Isu SemasaTempatan

Judi Sungai Buloh: Rombakan Dalaman IPD Akan Diputuskan

Sebarang tindakan, termasuk rombakan dalaman yang melibatkan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sungai Buloh, hanya akan diputuskan setelah siasatan kes perjudian di daerah itu selesai, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador.

Katanya, kepemimpinan tertinggi Polis perlu bersikap adil dan mesti menyiasat terlebih dahulu dakwaan salah laku pegawai dan anggota polis IPD Sungai Buloh berhubung isu perjudian.

“Siasatan telah dilakukan oleh Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman sejak kes ini tular dan setakat ini tidak ada anggota polis yang ditangkap.

“Setelah siasatan selesai, polis akan memutuskan tindakan apa yang akan diambil, jadi beri kami sedikit masa dan saya jamin kes ini tidak akan ditangguhkan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri upacara penyerahan tugas pengarah Jabatan Logistik dan Teknologi Bukit Aman di Pejabat Pegawai Kanan di Bukit Aman.

Abdul Hamid berkata demikian ketika diminta mengulas apakah akan terjadi rombakan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sungai Buloh berikutan dakwaan bahawa pegawai dan anggota polis melindungi premis perjudian haram di sana.

Sementara itu, katanya, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (CID) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed telah diarahkan untuk mendapatkan laporan kegiatan perjudian di seluruh negara.

“Polis tidak akan berkompromi dengan kegiatan perjudian, tidak hanya di Sungai Buloh tetapi di mana-mana bahagian negara ini,” katanya.

Beliau juga mendesak orang awam untuk berkongsi maklumat mengenai kegiatan jenayah secara langsung dengan Bukit Aman dan memperingatkan pegawai agar tidak membocorkan maklumat mengenai pemberi maklumat yang melaporkan kegiatan jenayah.

“Sekiranya saya mengetahui bahawa ada pegawai atau polis yang membocorkan identiti pemberi maklumat, saya akan mengambil tindakan di bawah Kanun Keseksaan secara langsung,” katanya.

Dalam perkembangan serupa, beliau menjelaskan bahawa tuduhan bahawa ketua polis daerah Sungai Buloh, Supritendan Shafa’aton Abu Bakar tidak mengambil tindakan terhadap kegiatan perjudian di daerah itu, adalah tidak benar.

“Ketua polis daerah Sungai Buloh telah mengambil tindakan dan segala tuduhan di media sosial bahawa beliau melindungi kegiatan perjudian di Sungai Buloh, adalah tidak benar,” katanya.

Baru-baru ini, dua siaran video di laman Facebook Hot Burger Malaysia tular. Dikongsi melalui akaun Mohd Asri Hamid yang berusia 42 tahun dengan nama “Asri Janggut”, dia telah mendakwa bahawa pihak berkuasa tidak mengambil tindakan terhadap kegiatan perjudian di Bandar Baru Sungai Buloh selain mendedahkan lokasi perjudian.

Sebelumnya, Bernama melaporkan bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menahan empat pegawai penguat kuasa Majlis Bandaraya Shah Alam kerana disyaki menerima rasuah kerana melindungi premis perniagaan yang menjalankan aktiviti perniagaan tanpa izin di Sungai Buloh.

Show More

Related Articles

Back to top button