Bisnes & Ekonomi

Benarkah Ekonomi Malaysia Telah Pulih Seperti Yang Didakwa Oleh Menteri?

Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) mahu kerajaan menyampaikan fakta-fakta sebenar mengenai kesusahan yang dihadapi rakyat di tengah ekonomi yang lemah dan kadar pengangguran yang tinggi disebabkan oleh pandemik Covid-19.

Memetik dakwaan Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz bahawa ekonomi telah “pulih” berdasarkan pertumbuhan produk domestik kasar (KDNK) bulan Jun, setiausaha jeneral MTUC, J Solomon mengatakan bahawa jelas tidak ada kesinambungan antara tuntutan menteri dan realiti sebenar.

“Kerajaan harus berhenti menutup fakta sebenar ekonomi dan masalah pengangguran, lebih-lebih lagi setelah Bank Negara Malaysia melaporkan bahawa KDNK negara menguncup 17.1% pada suku kedua (Q2),” kata Solomon.

Tengku Zafrul dilaporkan mengatakan bahawa Malaysia mencatat peningkatan dalam KDNK dengan setiap bulan yang berlalu, dengan kadar pertumbuhan negatif dari bulan April (-28,6%) telah menurun dengan ketara pada bulan Jun (-3,2) setelah perintah kawalan pergerakan pemulihan diperkenalkan .

“Namun, jika perniagaan kembali kuat dalam beberapa bulan terakhir dengan KDNK meningkat seperti yang didakwa oleh menteri, mengapa kadar pengangguran terus menjadi sangat tinggi?” Tanya Salomo, dengan menyebut nombor rasmi.

Menurut MTUC, anggaran rasmi menunjukkan 4.9% atau 773,200 orang tidak bekerja pada bulan Jun, sementara jabatan statistik melaporkan bahawa pekerjaan di sektor swasta menurun sebanyak 200,000, menyusut dari 8.6 juta menjadi 8.4 juta pada suku kedua 2020.

“Kami percaya bahawa kadar pengangguran jauh lebih tinggi kerana Menteri Sumber Manusia, M Saravanan mengakui bahawa syarikat memberhentikan pekerja mereka tanpa melaporkan kepada jabatan tenaga kerja,” katanya.

Solomon berkata jumlah itu menyokong anggaran Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) bahawa dua juta orang kehilangan pekerjaan pada tahun depan.

“Angka pengangguran rasmi juga tidak menghitung mereka yang bekerja sendiri yang terpaksa menutup kedai dan tidak mempunyai sumber pendapatan.”

Solomon juga menekankan pertunjukan Q2 Malaysia, yang menurutnya memaksa BNM untuk membalikkan pertumbuhan ekonomi 2020 menjadi antara -3.5% hingga -5.5%.

“Ini lebih buruk daripada negara jiran seperti Singapura, Indonesia, Vietnam dan Filipina.

“Angka KDNK Q2, penurunan jumlah pekerjaan di sektor swasta dan kadar pengangguran harus mencerminkan masalah yang serius dan mendorong kerajaan untuk mengambil tindakan yang diperlukan untuk memastikan kehidupan dan kelangsungan hidup rakyat Malaysia,” katanya.

Solomon juga memberi amaran mengenai senario di mana kadar pengangguran akan semakin bertambah dengan graduan baru yang memasuki pasaran pekerjaan.

“Rakyat Malaysia, terutama pekerja, tidak boleh tertipu dengan memikirkan kita sedang dalam mod memperbaiki ekonomi yang kononnya akan kembali pulih pada tahun 2021.

“Ramalan pertumbuhan 5.5% hingga 8% untuk 2021 tidak boleh mengaburkan cabaran harian pekerja yang berjuang untuk memenuhi keperluan mereka atau mereka yang menganggur dan tidak mempunyai pendapatan untuk menyara keluarga mereka,” katanya.

Solomon meminta kerajaan untuk mengambil lebih banyak langkah untuk membantu rakyat, terutama yang berada dalam kelompok B40 dan M40.

“Selama masa ujian ini, mereka yang berada di B40 dan M40 harus dibantu dengan bantuan tunai langsung dan bentuk bantuan lain oleh kerajaan untuk mengurangkan biaya hidup yang tinggi,” katanya.

Solomon mengatakan bahawa sehingga vaksin Covid-19 tersedia di Malaysia dan di tempat lain di dunia, ekonomi akan memerlukan banyak masa dan usaha untuk kembali seperti biasa.

Show More

Related Articles

Back to top button