Hiburan

Fenomena Blackpink & BTS: Mampukah Muzik K-Pop Tembusi Pasaran AS?

Eksport budaya Korea Selatan semakin rancak berlaku sejak BoA menjadi artis K-pop pertama yang menduduki carta Billboard 200 pada tahun 2009. Setahun kemudian, Wonder Girls pula menduduki carta Billboard Hot 100 dengan single mereka Nobody, setelah melakukan persembahan pembukaan untuk konsert Jonas Brothers di Amerika Utara.

Sejak itu, kumpulan K-pop telah tampil secara berkala di persembahan langsung, acara dan festival di AS – tetapi di manakah genre muzik pop ini dari segi kesedaran dan penerimaan umum oleh pendengar Amerika?

BTS To Release New Film “Break The Silence: The Movie” Next Month | Soompi

“BTS cukup terkenal. Anda mungkin mempunyai rakan atau anak perempuan yang merupakan peminat kumpulan muzik ini,” kata seorang penggiat YouTube Arieh Smith, walaupun dia mengatakan boy band menghadapi cabaran untuk menarik minat masyarakat umum Amerika kerana perspektif budaya yang berbeza.

“Seperti kebanyakan kumpulan boyband K-pop yang kurus dan cantik, mereka boleh diklasifikasikan sebagai terlalu feminin di sini,” kata Smith, menyebutkan bahawa beberapa orang yang dikenali sering bertanya sama ada ahli kumpulan itu adalah wanita.

“Namun, kualiti video muzik Korea sangat tinggi dan mempunyai standard mereka sendiri sehingga saya yakin 1,000 peratus bahawa K-pop akan menjadi muzik arus perdana di AS.”

Ju Sung-ho adalah pengarah KOCCA USA, pejabat Agensi Kandungan Kreatif Korea yang berpusat di Los Angeles, yang membantu syarikat hiburan Korea Selatan berusaha menubuhkan perniagaan di AS.

Walaupun mengatakan “seni yang bebas” lebih penting di AS daripada di Korea Selatan, Ju menunjukkan ada faktor yang dapat mendorong K-pop untuk “berjaya di AS, yang bermaksud kejayaan di pasaran global”.

“Halangan budaya menjadi semakin rendah dengan munculnya kandungan Asia yang popular yang terdapat di YouTube dan Netflix. Syarikat-syarikat besar Amerika membeli format program televisyen dari rancangan Korea Selatan yang mendapat banyak penghormatan di peringkat antarabangsa. Orang mengatakan bahawa kandungan Korea itu menyeronokkan dan kreatif! “

Contohnya termasuk drama bersiri Korea Selatan Good Doctor, yang dibuat semula untuk televisyen Amerika pada tahun 2017 dan Februari ini diperbaharui untuk musim keempat. Begitu juga, Masked Singer, adaptasi dari pertunjukan pertandingan nyanyian Korea, yang ditayangkan di AS tahun lalu dan mempunyai versi di negara-negara lain seperti Australia dan Mexico.

“Kesan meteorik kumpulan K-Pop seperti Blackpink juga meruntuhkan tembok untuk genre muzik ini membuat kehadiran secara rasmi di AS,” kata Ju.

Blackpink baru-baru ini melancarkan single terbaharu mereka How You Like That pada 26 Jun, memecahkan Rekod Dunia Guinness untuk tontonan YouTube terbanyak dalam tempoh 24 jam dengan 86.3 juta pada hari pertama. Kumpulan wanita itu memecahkan rekod yang dipegang oleh BTS untuk lagu Boy with Luv yang dikeluarkan tahun lalu.

Single Blackpink juga memecahkan rekod bagi jumlah penonton untuk tayangan perdana video di YouTube, dan mencatat 1.66 juta penonton serentak untuk tayangan perdana di platform perkongsian video itu.

Sementara Ju dari KOCCA USA mengakui ada cabaran besar dalam bentuk pandemik Covid-19 yang sangat sukar bagi industri hiburan Amerika kerana tidak ada persembahan langsung, dia tetap yakin akan ada peluang K-pop di AS.

“Kualiti yang luar biasa dan hampir sempurna yang melekat pada aksi K-pop ini akan terus menjadi sebab lebih banyak kumpulan dari Korea akan memasuki pasaran AS,” katanya.

Jangkauan dan pengaruh media sosial adalah faktor utama lain dalam peningkatan K-pop. “Psy adalah contoh utama bagaimana anda tidak memerlukan penampilan di rancangan televisyen nasional atau kemunculan di radio untuk diterima di AS, kerana hanya memerlukan satu kejayaan di YouTube untuk menjadi fenomena global,” Ju bercakap mengenai kenaikan lagu Gangnam Style yang menduduki No 2 di carta Billboard Hot 100 pada tahun 2012. Lagu ini juga menjadi video YouTube pertama yang mencapai 1 bilion tontonan.

Baru-baru ini, BTS menjadi berita utama di seluruh dunia apabila peminat kumpulan itu, BTS Army, menyamai sumbangan $1 juta untuk gerakan Black Lives Matter dalam masa 24 jam.

Nola Valente, seorang wartawan berusia 24 tahun di Houston, mengatakan tidak ada tembok bahasa untuk lagu-lagu BTS, kumpulan kegemarannya, kerana dia tahu band ini menyanyikan lagu-lagu cinta.

“Saya merasa selesa kerana saya mendengar sesuatu yang indah, tidak kira sama ada saya memahaminya atau tidak,” katanya.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close