AntarabangsaIsu SemasaSains

Apa Ada Pada Amonium Nitrat, Bahan Yang Meletupkan Kota Beirut?

Setelah letupan besar melanda Beirut, barulah kebanyakan orang di Lubnan mengetahui tentang kewujudan 2,750 tan amonium nitrat yang disimpan di hangar di pelabuhan kota itu.

Apa itu amonium nitrat?

Dengan formula kimia NH4NO3, amonium nitrat adalah pepejal kristal putih yang sangat larut secara semula jadi, yang lebih dikenali sebagai saltpetre.

Ammonium nitrat terbesar terdapat di Gurun Atacama di Chile, dari mana ia dilombong. Pada masa ini hampir 100% bahan kimia yang digunakan adalah sintetik, dihasilkan dengan tindak balas ammonia dengan asid nitrik.

Untuk apa ia digunakan?

Amonium nitrat banyak digunakan dalam pertanian sebagai baja nitrogen tinggi. Ia agak stabil dalam kebanyakan keadaan dan pembuatannya murah, menjadikan bahan kimia ini sebagai alternatif yang popular daripada sumber nitrogen lain yang lebih mahal.

Ia juga merupakan komponen utama ANFO, (amonium nitrat / minyak bahan bakar), bahan letupan industri yang digunakan dalam perlombongan, penggalian, dan pembinaan sivil dan menyumbang 80% daripada semua bahan letupan industri yang digunakan di AS.

Dengan sendirinya, amonium nitrat tidak dianggap mudah meruap atau berbahaya, tetapi dalam keadaan tertentu ia amat berbahaya dan boleh mematikan.

Sebilangan besar negara mempunyai peraturan yang mengawal penyimpanannya untuk memastikan ia selamat.

Apa yang membuat ammonium nitrat meletup?

Set keadaan tertentu diperlukan untuk mengubah amonium nitrat dari sebatian stabil menjadi bahan letupan, tanpa bahan bakar atau pemangkin luaran.

Ia dikelaskan sebagai “bahan bertenaga”, bahan yang menghasilkan haba ketika ia terurai, sama dengan cara haba dihasilkan oleh bahan busuk di timbunan kompos.

Sekiranya terdapat kuantiti ammonium nitrat yang mencukupi, ia dapat menghasilkan haba yang cukup untuk menangkap api dan menyalakan api, tanpa memerlukan pemangkin luaran.

Ketika terbakar, amonium nitrat melalui perubahan kimia yang menyebabkan pengeluaran oksigen, bahan yang diperlukan oleh api untuk terus menyala dan semakin besar. Semakin panas,  bahan kimia boleh menyatu bersama, menghasilkan seal atau palam.

Ruang di belakang palam terus dipanaskan dan gas terbentuk. Gas panas mengembang, tetapi, di belakang palamnya, ia tidak mempunyai tempat untuk keluar. Akhirnya, gas akan menembusi palam dan kekuatannya akan mencetuskan letupan.

Bom baja: senjata pilihan pengganas

Oleh sebab harganya yang rendah dan mudah didapatkan, baja telah digunakan untuk membuat bom.

Amonium nitrat ini akan bertindak seperti enjin di sebalik letupan, tetapi ia juga memerlukan detonator dan bahan bakar.

Perkara pertama yang berlaku semasa letupan bom baja adalah letupan detonator.

Tenaga gelombang letupan menyebabkan ammonium nitrat menguap – menjadi gas dalam sekelip mata. Molekul ammonium dan nitrat akan terurai, dan sejumlah besar gas oksigen akan terbentuk.

Gas yang dikeluarkan dari baja pengurai inilah yang mendorong letupan. Pelepasan oksigen yang cepat, bersama dengan tenaga dari gelombang peledakan, menyalakan bahan bakar.

Apabila bahan bakar cair menyala, bahan bakar akan cepat terbakar, dan lebih banyak gas dibebaskan.

Sejarah serangan bom baja

:: Bangunan Baltic Exchange di Kota London terkena bom baja satu tan yang ditanam oleh IRA pada April 1992. Letupan di St Mary Axe ini telah mengorbankan tiga orang, termasuk seorang gadis berusia 15 tahun.

:: Bishopsgate di Kota London terkena bom baja satu tan oleh IRA Provisional pada April 1993. Seorang maut dan 40 orang cedera. Bom itu – tersembunyi di dalam trak- meninggalkan kawah selebar 40 kaki dengan kedalaman 20 kaki.

:: Kota Oklahoma – bom yang mensasarkan Bangunan Persekutuan Alfred P Murrah pada April 1995 telah mengorbankan 168 orang. Pengebomnya, Timothy McVeigh diberikan suntikan maut pada tahun 2001. Konspirasi bersamanya, Terry Nichols dipenjara seumur hidup.

:: Docklands – Sebuah bom kereta yang besar telah meletup di bawah stesen South Quay di London Docklands pada Februari 1996. Peranti seberat 1,000lb itu membunuh dua lelaki, mengakhiri gencatan senjata IRA selama 17 bulan dan menyebabkan kerosakan £ 85 juta.

:: Manchester – IRA menyerang pusat bandar Manchester dengan bom 3,300lb, mencederakan lebih dari 200 orang. Tiada yang terbunuh kerana amaran berkod yang melalui telefon telah berlaku lebih dari satu jam sebelum letupan berlaku, pada pukul 11 ​​hari Sabtu, Jun 1996.

Ia merupakan letupan bom terbesar yang berlaku di Britain sejak Perang Dunia Kedua.

Show More

Related Articles

Back to top button