AntarabangsaIsu Semasa

Filipina Bersedia Jadi “Tikus Makmal” Untuk Vaksin Covid-19 Rusia

Presiden Filipina Rodrigo Duterte bersedia menjadi ‘tikus makmal’ untuk vaksin coronavirus Rusia, kata jurucakapnya ketika negara Asia Tenggara itu muncul sebagai pelopor untuk ujian klinikal di luar negara.

Moscow mengatakan bahawa Rusia telah menghasilkan vaksin pertama di dunia yang menawarkan “imuniti berpanjangan” terhadap virus dan berada di peringkat akhir ujian yang melibatkan 2,000 orang.

Walau bagaimanapun, para saintis Barat sebelumnya telah menimbulkan kebimbangan mengenai kepantasan penghasilan vaksin Rusia, menunjukkan bahawa para penyelidik mungkin melangkau beberapa ujian.

Tetapi di sebalik keraguan, Manila telah menerima tawaran Rusia untuk mengambil bahagian dalam ujian klinikal, pembekalan vaksin dan pengeluaran ubat tersebut, dan pihak berkuasa kesihatan Filipina mengatakan bahawa mereka bertemu dengan pemaju ubat Rusia Gamaleya.

Presiden Rusia Vladimir Putin mengatakan bahawa ubat itu selamat dan salah seorang anak perempuannya sendiri telah menerima suntikan. Vaksin itu digelar sebagai “Sputnik V” sempena nama satelit Soviet 1950-an.

Duterte juga telah menyatakan “kepercayaan besar” terhadap usaha Rusia untuk menghentikan penularan wabak Covid-19.

“Saya yakin vaksin yang Rusia hasilkan benar-benar baik untuk kemanusiaan, ”kata Duterte, memuji Putin.

“Saya akan menjadi negara yang pertama dieksperimen,” katanya pada hari Isnin lalu.

Jurucakap Duterte, Harry Roque berkata, presiden yang terkenal dengan kenyataan kontroversial itu tidak bergurau.

Kumpulan kerja teknikal kerajaan menemui pegawai Institut Penyelidikan Gamaleya yang berpusat di Moscow untuk membincangkan skop dan protokol ujian klinikal di Filipina, kata Setiausaha Kesihatan, Maria Rosario Vergeire.

Negara yang berjumlah sekitar 107 juta orang berusaha untuk membendung jangkitan coronavirus. Terdapat lebih daripada 143,000 kes – yang tertinggi di Asia Tenggara setelah Indonesia – dan jumlah kematian sekarang lebih dari 2,400.

Lebih dari 27 juta orang telah diperintahkan untuk berada di rumah sejak minggu lalu untuk mengekang penyebaran virus di ibu kota Metro Manila dan kawasan berdekatan.

Para pegawai mengatakan penambahan tempoh sekatan dua minggu itu adalah tidak mungkin kerana kerajaan kekurangan peruntukan untuk membantu golongan miskin. Vaksin adalah pilihan terbaik di negara itu.

Filipina pada tahun 2016 adalah negara pertama yang menggunakan vaksin denggi Dengvaxia dalam program massa, tetapi dakwaan mengatakan beberapa dozen kanak-kanak telah meninggal dunia setelah diberi vaksin.

Duterte, tahun lalu, melarang dadah itu setelah berlaku panik di seluruh negara di kalangan ibu bapa, walaupun siasatan yang ditugaskan oleh kerajaan tidak menemukan bukti bahawa Dengvaxia adalah punca dan pengeluar ubat itu telah menolak tuntutan tersebut.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengatakan 20 negara telah melesenkan vaksin denggi untuk digunakan secara meluas.

Show More

Related Articles

Back to top button