MalaysiaPolitik

Bolehkah Parti Baharu Tun Mahathir Bersaing Dengan Parti Lain?

Parti baharu Tun Dr Mahathir Mohamad akan menghadapi cabaran besar untuk menonjol di medan yang penuh sesak, dengan beberapa penganalisis politik bahkan menyatakan bahawa ia tidak lebih dari sekadar wahana ego dan cita-cita peribadi bekas perdana menteri itu.

Penganalisis mengatakan bahawa ruang politik orang Melayu sudah terlalu penuh dengan sekurang-kurangnya lima parti yang mapan di kedua-dua belah spektrum politik dan aktif bersaing untuk mendapatkan sokongan masyarakat.

Pada hari Jumaat, bekas ketua Bersatu itu mengumumkan parti baru setelah tuntutannya untuk mencabar pemecatannya dari parti yang ditubuhkannya pada tahun 2016 ditolak.

Dr Mahathir telah mengakui partinya tidak mungkin dapat membentuk kerajaan, tetapi dapat menjadi raja dalam memutuskan gabungan mana yang akan memenangi pilihan raya berikutnya.

Menurut penganalisis politik Dr Ahmad Fauzi Abdul Hamid, parti Dr Mahathir yang masih tidak bernama itu akan sukar untuk meyakinkan pengundi Melayu yang sudah dikuasai oleh Umno, PAS, dan Bersatu di satu pihak serta PKR dan Amanah di pihak lain.

“Saya fikir parti baru ini tidak akan membuat kemajuan kerana banyak orang Melayu menyedari hakikat bahawa undi orang Melayu terlalu banyak berpecah dan memberi keburukan politik sebagai sebuah komuniti.

“Dr Mahathir nampaknya ingin mengulangi prestasi 1988 dengan Umno Baru yang mengalahkan Tengku Razaleigh dan sekutunya, tetapi saya rasa masa telah berubah.

“Namun parti baru yang lain adalah refleksi dari ego Mahathir, kerana tidak mahu memainkan apa-apa yang lebih kecil daripada peranan utama dalam parti apa pun, itulah yang harus dilakukannya jika bergabung dengan mana-mana parti berasaskan Melayu yang ada,” katanya kepada Malay Mail.

Dr Mahathir membentuk Bersatu pada tahun 2016 setelah meninggalkan Umno berikutan kempen yang gagal agar parti nasionalis Melayu menyingkirkan Datuk Seri Najib Razak sebagai perdana menteri.

Bersama Bersatu, Tun Mahathir melakar sejarah dengan memimpin gabungan Pakatan Harapan menuju kemenangan dalam Pilihan Raya Umum 2018 dan menjadi PM tertua di dunia.

Tun Mahathir yang kini berusia 95 tahun, kehilangan kawalan dalam Bersatu setelah krisis politik pada Februari yang dicetuskan oleh pembelotan dan pengundurannya sebagai perdana menteri.

Profesor Madya Universiti Malaya, Awang Azman Awang Pawi berkata usaha terbaru Dr Mahathir akan sukar untuk meyakinkan pengundi Melayu bagaimana ia pada asasnya berbeza dengan mana-mana parti politik utama yang sudah wujud terutama tanpa jaringan akar umbi yang kukuh.

Katanya, parti baru tanpa jaringan seperti itu mempunyai peluang untuk berprestasi seperti Parti Bumiputra Perkasa Malaysia (Putra) yang diasakan oleh Datuk Ibrahim Ali dan akan melihatnya berjuang untuk mendapatkan sokongan menjelang pilihan raya umum.

“Sukar untuk menubuhkan parti baru kerana orang Melayu sudah selesa dengan parti seperti PAS, Umno dan bahkan dengan Amanah.

“Ada juga beberapa orang Melayu yang selesa menyertai parti seperti PKR dan DAP kerana ia berdasarkan realiti Malaysia yang berbilang kaum.

“Parti baru Dr Mahathir lebih kepada parti yang mencerminkan keperibadian Dr Mahathir. Ini mencerminkan cita-citanya untuk menjadi calon PM walaupun PKR menolaknya, ” kata Awang Azman, merujuk kepada Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pemerhati politik Hoo Ke Ping juga meramalkan bahawa parti baru Dr Mahathir tidak mungkin mempengaruhi politik Melayu secara signifikan, terutama dengan misi yang diakui “memerangi rasuah dan kleptokrasi”.

Ini tidak akan sesuai dengan pengundi Melayu luar bandar yang menjadi tulang belakang sokongan politik masyarakat Melayu, katanya.

Hoo juga mengatakan pengaruh Dr Mahathir terhadap masyarakat Melayu telah semakin berkurang dan akan menghadapi kesukaran untuk menyingkirkan impak Umno dan PAS dari orang Melayu.

“Politik perkauman atau parti berasaskan kaum masih memainkan peranan penting di Malaysia. Jangan lupa bahawa hampir 75 peratus pengundi Melayu memilih Umno dan PAS pada pilihan raya lalu. Bersatu menarik 10 peratus lagi.

“Di mana kedudukan parti baru Dr Mahathir dalam semua ini?” Kata Hoo.

Semasa mengumumkan parti baru pada hari Jumaat, Dr Mahathir menegaskan bahawa calon anggota mesti menegakkan prinsip memerangi rasuah dan kleptokrasi.

Dr Mahathir mendakwa bahawa tidak mempunyai pilihan selain melancarkan parti baru setelah mahkamah menolak cabarannya terhadap pengusirannya dari Bersatu yang didakwa presiden parti Tan Sri Muhyiddin Yassin tersasar dari tujuan asal parti.

Walaupun terdapat angin kencang dan prognosis negatif dari pemerhati politik, terdapat beberapa tanda sokongan dengan sekurang-kurangnya seorang anggota parlimen dari Bersatu mengumumkan sokongannya kepada Dr Mahathir semalam.

Adakah sokongan akan bertambah pada hari-hari yang akan datang? Kita sama-sama akan tunggu dan lihat.

Show More

Related Articles

Back to top button