AntarabangsaIsu Semasa

Putin Dakwa Rusia Negara Pertama Luluskan Vaksin COVID-19

Rusia telah menghasilkan vaksin pertama yang menawarkan “imuniti berkekalan” terhadap coronavirus Covid-19, Presiden Vladimir Putin mengumumkan pada hari Selasa.

“Pagi ini, untuk pertama kalinya di dunia, vaksin terhadap coronavirus baru telah didaftarkan di Rusia,” katanya semasa persidangan video dengan menteri kerajaan.

“Salah seorang anak perempuan saya mempunyai vaksin ini. Saya rasa dalam pengertian ini, dia mengambil bahagian dalam eksperimen,” kata Putin.

Rusia telah berusaha keras untuk mengembangkan vaksin coronavirus dengan cepat dan mengatakan awal bulan ini pihaknya berharap dapat melancarkan pengeluaran besar-besaran dalam beberapa minggu dan menghasilkan “beberapa juta” dos setiap bulan menjelang tahun depan.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia minggu lalu mendesak Rusia untuk mengikuti garis panduan yang telah ditetapkan dan menjalani “semua peringkat” yang diperlukan untuk mengembangkan vaksin yang selamat.

“Kami berhubungan rapat dengan pihak berkuasa kesihatan Rusia dan perbincangan sedang berlangsung berkaitan dengan kemungkinan prakualifikasi vaksin WHO, tetapi sekali lagi prakualifikasi terhadap vaksin apa pun termasuk kajian dan penilaian ketat terhadap semua data keselamatan dan keberkesanan diperlukan,” kata jurucakap WHO, Tarik Jasarevic kepada taklimat PBB di Geneva, merujuk kepada ujian klinikal.

Pandemik ini telah menyaksikan penggemblengan dana dan penyelidikan yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk mendapatkan vaksin yang dapat melindungi berbilion orang di seluruh dunia.

Moscow telah menamakan vaksin coronavirus barunya “Sputnik V” sempena nama satelit Soviet.

Kirill Dmitriyev, ketua Dana Pelaburan Langsung Rusia yang membiayai projek vaksin, mengatakan percubaan Tahap 3 akan bermula pada hari Rabu dan pengeluaran perindustrian dijangka bermula September depan.

“Kami telah melihat minat yang besar terhadap vaksin Rusia yang dikembangkan oleh Gamaleya Institute dari luar negara,” katanya, sambil menambah bahawa “permohonan awal untuk lebih satu bilion dos” vaksin telah diterima dari 20 negara.

Dmitriyev mengatakan bahawa bersama dengan rakan kongsi asing, Rusia bersedia untuk menghasilkan 500 juta dos vaksin setiap tahun di lima negara.

Dmitriyev juga mengecam “serangan media yang diselaraskan dan diatur” yang dirancang untuk “memburukkan” vaksin Rusia.

Menyoroti kerjasama era Soviet dengan Amerika Syarikat dalam program ruang angkasa, Dmitriyev menggesa negara-negara lain untuk “mengadakan dialog yang membina dan memberikan rakyat mereka ubat berkualiti tinggi dan selamat yang benar-benar menyelamatkan nyawa dan dapat menghentikan pandemik.”

Show More

Related Articles

Back to top button