesyen kitar tinggi. Sebagai contoh, jenama Biji Biji komited dalam menghasilkan pakaian yang mesra alam.

“Kami berkomitmen untuk mendorong batasan dan mengubah perubahan dalam industri fesyen dengan mengubah alternatif menjadi norma dengan aksesori dan pakaian fesyen buatan tangan kami,” tulis satu pernyataan di laman webnya.

Malaysian fashion brand Biji Biji upcycles seat belts and plastic trash into runway collections in the name of sustainability | South China Morning Post

Sebilangan bahan yang digunakan oleh Biji Biji termasuk jaring tali pinggang keledar, kimono vintaj, gegantung tarpaulin dan karpet needle punch. Semua barang ini akan diolah menjadi beg clutch, tali leher, dompet, selendang dan banyak lagi.

Jenama Wan’s Handmade pula menggunakan idea kitar tinggi dengan lebih inovatif. Jenama ini menggunakan pembungkusan makanan dari nama ikonik seperti Gardenia dan Hup Seng untuk membuat beg.

Johor Designer Turns Your Favourite Food “Trash” Into Fashionable Handbags | TRP

Reka bentuk anehnya terdiri daripada beg fanny hingga beg messenger. Pereka yang berpusat di Johor, telah lama bereksperimen dengan membuat barang menggunakan pembungkusan plastik.

Menurut laman Instagram Wan’s Handmade, semua beg terbaru adalah sebahagian daripada Projek Reborn Plastik, inisiatif untuk mengitar semula beg plastik menjadi barang berguna.

Show More

Related Articles

Back to top button