AntarabangsaIsu Semasa

Undang-Undang Baharu Kemboja Larang Wanita Berpakaian Seksi Di Tempat Awam

Draf undang-undang ketertiban umum yang akan melarang wanita memakai pakaian seksi telah dikritik oleh kumpulan hak gender di Kemboja dan mencetuskan kemarahan dalam talian.

Draf undang-undang, yang merangkumi peraturan menyeluruh untuk mengatur perilaku orang di tempat awam, akan melarang wanita memakai pakaian yang “terlalu pendek atau terlalu terbuka” dan melarang lelaki keluar ke tempat terbuka tanpa memakai baju.

Sebagai tindak balas, wanita telah berkongsi gambar mereka dengan pakaian renang di media sosial dan petisyen untuk menentang cadangan tersebut telah menarik lebih dari 14,000 tandatangan.

Eng Chandy, pengurus program di Gender and Development for Cambodia, mengatakan undang-undang itu akan menjadi kemunduran besar bagi hak wanita di Kemboja.

Sikap terhadap wanita di Kemboja masih dibentuk oleh panduan Chbab Srey, kod etika tradisional yang menentukan wanita mesti patuh dan sabar.

“Walaupun kod etika itu tidak disebut dalam pendidikan formal, kod etika ini masih diamalkan dalam masyarakat Kemboja,” kata Chandy.

Kerajaan telah mengawasi wanita yang memakai pakaian yang terlalu terdedah dalam beberapa tahun terakhir, melarang persembahan oleh penyanyi dan pelakon yang dianggap berpakaian tidak sesuai.

Pada bulan April seorang wanita dijatuhi hukuman penjara enam bulan atas pornografi dan tuduhan berpakaian tidak senonoh kerana memakai pakaian “provokatif” ketika menjual pakaian di Facebook Live.

Aktivis bimbang undang-undang yang diusulkan itu dapat mendorong amalan menyalahkan mangsa dalam kes kekerasan seksual. Mereka juga bimbang akan memberi kesan yang tidak seimbang kepada wanita muda dan mereka yang bekerja di sektor hiburan.

Wanita yang memakai niqab juga tidak dikecualikan dari undang-undang yang akan melarang pemakaian penutup muka di bangunan awam atau swasta, kata Chandy.

Hong Reaksmey, pengarah ActionAid Kemboja, mengatakan undang-undang akan memberikan lebih banyak kuasa kepada pihak berkuasa dan “boleh menimbulkan kekeliruan” tanpa panduan yang jelas.

Aktivis juga bimbang terhadap aspek yang lebih luas dari undang-undang tersebut yang mungkin akan mengurangkan kebebasan rakyat di tempat awam.

Draf itu mengatakan itu bertujuan untuk “memastikan pengelolaan ketertiban umum dengan menjaga ketertiban, nilai estetika, sanitasi, kebersihan lingkungan, ketenangan, kestabilan sosial, pelestarian tradisi nasional, dan martabat rakyat.”

Aktiviti yang dilarang termasuk bercakap terlalu kuat hingga mengemis atau tidur di kaki lima. Orang yang mempunyai masalah kesihatan mental tidak akan dibenarkan berjalan di tempat umum tanpa kehadiran penjaga dan membaiki atau menjual mesin di pinggir jalan juga akan dilarang.

Juga dikhuatiri bahawa rang undnag-undang itu, yang kemungkinan memberi kesan besar bagi masyarakat miskin, dapat digunakan untuk menyekat hak orang awam untuk melakukan protes.

Undang-undang ini akan berkuat kuasa tahun depan sekiranya kementerian kerajaan dan dewan negara menyetujuinya. Aktivis berharap ia akan dipinda, memandangkan menerima kritikan oleh orang ramai.

Show More

Related Articles

Back to top button