AntarabangsaIsu Semasa

Barakah UAE: Loji Tenaga Nuklear Pertama di Teluk Arab

Emiriah Arab Bersatu yang kaya dengan minyak mengumumkan permulaan loji janakuasa nuklear Barakah, yang pertama untuk dunia Arab.

“Reaktor nuklear pertama UAE di Loji Tenaga Nuklear Barakah telah mencapai tahap kritikal pertama dan berjaya dimulakan,” tweet Hamad Alkaabi, wakil negara itu kepada Agensi Tenaga Atom Antarabangsa.

“Ini adalah tonggak bersejarah bagi negara dengan visi yang ditetapkan untuk memberikan bentuk baru energi bersih untuk negara,” katanya di Twitter dalam bahasa Inggeris, bersama dengan gambar juruteknik yang mengangkat tangan sebagai perayaan.

Perdana Menteri UAE dan pemerintah Dubai, Sheikh Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, menulis tweet bahawa kerja-kerja di Barakah telah “berjaya memuatkan pakej bahan bakar nuklear, melakukan ujian komprehensif dan berjaya menyelesaikan operasi.”

“Tahniah kerana merealisasikan pencapaian bersejarah ini di sektor tenaga & menandakan kejayaan ini dalam peta untuk pembangunan lestari,” kata Sheikh Mohammed.

UAE mula memasukkan batang bahan bakar ke reaktor di Barakah pada bulan Februari, setelah pengawal selia memberi lampu hijau untuk empat reaktor kilang pertama, membuka jalan untuk operasi komersial.

Loji di pantai Teluk di sebelah barat Abu Dhabi dijadualkan beroperasi dalam talian pada akhir 2017 tetapi menghadapi beberapa penundaan yang disebabkan oleh pegawai berkaitan dengan keselamatan dan peraturan.

Syarikat Tenaga Nawah mengatakan pada masa itu bahawa Unit 1 akan memulakan operasi komersial setelah “siri ujian” yang membawa kepada proses permulaan.

Selama proses tersebut, unit akan diselaraskan dengan grid kuasa dan elektrik pertama yang dihasilkan.

UAE mempunyai simpanan minyak dan gas yang besar, tetapi dengan jumlah penduduk seramai 10 juta, ia telah membuat pelaburan besar dalam mengembangkan alternatif bersih, termasuk tenaga suria.

Barakah, yang bermaksud “berkat” dalam bahasa Arab, merupakan syarikat loji nuclear pertama di rantau itu. Arab Saudi, pengeksport minyak terkemuka di dunia, mengatakan ia merancang untuk membangun hingga 16 reaktor nuklear, tetapi projek itu belum dapat dilaksanakan.

Barakah dibina oleh sebuah konsortium yang diketuai oleh Korea Electric Power Corporation dengan kos sekitar AS$24.4 bilion.

Apabila beroperasi sepenuhnya, empat reaktornya memiliki kapasiti untuk menjana 5,600 megawatt elektrik, sekitar 25 peratus dari keperluan negara. Tiga reaktor selebihnya hampir siap untuk beroperasi.

Selain menjana elektrik dengan harga yang kompetitif, UAE juga berharap loji nuklear akan meningkatkan statusnya sebagai pemain serantau utama, berdasarkan kejayaannya sebagai pusat pelancongan, perbankan dan perkhidmatan.

Pengeluar minyak mentah keempat terbesar dalam kartel OPEC, negara ini dibina di atas minyak dan berada di ladang gas yang baru ditemui.

Walaupun begitu, ia menghabiskan berbilion-bilion untuk mengembangkan tenaga boleh diperbaharui yang mencukupi untuk menampung separuh dari keperluannya pada tahun 2050.

“Ini adalah sebahagian daripada usaha UAE untuk mempelbagaikan ekonomi energinya, mengurangkan kebergantungan pada bahan bakar fosil dan melaksanakan citranya sebagai pemimpin serantau dalam sains dan teknologi,” kata seorang penganalisis Teluk kepada AFP.

Pada 20 Julai, misi angkasa Arab pertama ke Marikh, sebuah kapal penyelidikan yang digelar “Hope”, dilancarkan dari Jepun dalam misi untuk mengungkap lebih banyak lagi mengenai suasana Planet Merah itu.

Loji Barakah, di pesisir menghadap Iran di seberang Teluk, hanya berjarak 50 kilometer (30 batu) dari sempadan Arab Saudi dan lebih dekat dengan ibu kota Qatar, Doha daripada Abu Dhabi.

Di tengah konfrontasi tegang antara Iran dan Amerika Syarikat mengenai program nuklear Tehran, UAE mengatakan tidak akan mengembangkan program pengayaan uranium atau teknologi pemprosesan nuklear.

Qatar, sasaran boikot oleh Arab Saudi, UAE dan lain-lain sejak Jun 2017, tahun lalu mengatakan kilang Barakah menimbulkan “ancaman terang-terangan terhadap perdamaian dan persekitaran serantau.”

UAE berulang kali mengatakan bahawa cita-cita nuklearnya adalah untuk “tujuan damai” dan bergerak untuk menghilangkan kebimbangan mengenai keselamatan.

UAE mengatakan telah menerima lebih daripada 40 misi tinjauan dan pemeriksaan antarabangsa.

Show More

Related Articles

Back to top button