MalaysiaPolitik

Perlawanan Sukar Menanti Warisan Plus Di Sabah

Parti Warisan Sabah, yang diketuai oleh pemimpin timur Datuk Seri Shafie Apdal, dijangka menghadapi cabaran sengit dari gabungan parti-parti pembangkang di pantai barat Sabah ketika negeri ini menuju pilihan raya yang akan diadakan pada bulan September berikutan pembubaran dewan perundangan pada 30 Julai lalu.

Pemerhati mengharapkan parti ketua menteri sementara itu akan memperkukuhkan kedudukannya di pantai timur di mana ia memenangi 15 dari 24 kerusi DUN pada pilihan raya umum Mei 2018.

Tetapi Warisan dan rakan-rakannya, Upko, DAP dan PKR akan diseret dalam pertempuran di bahagian barat Sabah di mana ia harus menyerang kubu Umno Sabah / Bersatu, Parti Bersatu Sabah (PBS) dan kubu Sabah STAR.

Warisan harus berhadapan dengan pemimpin Bersatu Sabah, Datuk Hajiji Mohd Noor, kubu Umno Sabah di kalangan bumiputera Muslim di barat Sabah serta pengaruh PBS dan STAR Sabah di kerusi bumiputera bukan Islam.

Pada tahun 2018, Warisan Plus dan Barisan Nasional Sabah masing-masing memenangi 29 kerusi di dewan yang dianggotai 60 orang, tetapi pergeseran pakatan politik selama 72 jam menyaksikan Upko keluar dari Barisan untuk membantu Warisan membentuk kerajaan negeri.

Keputusan Upko menjatuhkan 48 jam pemerintahan Barisan Nasional Sabah yang dipimpin oleh Tan Sri Musa Aman, yang pada awalnya mendapat sokongan dua ADUN STAR Sabah termasuk presidennya Datuk Dr Jeffrey Kitingan, yang merupakan Timbalan Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan dalam kerajaan Perikatan Nasional.

Kali ini, persidangan Sabah mempunyai 13 kerusi baru yang akan mendapat 73 kerusi untuk ditawan – dengan 46 kerusi di pantai barat / pedalaman dan selebihnya 27 di pantai timur.

Pemerhati politik tempatan Raheezal Shah percaya bahawa pertempuran untuk Sabah berada di pantai barat kerana ia adalah titik paling lemah Warisan, terutama di kawasan bumiputera bukan Islam (etnik Kadazandusun, Murut dan Rungus).

Jika dilihat, kawasan bumiputera Muslim condong ke arah Umno Sabah, Bersatu Sabah dan rakan sekutu mereka PBS, STAR Sabah dan Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS).

“Kawasan-kawasan ini akan menyaksikan Warisan harus melawan dengan pihak-pihak yang memiliki kekuatan mereka sendiri di pantai barat,” kata Raheezal, sambil menambah bahawa pengaturan pembahagian kerusi akan menjadi kunci bagi Pembangkang.

“Warisan mengalami kesukaran untuk mendapatkan sokongan kuat dari daerah Kadazandusun dan Murut,” katanya, sambil menambah bahawa dalam pilihan raya lalu, ia hanya dapat memenangi tiga kerusi DUN – Moyog (di Penampang), Melalap (Tenom) dan Liawan (Keningau).

Raheezal mengatakan pertimbangan utama pada ketika ini ialah berapa banyak kerusi yang dapat dimenangi oleh sekutu Kadazandusunnya, Upko untuk ditawan di kawasan bumiputera bukan Islam.

“Dalam pengaturan pembagian kerusi, dapatkah mereka mempercayai Upko dengan sebilangan besar kerusi dan PKR, yang juga menginginkan saham yang lebih besar?” katanya, sambil menambah bahawa keputusan Upko untuk meninggalkan Barisan pada 2018 akan terus menghantui parti itu kerana PBS akan terus memfokuskan serangannya terhadap keputusan Upko meninggalkan Barisan dan bersekutu dengan Warisan.

Show More

Related Articles

Back to top button