AntarabangsaIsu Semasa

Pertama Kali Dalam Sejarah, Rakyat Thailand Kritik Monarki Secara Terbuka

Penunjuk perasaan antikerajaan Thailand menuntut pembaharuan monarki Raja Maha Vajiralongkorn pada hari Isnin (3 Ogos), menyeru agar kuasanya disekat.

Mengkritik monarki dihukum penjara sehingga 15 tahun di bawah undang-undang ‘lese majeste’ Thailand. Polis tidak menghentikan demonstrasi itu, tetapi mengatakan bahawa sebarang kesalahan yang disyaki akan disiasat.

Sebilangan besar daripada 200 penunjuk perasaan berpakaian seperti penyihir fiksyen Harry Potter dan watak-watak lain dalam apa yang mereka katakan adalah rujukan untuk mengalahkan ketidakadilan di bawah pemerintahan yang disokong oleh tentera.

Peguam Anon Nampa, 34, menuduh istana mengambil kuasa yang melemahkan demokrasi dan tidak aktif dalam menghadapi serangan terhadap Perdana Menteri Prayuth Chan-ocha, mantan pemimpin junta.

Setelah raja mengambil takhta pada tahun 2016, istana melakukan pembaharuan terhadap perlembagaan yang memberinya kuasa darurat yang lebih besar. Sejak itu raja mengendalikan beberapa unit tentera dan aset istana bernilai puluhan bilion dolar secara peribadi.

Sementara itu, beberapa aktivis Thailand mengadu gangguan oleh pihak berkuasa, dengan mengatakan bahawa sekurang-kurangnya sembilan tokoh pembangkang yang tinggal di luar negara telah hilang. Dua kemudian ditemui mati.

“Membicarakan hal ini bukan tindakan menjatuhkan monarki, tetapi membiarkan monarki wujud dalam masyarakat Thailand dengan cara yang betul dan sah di bawah pemerintahan demokratik dan perlembagaan,” kata Anon kepada kumpulan penyokong sekitar 200 orang di Monumen Demokrasi Bangkok.

Dua kumpulan pelajar kemudian membacakan tuntutan yang dimulai dengan: “Membatalkan dan mereformasi undang-undang yang memperluas kekuasaan raja dan yang dapat mempengaruhi demokrasi di mana raja adalah ketua negara.”

Istana Diraja tidak menjawab panggilan telefon pada hari Isnin meminta komen mengenai kritikan tersebut.

Wakil jurucakap pemerintah Ratchada Thanadirek mengatakan terserah kepada polis untuk bertindak terhadap para penunjuk perasaan. “Pemerintah ingin para penunjuk perasaan muda mematuhi undang-undang sehingga mereka dapat terus menggunakan hak mereka untuk membuat tuntutan mereka dan negara kekal damai,” katanya.

Para pelajar dari universiti Mahanakorn dan Kaset juga meminta pihak berkuasa untuk mendengar kritikan para penunjuk perasaan dan melakukan pembaharuan undang-undang ‘lese majeste’ yang melarang kritikan terhadap monarki.

Pelajar memprotes untuk menuntut peletakan jawatan pemerintah Prayuth dan perlembagaan baru kini berlaku hampir setiap hari. Walaupun beberapa papan iklan telah membuat kritikan tersembunyi terhadap monarki, ini adalah kali pertama kritikan dilakukan secara terbuka.

Pegawai polis Surapong Thammapitak berkata: “Kami belum dapat menentukan kesalahan apa yang telah dilakukan … Sebarang kesalahan di bawah undang-undang akan diproses untuk siasatan.”

Prayuth mengatakan dalam sebuah ucapan pada bulan Jun bahawa belum ada tuntutan di bawah undang-undang ‘lese majeste’ baru-baru ini, atas permintaan raja, tetapi memperingatkan agar tidak mengkritik monarki.

Kritikan sangat jarang terjadi di bawah pemerintahan raja sebelumnya, Raja Bhumibol Adulyadej, yang 70 tahun pemerintahannya berakhir dengan kematiannya pada tahun 2016.

“Kritikan terbuka terhadap raja Thailand oleh orang bukan elit di tempat awam di Thailand – dengan polis hanya berdiri – adalah yang pertama seumpamanya dalam sejarah Thailand,” kata Paul Chambers, yang mengajar urusan antarabangsa di Universiti Naresuan Thailand .

Show More

Related Articles

Back to top button